Медия без
политическа реклама

Джо Байдън даде 90 дни на разузнаването да му каже откъде е COVID-19

Китайското посолство във Вашингтон осъди опитите за обвинение на Пекин в „лабораторно изтичане“ на коронавируса

27 Май 2021Обновена
БГНЕС

Американският президент Джо Байдън даде 90 дни на разузнавателните служби, за да му кажат откъде е дошъл COVID-19, предават световните агенции. Той призова американските разузнавателни служби да удвоят усилията си, за да обяснят произхода на коронавируса, довел до глобалната пандемия. Държаният глава поиска разузнавателните служби да му представят доклад по въпроса до три месеца. 

Байдън обяви, че е разпоредил американските национални лаборатории да оказват помощ на разследването на специалните структури. 

„Малко след като станах президент, през март, моят съветник по националната сигурност възложи на разузнавателната общност да подготви най-новия доклад за произхода на COVID-19, включително дали той идва от човешки контакт със заразено животно или от лабораторен инцидент. Американската разузнавателна общност "се обедини около два възможни сценария, но не стигна до окончателно заключение по този въпрос", каза Байдън в изявление, публикувано от Белия дом и цитирано от РИА Новости.

САЩ ще продължат да работят с партньорите си по света, за да упражнят натиск върху Китай да участва той в едно пълно, прозрачно и основаващо се на доказателства международно разследване", обяви още американският президент. Байдън не изключи и възможността категоричен извод за произхода на коронавируса да не бъде направен никога, предвид това че китайското правителство е отказало да сътрудничи напълно на международните разследващи и те още в началото не са успели да отидат и да разследват на място. 

Почти веднага след изявленията на Байдън, китайското посолство във Вашингтон осъди опитите за обвинение на Пекин в „лабораторно изтичане“ на коронавируса. Това стана в изявление, публикувано на уебсайта на дипломатическата мисия, „Разследването трябва да бъде пълно, открито и научно обосновано, то трябва да бъде завършено и ситуацията трябва да бъде изяснена“, се казва  в становището на китайското посолство в САЩ. 

Пекин призова Вашингтон темата с произхода на коронавируса да не се политизира, защото така се възпрепятстват международните усилия за борба с пандемията.

 

Трима китайски учени от Института по вирусология в Ухан са били тежко болни малко преди избухването на пандемията, пише вестник Wall Street Journal, цитиран от РИА Новости.  Американското издание изрично посочва, че се позовава на американското разузнаване.

"Сега" припомня: 

Само преди дни бе обявено, че трима китайски учени от Института по вирусология в Ухан са били тежко болни малко преди избухването на пандемията. Това написа вестник Wall Street Journal. Американското издание изрично посочва, че се позовава на американското разузнаване.

Първото огнище на COVID-19 е регистрирано в този град през декември 2019 г. Както отбелязва WSJ, въпросните учени са отишли ​​в болницата заради тежко заболяване още през ноември същата година. Те са имали симптомите на COVID-19, а самите те са били „членове на един и същ екип, занимаващ се с коронавируси“.

Авторите на статията твърдят, че информацията от разузнаването може да "добави тежест към нарастващите призиви за по-пълно разследване дали вирусът COVID-19 е могъл да е изпуснат от лаборатория" 

В отговор на запитване на WSJ, китайското външно министерство обвини Вашингтон, че се опитва да внушава постоянно теория за изтичане на коронавирус от лабораторията. Външното министерство постави под въпрос дали Съединените щати наистина са загрижени за източника на патогена COVID-19 или „се опитват да отклонят вниманието“.

 

Китай е построил болница с 1500 стаи за пациенти с COVID-19 само за пет дни, след като в град на юг от Пекин се отчете пик на инфекции.  Болницата е първата от шестте с общо 6500 стаи, строени в Нангонг в провинция Хъбей, съобщи агенция Синхуа.

 

Последвайте ни и в google news бутон