Медия без
политическа реклама

Китай отново строи ковид-болници за часове

В Ухан са работили с подобен на COVID-19 вирус поне от 2016 г., обърна се Майк Помпео към разследващите от СЗО

16 Яну. 2021Обновена
ЕПА БГНЕС архив

Китай е построил болница с 1500 стаи за пациенти с COVID-19 само за пет дни, след като в град на юг от Пекин се отчете пик на инфекции. Болницата е първата от шестте с общо 6500 стаи, строени в Нангонг в провинция Хъбей, съобщи агенция Синхуа. Временните съоръжения трябва да бъдат завършени през следващата седмица.

Китайските здравни власти поставиха над 28 милиона души на североизток „под ключ“, докато се борят с нова вълна на коронавируса. През изминалата седмица броят на ежедневните случаи в страната скочи до 10-месечен връх. Общият брой остава далеч под нивото на първоначалното избухване на болестта в началото на 2020 г., но опасенията нарастват поради празника на Лунната Нова година след месец.

Националната здравна комисия (НЗК) заяви в събота, че последните зарази са дошли от пътници, влизащи в страната или при внос на замърсени замразени храни. „От декември 2020 г. епидемични клъстери са възникнали в Пекин, Съчуан, Ляонин, Хъбей и Хейлундзян“, се казва в изявление, публикувано на уебсайта на НЗК, цитирайки министъра Ма Сяоуей. "Те имат предимно следните характеристики. Първо, всички те се внасят от чужбина, причинени от пътници от чужбина или внос на замърсени студени продукти."

Този скок идва, когато екипът от разследващи, ръководен от Световната здравна организация (СЗО), е под карантина в град Ухан, където болестта е открита за първи път в края на 2019 г. Тяхната цел е да разследват произхода на пандемията, която досега е убила близо 2 милиона души по целия свят.

Властите в Шиджиажуанг, столицата на провинция Хъбей, заявиха късно в петък, че са завършили два кръга от тестове и от 10 милиона души са открити 247 положителни случая. Междувременно на местните служители е казано да не търсят без нужда помощ и преждевременно да декларират, че влизат в „режим на военно време“. 

В същото време държавният секретар на САЩ Майк Помпео официално подкрепи твърденията, че пандемията от коронавируса е тръгнала от китайските лаборатории. Той разкрива, че още през лятото на 2019 г. в лабораторията в Ухан е имало няколко болни от COVID-19 изследователи. А през 2016 г. в тази лаборатория е работено с вирус, който е на 96% идентичен със сегашния. 

„Американските власти днес предоставят нова информация за дейностите в китайските правителствени лаборатории през 2019 г. По-специално САЩ имат основания да вярват, че няколко изследователи от Института по вирусология в Ухан са се разболели през лятото на 2019 г. - преди първия докладван случай на COVID-19", добавя той.

Помпео отбелязва, че поне от 2016 г. институтът е изследвал коронавируса на прилеп RaTG13, който е повече от 96% идентичен с COVID-19. Според него институтът не съобщава за възможни „експерименти за повишаване на заразността или леталността“ на вируса. Помпео също така твърди в прав текст, че Институтът по вирусология е свързан с военни изследвания. "Въпреки че Институтът по вирусология в Ухан е представен като цивилно място, то той си сътрудничи по публикации и тайни проекти с китайските военни", твърди още Помпео в изявлението си.

"Пандемията на COVID-19 би могла да бъде избегната. Всяка отговорна държава щеше да покани световни здравни експерти в Ухан до дни след избухването й", коментира още той. Помпео отправя призив "експертите на СЗО да имат достъп до всички съоръжения, лабораторни данни, персонал, очевидци и жалбоподатели".

Още по темата