Медия без
политическа реклама

Колкото се излекуват - толкова нови се заразяват с коронавирус

Австрия отмени закона за задължителната ваксинация

09 Март 2022Обновена
Илияна Кирилова

2180 са новозаразените с коронавирус у нас през изминалото денонощие, сочат данните на Единния информационен портал. 2295 души са посочени като излекувани, а загубилите битката с вируса са 41. Над 95% от починалите не са били ваксинирани.

През последните 24 часа са изследвани 16 354 теста или около 13% от пробите са се оказали положителни.

В болници са постъпили нови 273 заразени с усложнения. Общият брой на хоспитализираните у нас в момента е 2831 души, като 357 се лекуват в интензивни отделения.

Поставени са нови 1905 дози ваксини, което потвърждава тенденцията за спад на процеса на ваксинация в България.

Австрия отмени днес закона за задължителната ваксинация, която бе въведена на 4 февруари. 

Новият министър на здравеопазването на Австрия Йоханес Раух и министърката по конституционните въпроси Каролине Едщадлер съобщиха на пресконференция, че възоснова на представения вчера доклад на комисията за актуализация на задължителното ваксиниране австрийското правителство е взело решение да отмени временно задължителното ваксиниране срещу COVID-19, съобщи БТА. Законът, който е в сила до края на януари 2024 година, предвижда от 15 март наказания за неваксинираните граждани, живеещи на територията на Австрия. Но същевременно в него е записано, че сформираната към федералния канцлер комисия преценява периодично епидемичната обстановка в страната и предлага на правителството временна отмяна на закона, ако това е целесъобразно. Както заяви Каролине Едщадлер, законът допуска правителството да прилага мерки според моментната ситуация.
 

Още по темата