Медия без
политическа реклама

Джамбазки възмути Европарламента с подобие на нацистки поздрав

Евродепутатът твърди, че вдигнал ръка в знак на съгласие с председателстващата заседанието

17 Февр. 2022Обновена
Ангел Джамбазки с шокиращия жест в Европарламента
Ангел Джамбазки с шокиращия жест в Европарламента

Евродепутатът и новоизбран лидер на ВМРО Ангел Джамбазки направи в сряда вечерта подобие на хитлеристки поздрав в пленарната зала на Европарламента в Страсбург и бе предупреден от председателката на ЕП Роберта Мецола (Малта), че след проверка може да бъде наказан строго. 

Джамбазки бе единственият евродепутат от България, който се изказа в дебата за обвързването на еврофондовете с върховенството на закона след решението на Съда на ЕС, че такъв механизъм може да действа законно в ЕС. Той говори пламенно в защита на Унгария и Полша, които са потенциално визирани като първи мишени на този механизъм, и накрая извика "Да живее Орбан!", "Да живее Качински", "Да живее Европа на нациите". След това язвително подкани присъстващите в залата: "Започвайте да викате А-а-а, У-у-у!" Докато се оттегляше към мястото си, се извърна на стълбите и протегна дясната си ръка с изпъната напред длан.

Роберта Мецола прекъсна следващия оратор, за да заяви: "В тази зала не са допустими никакви нацистки и фашистки знаци. Ще направим проверка и ако е така, ще наложим строго наказание на г-н Джамбазки". По-късно тя изрази възмущението си и в Туитър.


 

Председателят на групата на Европейската народна партия (най-голямата в ЕП) Манфред Вебер също  реагира гневно в Туитър срещу жеста на Джамбазки: "По време на днешния дебат относно върховенството на закона, евродепутатът @djambazki показа „хитлеристки поздрав“ в пленарната зала. От името на групата на ЕНП ние го осъждаме възможно най-сурово. Това е обратното на същността на Европарламента и ние призоваваме за незабавна санкция".

"Ще направят проверка и ще ми дължат строго извинение. Това е абсолютна глупост, чудят се за какво да се хванат. Измислят си причина и припознават призраци и жестове там където ги няма", коментира днес пред Нова нюз Джамбазки.  "Изразих подкрепата си към правата на европейските граждани. Започнах спора си с колегите в залата. На излизане чух, че председателстващата ни призова да не говорим в залата, защото й пречим да води заседанието. Чух я, обърнах се и просто й помахах в знак на това, че съм я чул и се извинявам. Вместо да се съгласи, че съм я чул и разбрал, си измисли тази глупост", обясни Джамбазки. Според него, не може да го накажат, защото ще осъди ЕП.

Джамбазки е дал и друго обяснение, което бе цитирано от базираното в Брюксел електронно издание "Политико": „Бях в залата малко след речта си, на която, разбира се, казах нещо, с което много от вас не са съгласни, като по този начин ви провокирах. Докато напусках, исках да се извиня за това, като скромно помахах на председателката."

Италианският евродепутат от групата на либералите "Обнови Европа" Сандро Гоци, който се почувствал засегнат от поведението на Джамбазки, заяви: "Маските падат. Всеки път, когато водим дискусия за демокрацията и върховенството на закона, националистите и крайнодесните ми напомнят своето мото: нетърпимост и провокация... Гордея се, че съм тяхна любима мишена".

Джамбазки може да бъде санкциониран по чл. 10 от Правилника на ЕП, който изисква от евродепутатите поведение „въз основа на ценностите и принципите, заложени в Договорите, и по-специално в Хартата на основните права. Членовете зачитат достойнството на Парламента и не накърняват репутацията му."

Ако бъде установено такова нарушение, може да се ограничи участието на провинения евродепутат в дейностите на ЕП или да бъде глобен.

Държавният секретар на Франция по европейските въпроси Клеман Бон, който присъстваше на дебата от името на френското ротационно председателство на Съвета на ЕС, определи в Туитър жеста като "скандален и недостоен".

От френската делегация в либералната група в ЕП "Обнови Европа" призоваха председателката на парламента "да действа".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата