Медия без
политическа реклама

Духовници поеха на молитвено шествие към Мариупол

30-те свещеници искат да помогнат на пострадалите в разрушения град

23 Апр. 2022Обновена
Киевският митрополит Онуфрий
Украинска православна църква
Киевският митрополит Онуфрий

Близо 30 свещеници от Украинската православна църква са тръгнали към Мариупол. Те ще вземат участие в молитвено шествие и ще помогнат на пострадалите в разрушения от руснаците украински град.

Информацията за литията е оскъдна и тя идва от социалните мрежи. За потеглянето на свещениците към Мариупол съобщава и Обуховският архиеп. Йоан (Черепанов), който се позовава на свещ. Александър Клименко, съобщава сайтът „Двери”.

Инициативата за молитвеното шествие до града е на Киевския митрополит Онуфрий.

„С дълбока болка наблюдавам случващото се тези дни в град Мариупол. Чувството на сърдечна скръб ни кара в навечерието на главния християнски празник - Възкресение Христово, да обърнем внимание на необходимостта от спасяване на онези, които, оставени в многострадалния град Мариупол, са в хуманитарна катастрофа. И до днес в града остават голям брой цивилни граждани, сред които много деца и възрастни хора. Ранените военнослужещи се нуждаят от спешна медицинска помощ. Телата на загиналите трябва да бъдат предадени на семействата им за подходящо погребение“, обяви митрополитът.

Той настоява за прекратяване на огъня и за отваряне на хуманитарен коридор за преминаване на Кръстния ход. 

 

Русия се отказа да щурмува „Азовстал“, за да не понасят силите ѝ допълнителни загуби, но Путин нареди пълна блокада на индустриалната зона, така че "муха да не прехвръкне" . В същото време уж православна Москва отказа да прекрати огъня по време на светлите християнски празници.

Митрополит Онуфрий е глава на Украинската православна църква, която е подчинена Московската патриаршия. От 2018 г. на територията на страната има призната от Вселенската патриаршия автокефална Православна църква на Украйна. Разколът има сериозна политическа проекция – след началото на войната Онуфрий напусна Киев, а много от църквите на УПЦ минаха към ПЦУ или техните свещеници спряха да поменават патриарх Кирил Московски, който публично подкрепя действията на Кремъл.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата