Quantcast

Медия без
политическа реклама

Драконовски мерки пазят здравето на Путин

Най-близкото обкръжение и гостите на руския президент трябва да преминат през дълга карантина и безброй тестове и анализи

04 Юли 2022bbc.ru
Администрация на Кремъл
Путин избягва близкия контакт, дори и с най-приближените си

Нито нахлуването в Украйна, нито четирите ваксини срещу коронавируса, нито утихването на пандемията отмениха карантината за тези, които контактуват с руския президент Владимир Путин. Лекарите и пилотите редовно седят в изолация. За достъп в "чистата зона" стотици хора дават по четири PCR теста и поне два пъти ги проверяват за антитела към коронавируса. Правят се и допълнителни анализи - за грип, за стафилококи и паразити. Това са изводите от разследване на BBC въз основа на държавните поръчки, обявени от администрацията на Кремъл. От него става ясно как се пази здравето на руския президент, как е устроена системата за тестване и колко милиарда рубли струва това на руския бюджет.

------------------------------------------------------------------

 

"Когато дойде моят ред, ние с Путин се поздравихме. Аз му предадох поздрави от ветераните и ръководството на нашата република. Той се усмихна и ми стисна ръката. Президентът остави незаличимо впечатление у мен". Така описва срещата си с Владимир Путин генерал Ахат Юлашев от Казан. Той стиска ръката на президента на парада на Червения площад на 9 май 2022 г., в разгара на войната на Русия с Украйна. Заради тази среща 94-годишният мъж прекарва в карантина две седмици.

В Москва генералът, ветеран не от Великата Отечествена, а от афганистанската война, пристига на 23 април. "Посрещнаха ме с всички почести и ме настаниха в разкошен московски хотел", разказва той след завръщането си на местните медии, без да крие, че "му е осигурено всичко необходимо, докато е в карантина". BBC не можа да се свърже с Юлашев.

Генерал Юлашев е един от около 400 души, които от 24 април до 9 май са били в карантина в Москва, за да могат да се здрависат или просто да се приближат до Путин. Факт е, че няма да от какво да се оплакват - настанили са ги в два хотела в центъра на Москва - петзвездния "Золотое колцо" и четиризвездния "Президент".

Преди година BBC описа безпрецедентната карантина за всички, които обслужват Путин или контактуват с него. Оттогава президентът си е сложил четири дози ваксина срещу коронавирус и започна войната с Украйна, но нито ваксинацията, нито извънредната ситуация изменят мерките: той често сменя резиденциите, а целият обслужващ персонал и контактуващите с него продължават да седят в карантина, макар и в различни точки на Русия.

По открити данни може да се пресметне, че Кремъл е похарчил за това около 1.5 млрд. рубли, като поне още 1.7 млрд. рубли отговарящите за това структури са получили под формата на субсидии

"Такива мерки са безпрецедентни, но само от тях не може да се разбере дали президентът има проблеми със здравето. По-скоро е презастраховане или "звездна болест", коментира пред BBC израелският анестезиолог Михаил Фремдерман, който до 2014 г. е работил в Русия.

Константин Балонов, завеждащ отдела по анестезиология и реанимация в американския Tufts Medical Center и лично лекувал тежко болни с коронавирус, смята, че такива карантинни мерки са даже ирационални. Според него лекарите в Кремъл просто се страхуват от възможни репресии и се презастраховат: "Да се стои в карантина и да се дават многобройни анализи от медицинска гледна точка е параноя или реален страх на лекарите от последствията. Едно дело срещу лекарите може много бързо да стане реалност".

 

Дългият път към ръкостискане с президента

 

99-годишният полковник Николай Козлов през 1945 г. е участвал в превземането на Берлин и се разписва на стените на Райхстага. Всяка година е сред гостите на парада на победата. "С радост разбрах, че тези дни той преминава през специалната двуседмична карантина в санаториум - в изолация е от всички контакти, за да не може нищо да попречи на самочувствието на онези, които ще бъдат редом с него на трибуната, на Червения площад", написа през април депутатът от московската Дума Сергей Керселян.

Редом с Козлов на централната трибуна се оказаха президентът и министърът на отбраната. "През един човек - Шойгу, а през два - Путин. Ние с Путин се поздравихме, поговорихме за здравето си. Здрависахме се", разказа ветеранът пред BBC. Той не вижда нищо особено в карантината - така е било и миналата година, и преди срещата с Путин на 22 юни. Във военния санаториум тази година са били само петима ветерани от Великата отечествена война - всеки с придружител. "Две седмици почивахме, разхождахме се в гората, храната беше нормална. Оттам отидохме на парада", спомня си той. Козлов е бил в санаториума с дъщеря си, но на трибуната е сам.

Общо на трибуната на Червения площад са били поканени 590 ветерани от Великата Отечествена война. Посрещнали са ги и са ги придружавали доброволци, избрани с конкурс. Не всички са били в карантина - от регионите те са пристигнали в Москва на 7 или 8 май. Различна е ситуацията само с онези, които като Юлашев и Козлов, са получили билет за централната трибуна, където местата се разпределят от администрацията на президента заедно с организациите на ветераните и министерството на отбраната. Тези, които са настанени на първия ред, се здрависват с Путин. Не е ясно колко души са били в карантина преди парада.

Путин имаше и други контакти на 9 май - положи цветя на паметника на Незнайния войн и дефилира в акцията "Безсмъртния полк". При полагането на венци след парада заедно с Путин са участвали Николай Козлов и други минали карантината ветерани. След това те се отправят на прием в Големия Кремълски дворец. Там Путин вече седи далеч от всички. "Всичко беше бързо и кратко. Поздрави, вдигна тост, пийнахме, той си тръгна, банкетът продължи", разказва Козлов.

Той се оказва на една маса с губернатора на Подмосковието Андрей Воробьов. Чиновникът и другите първи лица не са били в карантина. Вероятно затова президентът е спазвал дистанция.

В предишни години Путин след парада лично поздравяваше ветераните в Кремъл и вдигаше тост. С началото на пандемията тази традиция бе прекъсната, а в края на април пресслужбата на Кремъл дори съобщи, че прием изобщо няма да има.

Според сайта за държавни поръчки обаче на 9 май все пак е бил планиран тържествен прием от името на Путин. На 5 май президентската администрация е поръчала 500 покани, 450 менюта и програми на концерта, както и 70 табелки за маси.

 

От карантината - в "чистата зона"

 

Обкръжението на Путин не просто седи в карантина, но и дава най-различни проби за анализ. Лабораторните изследвания за "санитарно-епидемиологични цели" също се заплащат от президентската администрация. Някои от договорите показват сложната процедура за допуск "преди началото на работа в чистата зона". Правилата се появяват през 2021 г.

Два дни преди да се влезе в карантина трябва да се даде проба за анализ на кръвта за антитела срещу коронавирус. По време на карантината, която продължава 12 дни, се дават четири PCR теста, а последния ден пак се прави анализ за антитела. Ако няма никакви признаци за ковид, след общо 14 дни изолация, съответният човек се допуска в "чистата зона", т.е. до президента.

По-късно в договора е добавено условие, че по искане на администрацията от намиращите се в карантина може да бъде взет биоматериал и да се направят други анализи. Всичко това се случва, след като Путин се ваксинира.

От началото на пандемията президентската администрация и други нейни структури са платили около 200 млн. рубли на поликлиники в Москва за анализи на сътрудници и други лица. През 2021 г. са заплатени анализи на около 1500 души, като някои от тях са тествани не само за коронавирус, но и за грип, стафилококи и кръв с биомаркери. Анализирани са и изпражнения за яйца на паразити - според източници на телеграм канала Baza чиновниците са били принудени да дават подобни проби по няколко пъти седмично.

Екипажите, с които Путин лети, са похарчили за анализи най-много - 125 млн. рубли. От юни 2021 г. пилотите и стюардесите са правили не само PCR тестове, но и всички видове изследвания за COVID-19. Всеки месец те са правили до 2000 PCR тестове и до 600 тестове за антитела. Отделно са направени 500 кръвни анализи и 100-200 анализа на изпражнения за коронавирус.

Тази схема се прилага и сега. Само за май 2022 г. летателният отряд е платил за 1376 PCR теста и 98 проби на изпражнения за коронавирус, 447 анализа на кръвта за антитела и 32 - за биомаркери. При това екипажите масово стоят в карантина в санаториуми край Москва и в други населени места.

"Медицински смисъл от изследвания на изпражнения за коронавирус няма. Очевидно е, че това дублиране се прави за презастраховка, тъй като обикновеният тест може да се окаже лъжлив или спорен", коментира руски лекар-инфекционист, пожелал анонимност.

Тестовете за други инфекции и рязкото съкращаване на контактите понякога се прилагат за тежко болни - например преди операции в онкохематологията, за да се изключат всякакви странични ефекти. Но подобни мерки имат временен характер, не продължават години, а и човек не живее в стерилни условия. "Не всички действия на чиновниците са оправдани от научна гледна точка. Повечето имат за цел да се харесат на началството, да се покаже, че за всичко е помислено", добавя лекарят.

Baza писа, че много работници в Кремъл са принудени да прекарват почти цялата година в карантина, а някои сътрудници на адмистрацията на президента и на службата за охрана през 2021 г. са живяли в единични стаи над 150 дни. Това е довело до семейни проблеми. Договорите за обезпечаването на карантината на такива лица обикновено са засекретени, но държавните поръчки показват картина, аналогична на тази при летателните екипажи.

Карантината в десетките санаториуми на Кремъл, намиращи се до резиденциите на Путин в Подмосковието, Сочи и Валдай, от началото на пандемията през 2020 г. струва 1,2 млрд. рубли, а сумата на всички договори приближава 2 млрд. Някои от санаториумите изобщо са затворени за почиващи и обслужват само хора в карантина. Само през 2020 г. те са получили субсидии в рамките на антиковидните мерки на стойност около 1,7 млрд. рубли. През 2021 г. властите засекретиха регистъра на новите субсидии.

През март 2021 г. Путин, по думите на прессекретаря му Дмитрий Песков, се е ваксинирал за първи път срещу коронавирус. Мнозина тогава се усъмниха, тъй като ваксинацията не бе показана по телевизията, не бе съобщено и каква ваксина си е сложил президентът. По-късно стана ясно, че е "Спутник".

Съдейки по държавните поръчки, след ваксината Путин активно е започнал да се придвижва по страната - на празници, форуми и между резиденции, където приема ръководители на други държави. Но ваксината не отмени карантината - преди всяка среща щатните сътрудници, подготвящи срещите и близко контактуващи с Путин, както и медиците, стоят дълго в изолация.

 

Медицинският десант във Валдай

 

На официалния сайт на старинния руски град Валдай няма нито дума за намиращата се тук резиденция на Путин. Но от 6 ноември 2020 г. местната почивна станция е затворена за външни посетители. От началото на пандемията тук командват лекарите от Централната клиническа болница /ЦКБ/ към администрацията на президента, където се лекува Владимир Путин. Ако се съди по заплатените сметки, там почти винаги има между 1 и 4 медици, които живеят в стаи или вили.

От 2020 г. лекарите съпровождат Путин във Валдай. За една година болницата шест пъти изпраща от 1 до 4 свои сътрудници /най-често пътуват по двойки/ в командировки за срок от 10 до 15 дни. Те живеят в отделни вили на цена 5500 рубли за нощувка. За година болницата е похарчила за техните нощувки 847 хиляди рубли. През 2021 г. пътуванията са зачестили, лекарите са командировани за срок от 1 до 26 дни, като болницата е плащала за вили 18 пъти на стойност 1 193 хиляди рубли. През 2022 г. лекарите са идвали при Путин във Валдай минимум 9 пъти - от 1 януари од 15 април там ежедневно има 1-2 сътрудници на кремълската болница. Максималният срок за командировка на един медик е 34 дни. Болницата е платила наема на вили във Валдай до средата на април, като сметката е 841 хиляди рубли.

През април "Проект" публикува разследване, което стига до извода, че Путин има сериозни здравословни проблеми. Прессекретарят на президента Дмитрий Песков отрече това.

"Проект" анализира държавните поръчки от 2016 до 2020 г. за пътуванията на Путин до Сочи, където се намира една от президентските резиденции. Оттам става ясно, че екип от лекари редовно го съпровожда. Най-често с него летят двама отоларинголози и хирург, специалист по рак на щитовидната жлеза. Командировките на лекарите в Сочи продължават и в момента - новият договор за тяхното пребиваване в санаториума "Рус" беше сключен преди дни.

BBC откри, че в периода на пандемията и във военната 2022 г. столичните медици прекарват карантината в Москва, включително преди важни събития и редките публични изяви на Владимир Путин. Например, малко преди нападението на Украйна, през февруари, ЦКБ плаща на своите сътрудници 20 стаи в хотел "Арбат" /която е клон на хотел "Президент", собственост на президентската администрация/. 20 медици се заселват там на 2 февруари. От тях 16 души живеят там 15 дни, трима - 13, един - седмица.

Понякога болницата настанява в "Президент" само един лекар за срок от 2,9 или 14 дни. Не е известно с какво се отличава този специалист от своите колеги, тъй като името му е заличено от документите за държавните поръчки. За 2020 г. за настаняване на медици в тези два хотела болницата е похарчила около 17 млн. рубли. Болницата сама е заплащала за тестовете за коронавирус и изхранването на своите служители.

 

Консилиуми за форуми

 

Даже по време на пандемията Путин рядко пропуска различните форуми, на които той свежда до бизнеса и инвеститорите своите възгледи. Още преди пандемията на подобни форуми той е съпровождан от екип от лекари, в това число инфекционисти и специалисти от различен профил. Особено показателен е Източният икономически форум, който се провежда във Владивосток. Там се командироват лекари от ЦКБ, които пристигат седмица преди Путин и напускат Владивосток едва когато той е вече в Москва.

През 2021 г. Путин пристига във Владивосток на 1 септември, провежда работни срещи, а на 3 септември участва в пленарното заседание на форума. Седмица преди пристигането му лекарите на ЦКБ се настаняват в луксозния хотел "Астория" във Владивосток /606 хиляди рубли за нощувка/ и в университетския хотел на остров Руски /45 хиляди рубли за нощувка/, където се провежда форумът.

През 2019 г. на остров Руски, по време на форума, са били зам. главният лекар на ЦКБ Борис Горшенин / вероятно като администратор на групата/ и още седем медици /за тях са похарчени 315,5 хиляди рубли/.

Мощни бригади специалисти от ЦКБ съпровождат Путин на Арктическия форум, който през 2017 г. се провежда в Архангелск. От 27 до 31 март в общежитието на Северния арктически университет живеят кардиологът Сергей Ваниев, главният инфекционист на президентската администрация Георги Сапронов, професорът-невролог Владимир Шмирев и отоларингологът Наталия Чучуева. В екипа влизат и двама терапевти - Юрий Лукин и Владимир Шпинчевски, както и старшата сестра Ирина Арсеева, фелдшерът към отделението за бърза помощ към ЦКБ Олег Алешин и други медици.

През 2019 г. Арктическият форум се провежда в Санкт Петербург през април. Борис Горшенин пристига там седмица преди Путин. Два дни преди визитата на Путин към него се присъединяват началникът на неврологичния център Сергей Архипов, отоларингологът Наталия Чучуева, инфекционистът Андрей Девяткин, главният пулмолог на президентската администрация Светлана Евдокимова, главният кардиолог на администрацията Никита Ломакин и още един сътрудник на болницата.

След два месеца Путин отново се връща в Петербург, за да се изяви на икономическия форум. От 3 до 9 юни там отново дежури Борис Горшенин. ЦКБ плаща за хотел 369,9 хиляди рубли.

През 2017 г. президентът е бил в Санкт Петербург от 1 до 3 юни. От 31 май до 3 юни в града са терапевтът Владимир Шпинчевски, лекарят от бърза помощ Константин Послушаев и две медицински сестри. Хотелът струва 33 хиляди рубли.

Сравнявайки тези данни, може да се направи извода, че екипите от лекари на Путин понякога дежурят "по протокол", а по време на някои визити сериозно са се притеснявали за здравето на президента и затова са разширявали състава.

Михаил Фремдерман от израелския TLV Medical Center обяснява пред ББС, че в Израел карантинните мерки са еднакви за гражданите и премиера, а по време на изборите, които в момента протичат на фона на повишена заболеваемост от коронавирус, всички политици си общуват с избирателите. Премиерът се съпровожда от специалисти-медици, на които се доверява, само по време на дълги пътувания в чужбина.

В САЩ дори на болните с коронавирус се предписва 5 дневна карантина, след която при липса на температура може да се ходи на работа, но през следващите 5 дни не може да се маха маската, разказа пред BBC Константин Балонов. Според него карантината за профилактика на заразяването, особено след ваксинация, вече е излишна, като е достатъчно да се носи маска. Той уточни, че никога не е чувал в САЩ някой да е изследвал изпражнения за COVID-19. Повечето биомаркери, които са изредени в договорите за изследвания, не са специфични за коронавируса и могат да дадат повишени стойности при много инфекциозни и възпалителни процеси, даже при артрит.

Персоналът и журналистите в Белия дом не се подлагат на карантина. Преди всяка пресконференция по време на пандемията са правили антигенни тестове, а журналистите са носили маски. По онова време това са били стандартни правила за обществените места. По време на пътувания президентът на САЩ се съпровожда от семейния лекар, който има пълна информация за неговото здраве и в случай на нужда може да координира помощ на място.

Според доктор Балонов, засилените мерки за сигурност могат да се прилагат при пациенти с понижен имунитет - например при химиотерапия. Но и в тези случаи карантината и многочислените анализи са явно престараване.

Михаил Фремдерман изброява няколко хипотези за "кремълската карантина". "Това може да е просто пилеене на бюджетни пари. С някаква степен на вероятност можем да говорим за мнителността и фобиите на Путин - например страх от биологическо оръжие. Той говореше за биологични лаборатории на САЩ в Украйна. А информацията за необходимостта от едни или други анализи или карантина вероятно получава от папките, които му се носят", смята Фремдерман.