Quantcast

Медия без
политическа реклама

Додик се хвали след среща с Путин: Обеща да ни построи газопровод

Членът на председателството на Босна и Херцеговина пък разказал как изграждат руско-сръбска църква

19 Юни 2022
БГНЕС архив

Руски компании ще построят газопровод и две електроцентрали в Република Сръбска, която е съставна част на Босна и Херцеговина, съобщи сръбският член на председателството на Босна и Херцеговина Милорад Додик пред националната телевизия на Република Сръбска след разговорите си с руския президент Владимир Путин в рамките на Международния икономически форум в Петербург, предаде ТАСС, цитирана от БТА. 

Групата преговорни глави, наречена Клъстер 3, няма да бъде отворена за Сърбия през юни в Брюксел, защото страната не е наложила санкции срещу Русия, каза сръбската министърка по европейската интеграция Ядранка Йоксимович, цитирана от БГНЕС.

"Потвърдихме решимостта си да построим газопровод и на негова основа две електроцентрали - в района на Приедор и в близост до Баня Лука. Газовите електроцентрали ще снабдяват с електроенергия района, който има нужда от нея", заяви сръбският член на председателството на Босна и Херцеговина.

Босна и Херцеговина е на прага на най-сериозната криза след края на войната през 1995 г. в която бяха извършени хиляди  ужасяващи актове на етническо прочистване.

Додик е разказал на Путин за изграждането на руско-сръбска църква, както и за сътрудничеството в областта на медицината. Политикът е съобщил на руския лидер, че срещу него и обкръжението му са наложени санкции от страна на САЩ, което допълнително усложнява ситуацията преди предстоящите на 2 октомври избори. Според Додик в отговор Владимир Путин го е поканил да дойде отново в Русия през септември, за да обсъдят текущи проекти. "Ще има възможност да продължим този разговор, който беше изпълнен с откритост и разбиране", каза Додик.

НАТО ще увеличи натиска над Русия, като засили сътрудничеството си с държавите от Азиатско-тихоокеанския регион и ще разшири подкрепата си за Украйна, Грузия и Босна и Херцеговина да укрепят своите отбранителни способности.

По-рано Милорад Додик благодари на руския президент за цената на руския газ, като подчерта, че енергийните ресурси от Русия нямат алтернатива. В края на 2021 г. Додик заяви, че се е договорил с Путин да запази съществуващата цена на газа за Република Сръбска на около 290 долара за 1000 кубични метра. 

Още по темата