Quantcast
Черна гора изгони руския посланик | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Черна гора изгони руския посланик

12 068
 Туитър
Владислав Масленников

Руският посланик в Черна гора беше обявен за персона нон грата. Той има шест дни да напусне територията на държавата. 

Посланик Владислав Масленников коментира действията на Черна гора в ефира на телевизионния канал "Русия-24" и отбеляза, че черногорските власти не са обяснили причините за решението си. Той заяви, че експулсирането ще се отрази негативно на развитието на отношенията между двете държави и обеща ответни мерки от страна на Русия. Според него народът на Черна гора принципно подкрепя позицията на Руската федерация и не проявява русофобия, за разлика от правителството.

Вчера външното министерство на Черна гора обяви руски дипломат за персона нон грата, като не обяви веднага името, и му даде седем дни да напусне страната. На 7 април Черна гора обяви четирима руски дипломати за персони нон грата. В отговор Русия изгони един черногорски дипломат на 31 май.

Днес говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че експулсирането на руски дипломат от Черна гора е нов епизод от хибридната кампания, отприщена от Запада срещу Русия. ''Разглеждаме акта на черногорските власти като пореден епизод от хибридната кампания на Запада и неговите слуги срещу Русия. Възприемаме този ход като нежеланието и неспособността на Подгорица да се отдръпне от политиката на механично следване на тази деструктивна линия – в ущърб на международната сигурност, а също и на собствените си национални интереси'',  каза Захарова. ''Запазваме си правото да предприемем мерки в съответствие с общоприетата практика'', допълни говорителката.

Още

5 страни от ЕС искат забрана на импорта на диаманти от Русия

26.09.2022

2082
261 000 руснаци са избягали от страната за 4 дни

26.09.2022

3220
Берлин иска забрана за гражданите на ЕС да ръководят руски компании

25.09.2022

1232