Медия без
политическа реклама

Централата на НАТО, портът в Антверпен и SWIFT са цели на Русия

Опасността от руско военно нападение срещу страна от НАТО не е теоретична, обяви още шефът на Военния комитет

09 Май 2024
Адмирал Роб Бауер
EPA/BGNES
Адмирал Роб Бауер

Русия би могла да предприеме военни действия срещу няколко цели в Белгия - централата на НАТО в Брюксел, пристанището в Антверпен, институциите на ЕС в белгийската столица или разположените тук други международни организации като световната разплащателна система SWIFT. Това заяви ръководителят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер в изслушване пред комисията по отбрана към Федералния парламент, цитиран от местни медии и БТА.

Председателят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер пристигна спешно в София заради Украйна и вероятно за да участва в сглобяването на бъдещата многонационална бойна група, чието първо учение той ще наблюдава на полигона в Ново село.

Опасността от руско военно нападение срещу страна от НАТО не е теоретична, добави той. По неговите думи не може да се вярва в уверенията на руската страна, че това няма да се случи. Руснаците често лъжат - нападнаха Украйна, а твърдяха, че няма да го сторят; казваха, че няма да нападнат Грузия, но това се случи през 2008 г.; заявиха, че няма да завземат Крим, но го направиха, посочи Бауер. Той поясни, че бъдещите нападения е възможно да не се ограничат с посегателства в електронното пространство, а да преминат в истински бойни действия.

Бауер отбеляза, че Белгия не изпълнява задълженията си към НАТО, които сама е поела и даде за пример това, че страната е поръчала едва 34 изтребителя F-35, докато разчетите на алианса показват нуждата от 45 машини. Липсата на готовност за война увеличава вероятността войната да избухне, обобщи Бауер на фона на разчетите на белгийското правителство да изпълни целта за разходи за отбрана, равни на два процента от БВП, през 2035 г.

Обявената първоначална като изцяло българска бойна група, която е на път да се превърне в многанационална, проведе първото си публично учение с бронирани машини "Страйкър" на американска рота и със съветски МТЛБ (многоцелеви лек верижен бронетранспортьор) на нашия 42-ри

 

Ключови думи:

Роб Бауер, НАТО

Още по темата