Медия без
политическа реклама

Бурите и наводненията стигнаха и до Австрия, Чехия и Италия

Германия отчита поне 156 жертви и отпуска над 300 млн. евро спешна помощ за отстраняване на щетите

18 Юли 2021
Река Маас в Нидерландия се разля много извън коритото си и всички жители на градчето Арчен, провинция Лимбург бяха евакуирани
ЕПА/БГНЕС
Река Маас в Нидерландия се разля много извън коритото си и всички жители на градчето Арчен, провинция Лимбург бяха евакуирани

Бурите и поройните дъждове, които предизвикаха наводнения и на места взеха жертви в Германия, Швейцария, Нидерландия и Белгия, стигнаха и до Австрия и Чехия.

През тази нощ части от Австрия бяха потопени под вода от напоителни дъждове. Властите на провинция Залцбург призоваха населението да не напуска домовете си, да не стои в гаражи и мазета, както и да не се приближава към реките.

В провинция Тирол пък пожарникари се включиха в борбата с наводненията, пороите и свлачища, а на територията на община Куфщайн придошлите води завлякоха автомобили. Град Келсау, поради наводнени пътища остава откъснат от останалата част на страната, а около 80 души от съседни градчета са в капан, тъй като отишли да отбележат градския празник.

Наложи се да бъде евакуиран летен лагер в Итр, поради преливането на реката. Бурята е изненадала изненада и съпружеска двойка в провинция Каринтия, която била блокирана от свлачище. Наложило се да мъжът и жената да бъдат евакуирани с полицейски хеликоптер. И в столицата Виена обилните валежи в някои части на града предизвикаха наводнения на множество мазета.

В Чехия, две села в района на Либерец в северната част на страната, е трябвало да напуснат домовете си поради заплахата от наводнения от рязкото покачване на нивото на водата в местните реки и водоеми след обилни дъждове. Това съобщи чешката телевизия. Евакуацията в селата Писечна и Добранов край град Ческа Липа се проведе през нощта и рано сутринта днес. Жителите са подпомагани от пожарникари и спасители. Вода от преливащи реки, потоци и езера наводни мазетата и първите етажи на десетки къщи.

Тревожна е ситуация и в северозападната част на Чехия. В град Дечин, през който тече река Елба, няколко улици са наводнени. Движението на превозни средства в града е ограничено. Дечин е главен жп възел, който има връзка с германската федерална провинция Саксония. В момента той е прекъснат поради наводняването на железопътните линии от германска страна край Дечин. В момента действа междугранична автобусна линия.

Наводнени са и няколко пътни участъка в различни райони на Устецки край.

Проливните дъждове достигнаха и до Италия. В северния италиански регион Южен Тирол метеоролозите регистрираха проливен дъжд през последните 24 часа. От събота до неделя сутринта в североизточната част на провинцията, до границата с Австрия, са паднали близо 50 литра дъжд на квадратен метър. Проливни дъждове имаше и в Южна Италия, като те предизвикаха наводнения и покачване на нивото на реките. Спешните служби на сицилианския град Палермо и заобикалящия го регион съобщиха, че са получили стотици сигнали след проливните дъждове. Пожарната команда е била мобилизирана заради наводненията, макар че няма данни за сериозни щети. 

В Германия броят на жертвите след опустошителните наводнения в Западната част се увеличи до най-малко 156. "Има опасения, че ще има още смъртни случаи", заяви полицията и добави, че общият брой на пострадалите е 670.

Очаква се обаче наводнение с „исторически размери“ в югоизточна Германия, според експерти, цитирани от Focus. Те изчисляват, че нивото на водата в реките Берхтесгаденер Ахе, Траун и Тиролер Ахен може рязко да се повиши тази вечер. В района много къщи вече са наводнени, а нивото на водата само в Берхтесгаденер Ахе вече е с 1,5 м по-високо от предвиденото.

За спешна помощ по щетите от наводненията германските власти ще отпуснат над 300 млн. евро, съобщи министърът на финансите Олаф Шолц пред "Билд ам Зомтаг".

"Нуждаем се от национални усилия. В сряда, по време на заседание на кабинета, ще предложа две неща. Първото е спешна помощ - каза той. - По време на последното наводнение бяха отпуснати много повече от 300 милиона евро. И в този случай вероятно ще е необходима същата сума. Второ, трябва да създадем основата за програма за реконструкция, за да се поправят бързо разрушени къщи, пътища и мостове. От предишни бедствия знаем, че можем да говорим за милиарди евро".

Още по темата