facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

България може да получи масирана помощ от ЕС за 15 млрд. евро

Но ако не се впише в общите политики, може да остане нетен донор, вместо получател
Обновена
3 061
 ЕПА/БГНЕС
Урсула фон дер Лайен носи предпазна маска в Европарламента в Брюксел

Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен предложи днес план за 750 млрд. евро за възстановяване на европейските икономики след пандемията от коронавируса.

От тях България има шанс да получи около 15 милиарда евро, а ще трябва да внесе само 3.3 милиарда евро, става ясно от работния документ на Европейската комисия, за който е необходимо одобрение от всички държави в ЕС (вж. графиката на стр. 51 в документа).

“При това, 15-те милиарда ще могат да се ползват веднага, а вноската от 3.3 милиарда ще се дължи след 10-20 години, че и повече”, коментира икономистът Георги Ангелов, който пръв публикува документа, цитиран от EURACTIV.bg. Той допълва, че Хърватия и България ще бъдат страните, които ще получат най-голямо нетно финансиране от фонда за възстановяване – около 20% от техния БВП.

Следват Гърция, Латвия и Словакия с дял над 10%. Сметката за фонда за възстановяване ще бъде платена най-вече от Германия, която е най-големият нетен донор в европейския бюджет.

По-рано през деня българският евродепутат Радан Кънев (“Демократична България”, ЕНП) предупреди, че България може да изгуби част от парите, ако не успее да убеди Европейската комисия, че ще работи по приоритетните за Европа политики. Според Радан Кънев ЕС няма просто да раздава пари, както са “свикнали българските власти“.

Той посочи три основни приоритета, които ще залегнат в основата на раздаването на средствата – модернизация и позеленяване на икономиката, дигитализация, както и съкращаване на веригите за производство и разчитане на локално производство.

“Вече трябва да покажем какви са приоритетите ни, за да получим пари. С управление като днешното, което бойкотира европейските приоритети, тъй като видимо бойкотира зелената сделка, може да станем спонсори на страни като Италия, Испания или Холандия. Минимум половината от този спасителен пакет е за политики, свързани със зелени политики”, каза Кънев.

Той зададе въпроса дали българското правителство има собствен възстановителен план след кризата, защото от него ще се определи съдбата на поне две поколения българи. Това са хората, които са родени след 1990-та година.

Европейската комисия настоява да бъде създаден нов инструмент за възстановяване, носещ названието "Следващо поколение ЕС", който да бъде включен в преработен дългосрочен бюджет на ЕС. Комисията представи също така адаптираната си работна програма за 2020 г.

Със "Следващо поколение ЕС" от 750 милиарда евро и целевите увеличения на дългосрочния бюджет на ЕС за периода 2021—2027 г. общият финансов капацитет на бюджета на ЕС ще достигне 1,85 трилиона евро.

"Следващо поколение ЕС" ще набира средства, като таванът на собствените ресурси временно бъде увеличен до 2,00 % от брутния национален доход на ЕС, което ще позволи на Комисията да използва своя висок кредитен рейтинг, за да заеме 750 милиарда евро от финансовите пазари. Това допълнително финансиране ще бъде насочвано чрез програми на ЕС и ще бъде погасено през дълъг период на бъдещите бюджети на ЕС — не по-рано от 2028 г. и не по-късно от 2058 г. За да е възможно това да се осъществи по справедлив и споделен начин, Комисията предлага редица нови собствени ресурси. Освен това, за да се предоставят средства възможно най-скоро в отговор на най-неотложните нужди, Комисията предлага настоящата многогодишна финансова рамка за периода 2014—2020 г. да бъде изменена, за да е налично финансиране от 11,5 милиарда евро още през 2020 г.

Средствата, набрани за "Следващо поколение ЕС", ще бъдат инвестирани в три стълба:

1. Подкрепа за държавите членки с инвестиции и реформи

2. Енергичен импулс за икономиката на ЕС чрез стимулиране на частните инвестиции

3. Извличане на поуки от кризата (подобряване на здравеопазването)

 

34

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Обещаните COVID-грантове за фирмите драстично закъсняват

29.06.2020

МИЛА КИСЬОВА

1461 3
Банките са отсрочили 10% от кредитите заради COVID-кризата

22.06.2020

МИЛА КИСЬОВА

584 1
Меркел: Трябва да се разберем за парите до есента

28.05.2020

390 1

Коментари

Страници

indiec

Внезапно се сетих за Барон Мюнхаузен и как той се изтеглил сам от блатото, като се самоиздърпал за косите. Просто асоциация.

geo_19

Според Радан Кънев в едно телевизионно студио тази сутрин, ние ще бъдем нетен донор при прилагането на този спасителен (за някои) пакет:

 

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2020/05/27/4071624_bulgariia_moje_da_se_okaje_donor_v_sledvashtiia/

Каубой
снимка на Каубой

Интересно. Десните станаха леви, левите любители на чайник. то ли еще будет, ой, ой!

Billy-Joe Winchester

На Него нищо няма да му дадат. 😓

RAICHOM

Голям смях... Тръмп само досега наля 6 ТРИЛИОНА долара в САЩ. И тези долари не са взети на заем от никого, нито пък данъците бяха увеличени... БУЛЕКЗИТ-БТР! https://xn--90a4af.xn--90ae/bg/dokumenti/kratkata-versiya-na-programata-btr.html

Evasion

БУЛЕКЗИТ и нека наливането да почне! Кой и кво ще налива - нема значение, важното е наливане да има.

RAICHOM

Ще наливаме основите на държавата, както навремето Пеньо Пенев го възпя. Ще наливаме в българския ТРУД и РАЗУМ, точка 4: https://xn--90a4af.xn--90ae/bg/dokumenti/kratkata-versiya-na-programata-btr.html

indiec

Нещо фундаментално ми се губи: нали се борихме за разделяна на държавата от пазара! СЕГА къде сме попаднали - там където държавата управлява пазара ли или какво?

И какво следва - да се самообложим с високи данъци за да има държавата какво да разпределя (между другото имаше и такъв данък т. нар. самооблагане?

Sine_metu

От 400 години управлява държавата. Просто умните държави пускат по пързалката който се върже да извади от играта своята, за да му я управляват те.

Ще перифразирам Балзак „Държавите на глупците по право принадлежат на умните.“ Казал го е за парите, но за държавите важи още повече

аман бе

"...

Средствата, набрани за NextGeneration EU, ще бъдат инвестирани в:

...................................................................................................................

3. Извличане на поуки от кризата. "

 

Това някой може ли да го обясни?

lalluger

В австрийски вестник четох: "Подобряване, подкрепа за здравеопазването", което звучи по-добре. 😄

Begemot
снимка на Begemot

15 милиарда или 150 или хич-0, или нетен донор - за хората няма особено значение. И да дойдат някакви пари, ккато винаги, ще се утаят в определени джобове.

'FranceskRivalta'8

България може да получи масирана помощ от ЕС за 15 млрд. евро

Властта на суджуците, асансьорите, терасите, къщите на тъщите, къщата МУ в Барселона, водомора, боклукомора, гладомора, сектата Свидетели на SARS-CoV-2" не се колеба и открадна от медицинските сестри палатките пред МС, затова и тези 15 млрд. евро вече (почти) са в сметките МУ в Барселона?

 

fisherman

Ще получи ама при още едно важно условие;

Парите за възстановяване: ЕК предлага върховенството на правото да бъде сред условията за достъп

https://www.svobodnaevropa.bg/a/30635319.html

Хулиган

15 МИЛИАРДА Евро !!!

Можем само да си представим хунтата на калинките какви лиги вече е проточила.

Сега ще видите вие какви честни избори предстоят!

.................................

http://www.drago.info/

 

PlaNed
снимка на PlaNed

След като изпапапкахме оставеното от тези преди нас е време да завещаем дълг и на "Следващо поколение ЕС"

lalluger

Пак сиренце за мишките. Каква е разликата с купуването на гласове у нас? Ще може ли Бойко да защити в един момент националния интерес, който струва повече или ще следва послушно "общите политики" от сорта:

- отглеждай талибани (и не само) и не им пречи на особеностите

- въведи 32 пола

- иди на война срещу Русия

- не купувай от Китай, каквото и да било

- остави детето като стане на 7 да реши какъв пол ще има 

Желязко Желев

           Лалугере боя се ,че си разбрал правилно.Аз четох до ''съкращаване на веригите на доставки'' което преведено от брюкселски  значи едно от изброеното от теб ''не купувай от Китай'' .Мярнах и Р.Кънев и минах на коментарите.

Да здравей хилядолетния райх.След събарянето на кулите доживяхме ковид 19.Явно войната ще се води с други средства.И някой ако мисли,че ще го вали златен дъжд много се лъже.Казва Ви се на брюкселски ;;"'За да оцелем НИЕ ЕЛИТА ,вив ПРОСТИТЕ ще платите сметката по изолирането на Китай,Русия и т.н''.Нова хладна война,която е   ще загубят.И ние с тях щото традиция.

Киро Жарта

Ох, бабачко! 

На пухена възглавничка ще спи Някой. 

Греби, прехвърляй, греби, прехвърляй... :)

Дяд Омраз

Ако ЕС не предложи помощ  - "Ууу, еврогейци, не ни трябва ЕС - не помагат".

Ако ЕС предложи помощ - "Ууу, еврогейци, за какво ги дават - хунтата ще ги открадне, не ни трябва ЕС!".

Нема празно!

Киро Жарта

Бягат ти каузалните връзки, Йезуит. 

Кат на Божков "българския" ритон ти бягат 😂

Дяд Омраз

Кви казуални връзки, който и да беше - то два неврона, свързани на късо - "ЕС - лошо, дайте си ни соца и евразийското пространство". Тва е, нема казуалистика.😁

 

Киро Жарта

"Казуален", Йезуит, не е точно "каузален" :)

аман бе

Между "има шанс да получи" и "трябва да внесе" има известна разлика. Не ли? Тъй че засега приберете големите кошници. Да не сме, както винаги досега, от страната на булката...  😁

bay Dragan

Абе това е борч който се връща от децата и внуците ни. Срещу три милиарда кеш в началото, който не се връща.

Панимаеш?

Талибан

“При това, 15-те милиарда ще могат да се ползват веднага, а вноската от 3.3 милиарда ще се дължи след 10-20 години, че и повече”, коментира икономистът Георги Ангелов

Булгааар! Ние ше харчим, а внуците че плащат.  😁

mull

Сега му е времето и ние да се включим в помощ към мамковината, че защо не и на ЕС!

Кой с квот може!

Аз викам, че от мен може и да получат каруца с двата коня тугедър!

За икономиката бре!

Всичко давам за нея!

Тъй де.

Желязко Желев

  Са включиш много скоро.Като замениш всичко китайско с произведено в Германия с цени на германия +зелена добавка+...............!

The Pal
снимка на The Pal

Дупенце подпръцква

в мрака.

А една хлебарка

чака.

 

Хайку, хайку, [email protected] ti majku !

АлСал

Човек би останал с впечатление, че Радан Кънев разпределя парите.

Ами хайде - отказвайте заема за 10млрд., нали беше да компенсира вируса.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×