Медия без
политическа реклама

България е изнасяла оръжие за Русия въпреки ембаргото от 2014 г.

Десет държави-членки на ЕС са продали военно оборудване на Кремъл на стойност 346 милиона евро

04 Апр. 2022Investigate Europe
Оръжието, продадено от ЕС на Русия, вероятно се използва и в момента.

Русия е продължила да изкупува оръжия от ЕС поне до 2020 г. въпреки ембаргото от 2014 г. Десет държави-членки са изнесли военно оборудване на стойност 346 милиона евро, показват публични данни, анализирани от Investigate Europe. Сред тези страни фигурира и България, както и Франция, Германия, Италия, Австрия, Чехия, Хърватия, Финландия, Словакия и Испания, които в различна степен са продали военна техника на Русия.

България има две сделки от 2016 и 2018 г. за износ на ''военни съдове, (надводни или подводни) специално военноморско оборудване, аксесоари, компоненти и други надводни плавателни съдове, както и ''технологии'' за ''разработване'', ''производство'' или ''употреба'' на предмети, контролирани в Общия списък на оръжията на ЕС'', на стойност 16,5 милиона евро.

Въпреки решението на Съвета на ЕС от 2014 г. търговията с оръжие между ЕС и Русия продължава. Много от страните-членки, които изнасят оръжия за Русия, използват правна вратичка в разпоредбите. Според Работната група по износа на конвенционални оръжия на Съвета на ЕС ''ембаргото върху оръжията съдържа изключение, отнасящо се до договори, сключени преди 1 август 2014 г., или спомагателни договори, необходими за изпълнението на такива договори''. Цифрите от базата данни, използвани от Investigate Europe, попадат в това изключение. Ето защо, заключава работната група, ''държавите-членки не въоръжават Русия''.

Франция се оказва първенец в износа на оръжие за Русия. Страната е продала на Кремъл военно оборудване на стойност 152 милиона евро, което означава, че 44% от европейското оръжие за Русия е дошло от Франция. От 2015 г. насам Франция е дала разрешение за износ на бомби, ракети, торпеда, експлозивни заряди. През 2014 г. френските власти са дали разрешение в Русия да се изпращат ''химични агенти'', ''биологични агенти'', ''агенти за борба с безредиците'', ''радиоактивни материали, свързано оборудване, компоненти и материали''.

На второ място по износ в Германия. Страната е изнесла за Русия военно оборудване на стойност 121,8 милиона евро. Това представлява 35% от целия износ на оръжие от ЕС за Русия. Износът се състои главно от ледоразбивачи, пушки и превозни средства за ''специална защита''.

На трето място в списъка на износителите е Италия, която е продала на Русия военно оборудване на стойност 22,5 милиона евро между 2015 и 2020 г. Първият голям договор, подписан с Русия, е през 2015 г., когато правителството на Матео Ренци упълномощава италианската компания Iveco да продаде на Русия сухопътни превозни средства на стойност 25 милиона евро. Военни превозни средства модел Lince са забелязани на украинската фронтова линия в началото на март от журналист по телевизионния канал La 7. Тези превозни средства са сглобени с италиански части в една от трите фабрики, които Iveco има в Русия.

Чешката република е изнасяла към Русия ''самолети, летателни апарати, по-леки от въздуха, безпилотни летателни апарати, аеродвигатели и самолетно оборудване" всяка година между 2015 и 2019 г.

Австрия е изнасяла ''гладкоцевно оръжие с калибър под 20 мм, други оръжия и автоматични оръжия с калибър 12,7 мм'' и ''устройства за настройване на боеприпаси и предпазители, и специално проектирани компоненти''.

Според данните на Стокхолмския международен институт за изследване на мира има един още по-странен факт: не само ЕС продава оръжие на Русия след анексирането на Крим. Кремъл остава и вторият по големина пазар за износ на оръжие от Украйна.

Още по темата