Медия без
политическа реклама

Българи стоят зад най-голямата измама с помощи в Англия

Групата първо избягала в България, но сега ще отговаря за мащабната схема

10 Апр. 2024
По часовниковата стрелка - част от намерените в претърсените жилища пари, Галина Николова, Стоян Стоянов с татуировка, която прилича на Николова, Гюнеш Али, Цветка Тодорова и Патриция Панева.
По часовниковата стрелка - част от намерените в претърсените жилища пари, Галина Николова, Стоян Стоянов с татуировка, която прилича на Николова, Гюнеш Али, Цветка Тодорова и Патриция Панева.

Петима българи стоят зад най-мащабната схема за източване на социални помощи в Англия и Уелс, съобщи британският ежедневник "Дейли мейл". В продължение на години българите са източвали с фалшиви документи пари за т.нар. универсален кредит - социална помощ за бедни и безработни, която преди десетина години замени шест други вида помощи в социалната система на Англия. Присвоената сума е 54 млн. британски лири, около 63 млн. евро. Измамниците са ползвали социалната система като банкомат, обяви обвинението в съда.

Петимата българи давали консултация как човек да се регистрира в системата и да кандидатства за помощи. Зад този привидно легален бизнес, какъвто има в почти всяка държава за диаспората ни, те въртяли машина за заявления, с които през фалшиви документи получавали помощи. За помощите кандидатствали с комбинация от фалшиви и истински самоличности. Една от жените в групата държи хранителен магазин в Уд Грийн.

Галина Николова (38), Стоян Стоянов (27), Цветка Тодорова (52), Гюнеш Али (33) и Патриция Панева (26) вчера са се признали за виновни в съда. Измамите са извършени в периода 2016-2021 г. Парите са получени през 6000 фалшиви заявления. Петимата са арестувани през 2021 г. след операция  на местната полиция, но Али успява да избяга в България, след като е пуснат под гаранция. Екстрадиран е обратно в Англия през февруари т.г.

При обиска в домовете на петимата полицията открила пачки със 750 000 британски лири, 900 мобилни устройства, стотици формуляри за кандидатстване, натъпкани в кашони. В профилите в социалните мрежи на петимата се виждат кадри от луксозния живот, който са водели на гърба на социалната система. На едно видео петимата хвърлят банкноти от 20 лири като конфети в апартамент.

 

Още по темата