Quantcast

Медия без
политическа реклама

Британският финансов министър бe уволнен след 38 дни на поста

Заменя го Джереми Хънт

14 Окт. 2022Обновена
БГНЕС
Куаси Куартенг беше един от най-доверените хора на Лиз Тръс.

Британският премиер Лиз Тръс уволни министъра на финансите Куаси Куартенг заради финансов план, който се оказа катастрофален за пазарите в Обединеното кралство. Куартенг потвърди новината в Туитър профила си.

Така Тръс премахна един от най-близките си съюзници, след като призна поражението на икономическата визия, която рекламираше през лятото и през първите седмици на премиерския си пост, който наследи Борис Джонсън. Си Ен Ен припомня, че тя бе избрана именно заради икономическия план на Куартенг.

Вече бившият финансов министър защитаваше своя финансов план като единствения начин за стимулиране на икономиката на Великобритания в дългосрочен план. Т. нар. ''малък бюджет'' обещаваше големи данъчни облекчения. Планът обаче срина стойността на паунда и държавните облигации поради опасения, че ще засили още повече инфлацията в момент, когато цените се покачват с най-бързия си темп от 40 години насам. Това накара Английската централна банка да предупреди за риск за финансовата стабилност на Обединеното кралство и да обяви три отделни интервенции за успокояване на срива на пазара на облигации, който докара някои британски пенсионни фондове на ръба на фалита.

Куартенг изкара на поста само 38 дни, което го прави втория министър на Обединеното кралство с най-кратко управление в историята. Иън Маклеъд, който почина 30 дни след като пое поста през 1970 г., остава най-кратко управлявалият министър.

Бившият заместник-управител на Английската централна банка Чарли Бийн каза, че уволнението на Куартенг е ''необходима стъпка, но не е достатъчна за решаване на икономическия въпрос''. Сега Лиз Тръс трябва да представи нов икономически пакет, който да включва план за справяне с държавния дълг през следващите три до пет години, продължи той. В противен случай британският паунд и държавните облигации на Великобритания може да претърпят нови сътресения.

Джереми Хънт ще замени Куази Куартенг като финансов министър на Великобритания, потвърди "Даунинг Стрийт" 10 в официалния си Туитър профил.

Още по темата