Медия без
политическа реклама

Бразилия потопи единствения си самолетоносач в Атлантическия океан

Бразилските ВМС закупиха кораба през 2000 г. от Франция, но го извадиха от експлоатация през 2021 г.

04 Февр. 2023
Уикипедия
Самолетоносачът Сао Пауло

Бразилският флот потопи 266-метровия самолетоносач Сао Пауло (São Paulo) в Атлантическия океан, след като му беше забранено да влиза във вътрешните води на страната поради риск да заседне. Това съобщават Военноморските сили на Бразилия.

Корабът е потънал на 350 км от брега, на дълбочина около 5 км. Районът на потопяване е избран, като се вземат предвид безопасността на корабоплаването и околната среда, риболова и екосистемите, твърдят от бразилските ВМС. Решението е било на Министерството на отбраната, Службата на главния прокурор и бразилския флот.

Бившият бразилски самолетоносач на име SÃO PAULO, натоварен с азбест и други токсични отпадъчни материали, беше конфискуван на 20 януари 2023 г. и принуден от бразилския флот да излезе в морето, съобщи преди дни eurasiаreview.com. Изданието се позова на официално съобщение че преместването трябва да бъде направено, тъй като има непосредствена опасност корабът да заседне или да потъне край бразилския бряг.

Бразилия закупи този самолетоносач през 2000 г. от Франция. Разработен е през 1959 г. Преди да бъде продаден на Бразилия, Франция го използва за провеждане на ядрени опити в Тихия океан. Самолетоносачът "Сао Пауло" беше единственият кораб от този тип в бразилския флот. Изведен е от експлоатация през 2021 г. След това е продаден на турска компания за $1,9 млн., припомня РБК.

Новият собственик го изтегли до Турция през лятото на 2022 г., където трябваше да бъде разглобен и нарязан, но при пристигането си в Средиземно море местните власти оттеглиха разрешението.

Корабът е върнат обратно в Бразилия, където също е отказано да бъде приет, позовавайки се на рискове за околната среда и сигурността на пристанището. В продължение на няколко месеца самолетоносачът беше в териториалните води на страната.

Месеци наред еколозите атакуваха решението за потопяването, заявявайки, че самолетоносачът съдържа тонове азбест, тежки метали и други токсични материали, които могат да проникнат във водата и да замърсят морската хранителна верига. Basel Action Network (BAN) обвиниха бразилския флот в груба небрежност. Президентът Луис Инасио Лула да Силва, който встъпи в длъжност миналия месец, обещавайки да спре нарастващото унищожаване на околната среда при крайнодесния бивш президент Жаир Болсонаро, незабавно да спре “опасния” план. Междувременно френската екологична организация Robin des Bois нарече кораба “30 000-тонен токсичен пакет”.

Още по темата