Медия без
политическа реклама

Борисов проникна в дневния ред на Европарламента

Арестът през март на лидера на ГЕРБ ще бъде обсъден в сряда по искане на неговата партийна група

12 Септ. 2022Обновена
Топлите отношения между Бойко Борисов и лидера на ЕНП в Европарламента Манфред Вебер дават резултат
ЕНП
Топлите отношения между Бойко Борисов и лидера на ЕНП в Европарламента Манфред Вебер дават резултат

Европейският парламент ще обсъди в сряда следобяд арестуването през март тази година на председателя на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов. В дневния ред на започващото днес заседание на евродепутатите в Страсбург темата фигурира под заглавие "Незаконно задържане на лидера на опозицията в България".

В съобщение на ЕП се уточнява, че разискването е "по актуален въпрос, по искане на политическа група, в присъствието на Европейската комисия и Съвета на ЕС". Политическата група, в която фигурират евродепутатите от ГЕРБ, е Европейската народна партия (ЕНП).

Съгласно член 162 от правилника за дейноcтта на ЕП на всяка месечна сесия един или два периода, всеки от които с минимална продължителност 60 минути, се определят в проекта на дневен ред за разисквания по актуален въпрос от основен интерес за политиката на Европейския съюз. Всяка политическа група има правото да предложи актуален въпрос по свой избор за поне едно такова разискване на година. Председателският съвет гарантира справедливо разпределение между политическите групи в рамките на една година при упражняването на това право.

Политическите групи изпращат актуалния въпрос, избран от тях, в писмена форма на председателя преди съставянето на окончателния проект на дневен ред от Председателския съвет, който определя времето за такива разисквания. Той може да реши с мнозинство от четири пети от членовете на ЕП да отхвърли въпрос, представен от група.

Въведение към разискванията се прави от представител на политическата група, която е предложила актуалния въпрос. Разискванията приключват, без да се приема резолюция. Таво означава, че няма да има гласуване по темата в пленарната зала.

След като приключат с обсъждането на Борисов, депутатите ще се заемат с нарушаването на човешките права в Украйна, Танзания и Никарагуа.

Също в сряда евродепутатите ще чуят речта на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за състоянието на ЕС. Ще бъдат засегнати въпросите за подкрепата за Украйна, санкциите срещу Русия, мерките за осигуряване на енергийните доставки за ЕС и за ограничаване на зависимостта от руските изкопаеми горива, за цените на енергоносителите.

За този ден е предвидено и обсъждане в Европарламента на опасността от тежко нарушение от страна на Унгария на ценностите на ЕС. Унгария вече не може да бъде възприемана като пълноправна демокрация, според евродепутатите, се посочва в съобщение на ЕП, цитирано от БТА. В проектодоклад, който съдържа преглед на събитията, настъпили след като ЕП задейства член 7 от договора за ЕС преди четири години, евродепутатите заявяват, че европейските ценности са постоянно застрашени в Унгария. В четвъртък се предвижда докладът да бъде подложен на гласуване и се очаква да бъде подкрепена оценката, че демокрацията и основните права в страната са се влошили допълнително след 2018 година. Очаква се ЕП да призове да бъдат спрени средствата за икономическо възстановяване за Унгария, докато Будапеща не изпълни препоръките и съдебните решения.

Кирил Петков: Ще го изправим на съд

Разбирам, че Европейската народна партия, в която членуват евродепутатите на ГЕРБ, е настояла Европейският парламент да обсъди утре (в сряда - б.р.) ареста на Борисов през март тази година. Няма да коментирам дали е нормално европейските институции да бъдат намесвани в предизборната кампания в България, нито ще коментирам отчаяния ход на Борисов да прибегне до ЕНП, за да изчисти репутацията си пред милионите граждани в България, разочаровани от неговото управление, коментира бившият премиер Кирил Петков във фейсбук, цитиран от БГНЕС.

Но ще заявя много ясно: твърдо сме решени да изправим Бойко Борисов пред съда. Борисов управляваше България 12 години. Това са 12 години на безконтролност, корупция, схеми с пачки и кюлчета. Затова след 2 октомври искаме да реформираме Антикорупционната комисия, така че да преследва корумпираните и да тръгне по пътя на парите на Борисов, казва Петков. Това е единственият възможен път пред България, ако искаме да спрем да бъдем най-бедната и най-корумпирана страна в Европейския съюз. Дали Борисов в крайна сметка ще влезе в затвора? Сигурен съм в едно: това няма да се случи, ако нашите политически опоненти спечелят изборите, коментира още Петков. 

Още по темата