Quantcast

Медия без
политическа реклама

Берлин: За ракети не вярваме на Путин

Руският президент предложи нова договорка за ракетите със среден и малък обсег

26 Окт. 2020
EПА/БГНЕС архив
Руските мобилни ракетни установки тревожат НАТО

Германия споделя мнението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че не може да се има доверие на призива на Русия за мораториум върху разполагането на ракети със среден и малък обсег в Европа, предаде ТАСС. Говорителката на германското външно министерство Андреа Засе коментира по този начин предложението на руския президент Владимир Путин да не разполага в Калининградска област ракети 9М729, които във Вашингтон определят като нарушаващи Договора за ликвидиране на рекетите със среден и малък обсег (ДЛРСМО).

"Русия говореше и миналата година за такъв мораториум. Тъй като тя сама излезе от договора, генералният секретар на НАТО заяви още тогава, че мораториум или отказ [от разполагане на ракети] не предизвиква доверие. Споделяме тази оценка", каза говорителката.

ДЛРСМО бе сключен през 1987 г. и престана да действа през август 2019 г. Той забрани на Москва и Вашингтон да имат балистични и крилати ракети с наземно базиране и с обсег от 500 до 5500 км.

Путин предложи дезескалация чрез взаимни проверки. Той възразява срещу американските ракетни комплекси в Полша и Румъния Aegis Ashore с пускови установки Mk 41, за които САЩ уверяват, че са зенитни комплекси, но са способни да изстрелват и крилати ракети.

Вашингтон и неговите съюзници смятат, че руските ракети 9М729 имат обсег над 500 км и следователно нарушават договора. Путин предложи да допусне западни инспектори във военните обекти в Калининградска област, за да се уверят, че там няма такива ракети.