Quantcast
Берлин иска забрана за гражданите на ЕС да ръководят руски компании | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Берлин иска забрана за гражданите на ЕС да ръководят руски компании

1 944
 ЕПА/БГНЕС архив
Бившият канцлер на Германия Герхард Шрьодер (1998-2005) е един от най-ярките примери за европейски политици, назначени на управленски постове в руски държавни компании. 78-годишният лобист работи за контролирани от Кремъл фирми като "Северен поток", "Роснефт" и "Газпром".

Федералното правителство на Германия е поискало въвеждане на забрана за гражданите на Европейския съюз да заемат ръководни позиции в руски държавни компании. Това съобщи "Зюддойче Цайтунг", позовавайки се на документ, който Берлин е изпратил на своите партньори от общността и с който изданието разполага.

В него се отбелязва, че гражданите на ЕС вече не трябва да имат право да участват в надзорния съвет или борда на руски държавни компании. Очаква се забраната да бъде част от следващия пакет западни санкции срещу Русия заради войната в Украйна.

Вестникът цитира и други пасажи от документа, в които германското правителство се застъпва за ограничаване на световните цени на петрола. Освен това федералната република настоява ЕС да забрани сътрудничеството с руски ядрени компании.

Германия мотивира предложението за забрана на граждани от ЕС да заемат управленски позиции в руски корпорации с проблема със "стратегическата корупция". Предлагането на "добре платени ръководни позиции" в държавни компании "отдавна е важен елемент" в усилията на Москва да упражнява политическо влияние върху страните от ЕС, се казва в документа. Ако бъде приета обаче, забраната няма да важи за европейските филиали на руските концерни.

"Зюддойче Цайтунг" разкрива още, че Ирландия, Полша и трите балтийски страни Литва, Латвия и Естония също са изпратили съвместен дискусионен документ. Правителствата на петте държави са за спиране на вноса на руски уран. Също така те призовават за забрана на използването на антивирусния софтуер на Kaspersky Lab в ЕС.

Ключови думи:

Германия, Русия, ЕС

Още

Путин с шампанско в ръка: Не ние първи започнахме!

09.12.2022

Обновена

6323
Образованието ще ни спаси от пропагандата на Путин
Русия обяви намерение да "освободи" анексираните територии в Украйна

08.12.2022

Обновена

7042