Медия без
политическа реклама

В Белград се състоя най-големият протест срещу изборните нарушения

31 Дек. 2023
Многохиляден протест заля улиците на Белград
Nexta
Многохиляден протест заля улиците на Белград

Хиляди хора се събраха на площад в центъра на Белград в най-големия досега протест във връзка с парламентарните и местните избори на 17 декември, чиито резултати демонстрантите искат да бъдат анулирани, предаде Ройтерс, съобщи БТА. 

Протестиращите развяваха сръбски знамена и държаха плакат с надпис "Не приемаме" и приветстваха Мариника Тепич, лидер на опозиционния алианс "Сърбия срещу насилието", която води гладна стачка от 18 декември.

Управляващата Сръбска прогресивна партия (СНС) спечели 46,72 процента от гласовете на предсрочните парламентарни избори на 17 декември, според предварителните резултати на държавната избирателна комисия.

"Тези избори трябва да бъдат анулирани", заяви Тепич, която дойде на сцената пред хотел "Москва" с помощта на двама свои колеги. 

Коалицията "Сърбия срещу насилието", която се класира на второ място на общите избори, обвини СПП в изборни манипулации, каквито властите отричат.

Международната мисия за наблюдение на вота заяви, че СПП е спечелила несправедливо предимство поради пристрастност на медиите, неуместно влияние от страна на президента Александър Вучич и изборни нарушения, като например купуване на гласове.

Сръбските власти отричат каквито и да било нередности.

От 17 декември опозицията провежда ежедневни протести срещу резултатите от изборите пред централата на избирателната комисия, в които обичайно се включват по няколкостотин души.

Протестът днес беше подкрепен от студентски организации и от инициативата "ПроГлас", обединяваща обществени фигури, сред които видни интелектуалци и актьори.

На изборите "Сърбия срещу насилието" зае второ място с 23,56 процента от гласовете. Социалистическата партия на Сърбия е трета с 6,56 процента.

Окончателните резултати от изборите вероятно няма да бъдат публикувани преди следващия месец, посочва агенцията.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Сърбия,  избори, протести

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?