Медия без
политическа реклама

Байдън изненадващо вкарва шефа на ЦРУ в кабинета си

Американският президент назначи за първи път жена за командващ на военноморските сили, но против волята на военния си министър

22 Юли 2023
Уилям Бърнс
БГНЕС
Уилям Бърнс

Директорът на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) Уилям Бърнс ще се присъедини към кабинета на президента на САЩ Джо Байдън, съобщават световните медии. 

"Имам удоволствието да обявя, че поканих директора на ЦРУ Бил Бърнс да стане член на моя кабинет. Под негово ръководство ЦРУ предлага ясен и дългосрочен подход към най-големите предизвикателства пред националната сигурност на нашата страна - от справянето с бруталната агресия на Русия срещу Украйна, през отговорното управление на конкуренцията с Китайската народна република, до справянето с възможностите и рисковете на новите технологии", обяви Байдън в изявление. 

Кабинетът на президента на САЩ включва висши служители. Те се назначават от държавния глава със съгласието на Сената на Конгреса на САЩ. Настоящият състав включва вицепрезидента и 15 министри.

Получаването на достъп до кабинета на Джо Байдън ще даде възможност на Уилям Бърнс да участва в заседанията на кабинета с държавния секретар и министрите, както и с директора на националното разузнаване Аврил Хейнс. Бърнс няма да поеме никакви "политически отговорности" и се очаква да остане начело и на ЦРУ.

Междувременно Джо Байдън избра адмирал Лиза Франкети за ръководител на американските военноморски сили. Франкети, която има 38-годишен стаж във военноморските сили, ще бъде първата жена на този пост.

Решението на Байдън да избере Франкети, която е адмирал с богат опит в командването и ръководството във военноморските сили, е обаче в противоречие с препоръката на ръководителя на Пентагона по въпроса, казват запознати източници. Но пък Франкети е възможно най-добрият избор за поста. Тя е настоящ заместник-началник на операциите на военноморските сили и ще бъде първата жена член на Обединения комитет на началник-щабовете на американските въоръжени сили. 

Министърът на отбраната Лойд Остин препоръча на Байдън да избере на поста адмирал Самюъл Папаро, настоящ командващ на Тихоокеанския флот на военноморските сили. Но вместо това Байдън е предпочел да номинира Папаро за ръководител на Индо-тихоокеанското командване на САЩ.