Медия без
политическа реклама

Байдън атакува фронтално лъжи на Тръмп

Президентът заяви, че отричането на резултати от избори е път към анархия в САЩ

03 Ноем. 2022
Байдън използва необичайно за него остър език срещу предшественика му Тръмп
БГНЕС
Байдън използва необичайно за него остър език срещу предшественика му Тръмп

Президентът на САЩ Джо Байдън предупреди снощи, че демокрацията в страната е застрашена от лъжите на експрезидента Доналд Тръмп, който отрича резултатите от ​​загубените от него президентски избори през 2020 г. и насилието, до което според Байдън водят тези твърдения, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

Байдън даде за пример нападението срещу съпруга на председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси. По думите му неверните твърдения на Тръмп за откраднати избори "подхранваха опасното разрастване на политическото насилие и сплашването на избирателите през последните две години".

Шест дни преди изборите, в средата на мандата си, Байдън се възмути, че "има кандидати за постове на всяко ниво в Америка - за губернатор, за Конгреса, за главен прокурор, за държавен секретар, които не се ангажират да приемат резултатите от изборите, в които участват." "Това е пътят към хаос в Америка", заяви президентът. "Това е безпрецедентно. Това е незаконно. И това е неамериканско."

Президентът насочи общественото внимание към републиканците, агитиращи за „ултра МАГА“, ( препратка към лозунга на Тръмп „Направете Америка отново велика“ - Make America Great Again) и нарастващата тревога от политическото насилие. Преди дни мъж, който се опитваше да отвлече председателката на Камарата на представителите Пелоси, рани тежко нейния съпруг Пол Пелоси в дома им в Сан Франциско.

"Нападателят е влязъл в дома с въпроса "Къде е Нанси? Къде е Нанси?" Това бяха същите думи, използвани от тълпата, когато щурмува Капитолия на САЩ на 6 януари“, подчерта Байдън.

Напомняйки, че това са първите федерални избори след бунта на 6 януари 2021 г. и опитите на Тръмп да преобърне волята на избирателите на президентските избори през 2020 г., Байдън призова гласоподавателите да отхвърлят кандидати, които са отказали да приемат резултатите от гласуването. Президентът призова американците "да размислят продължително и сериозно за момента, в който се намираме".

"В една типична година не се сблъскваме често с въпроса дали гласът, който пускаме, ще запази демокрацията или ще я изложи на риск", заяви Байдън. "Но тази година се сблъскваме".

Последвайте ни и в google news бутон