Медия без
политическа реклама

Банките в ОАЕ също започнаха да закриват руски сметки

Проблемите с Турция и Китай също не се решени, а причината са опасенията от санкции от САЩ

19 Февр. 2024
Банките в ОАЕ, които са предпочитана дестинация за руснаците, също започнаха да ограничават клиентите си от Русия
Pixabay
Банките в ОАЕ, които са предпочитана дестинация за руснаците, също започнаха да ограничават клиентите си от Русия

Банките в Обединените арабски емирства драстично ограничиха разплащанията с руски клиенти, съобщи "Ведомости", като се позовава на бизнесмени, работещи в страната и на представител на "Делова Русия". Сметките на клиенти с руско гражданство се закриват, и то без да се посочват причини.

Банките започнаха да ожесточават политиката си по отношение на руските клиенти от есента на 2023 г., когато спряха да извършват плащания от и към Русия. Тогава във веригата бе добавена банка от Хонгконг, но от февруари 2024 г. и той отказа да работи с руснаци. Затова разплащанията в момента вървят основно в криптовалута. Все още е възможно да се открие сметка за физически или юридически лица от Руся, но процедурата отнема вече месеци.

Миналата седмица основната китайска банка за обслужване на руски фирми - Chouzhou Commercial Bank, уведоми клиентите си от Русия и Беларус, че спира операциите с тях, съобщи още "Ведомости". Предприемател се оплаква, че друга китайска банка - една от трите най-големи, е закрила валутната му сметка, но е оставила възможността да се разплаща в юани. Затегнати са и условията за преводи - от бизнесмена изискват потвърждение, че той не е под санкции, не работи за руската отбранителна промишленост и че продукцията няма да бъде изнесена за Крим.

Подобен проблем възникна и с турските банки, които преди два месеца престанаха да приемат плащания от Русия, като така почти напълно блокираха доставката на стоки от Турция на руския пазар. "Водим преговори с турската страна, но засега няма резултат и проблемът си остава много сериозен", обясни по телевизия "Россия-24" руският посланик в Анкара Алексей Ерхов, цитиран от ТАСС. Той каза, че ситуацията е "възникнала в следствие на ожесточаването на антируските санкции".

За решението на турските банки да не приемат плащания от Русия стана известно в средата на януари. В резултат бе парализиран импортът от Турция, обемите на който се бяха удвоили от началото на войната и достигнаха 1 млрд. долара месечно. Под ударите се оказаха вносителите на химическа продукция, автокомпоненти, дрехи и обувки. Източник на РИА "Новости" оптимистично обясни тогава, че проблемът ще бъде решен до 25 януари. Това обаче не само не се случи, но през февруари турските банки започнаха да закриват сметките на руски фирми и да ограничават сметките на физическите лица. Една от най-големите турски банки, работеща с руснаци - Denizbank започна масова проверка на сметките на клиентите си от Русия, изисквайки разрешение за временно жителство и потвърждение за пребиваване в Турция. Ако не се представят нужните документи, сметките се закриват.

Ситуацията за руските клиенти на чужди банки се влоши, след като американският президент Джо Байдън подписа на 22 декември указ, позволяващ да се изключват чужди банки от американската финансова система за нарушаване на санкциите срещу Русия. Указът на практика забранява на банките да посредничат за сделки с Русия във всички сфери, освен хранителни продукти и медикаменти. Това бе причина и китайските банки да спрат да работят с Русия в очакване на допълнителни указания.

В началото на януари американският държавен секретар Антъни Блинкен посети Турция. По време на визитата си той обсъди с външния министър на Турция Хакан Фидан и с турския президент Реджеп Ердоган санкциите и експортния контрол, както и възможните опити за тяхяното заобикаляне. В края на ноември 2023 г. в Анкара бе и зам. министърът на финансите на САЩ, отговарящ за контрола върху санкциите, Уоли Адейемо. Според Bloomberg той е отправил "последно предупреждение" към турските компании. Няколко турски компании вече бяха санкционирани от САЩ за търговия с Русия.

Президентът на Русия Владимир Путин отмени визитата си в Турция, която  трябваше да бъде в средата на февруари и щеше да е първото му посещение на страна от НАТО от началото на войната. Очаква се визитата да е през април-май.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Турция, Китай, Русия, ОАЕ, санкции

Още по темата