Медия без
политическа реклама

"АстраЗенека" ще достави едва 40% от обещаните ваксини в ЕС

Норвегия съобщи, че ще получи по-малко от 200 000 дози вместо поръчаните над 1 млн.

22 Яну. 2021
Туитър

Ново сътресение може да обърка ваксинационните планове на европейските държави. "АстраЗенека", от която и България очаква големи количества, обяви, че ще има забавяне в доставките за Европа, съобщи "Файненшъл Таймс". В първото тримесечие ЕС очаква 100 млн. дози от ваксината на компанията, разработена съвместно с "Оксфорд". Запознати обаче твърдят, че компанията може да не успее да достави и половината от договорените количества. Точни числа за момента не се съобщават, но няколко източника от европейските институции потвърждават, че доставките ще са под 40 млн. дози.

От компанията официално съобщиха, че няма забавяне в планирания старт на доставките, но "първоначалните количества" ще бъдат по-малки от очакваното поради намалено производство в един от заводите, произвеждащи ваксини за Европа. "През февруари и март ще доставим десетки милиони дози на ЕС и продължаваме да увеличаваме производството", обявиха оттам, като уверяват, че промяната в плана не засяга договорените доставки за Великобритания.

В Брюксел неофициално коментират забавянето като позор, пише "Файненшъл таймс". Европейският комисар по здравеопазването Стела Кириакидис туитна, че държавите-членки са силно разочаровани. "Настоявахме за точен график на доставките", припомни тя. Засега само Норвегия обяви как ще се отрази забавянето на нейните доставки - страната ще получи по-малко от 200 000 дози през февруари, а първоначално е очаквала 1.12 млн. Камила Столтенберг, шеф на норвежкия институт по обществено здраве, посочи, че е доста разочароващо, че страната ще получи под 18% от обещаните дози. Случващото се показва, че доставките са "крайно несигурни", коментира тя.

Забавянето е особено проблемно за ЕС, защото съюзът заложи основно на тази ваксина, коментира "Файненшъл Таймс". Съюзът поръча най-напред от тази ваксина, при това очаква 400 млн. дози, които би следвало да стигнат за половината от 446-те млн. души, живеещи в държавите-членки. Проблемът ще налее още масло в недоволството в много страни, че Европа изостава значително от САЩ и Великобритания във ваксинирането на населението.

Тази седмица не беше добра за "АстраЗенека" - първо имаше тревоги от Индия заради пожар в серумния институт в Пуна, който е най-големият производител на ваксини в света и една от основните производствени мощности за продукта на "АстраЗенека". След това в близост до завода й в Уелс стана наводнение. И при двете бедствия производството на ваксини бе опазено.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата