Медия без
политическа реклама

Албанците в РС Македония станали предатели чрез сговор с България

Според опозицията вписването на българите в конституцията ще сложи край на македонската идентичност

23 Юли 2022
Християн Мицкоски
ЕПА/БГНЕС
Християн Мицкоски

"Ръководството на Демократическия съюз за интеграция (ДСИ) направи историческа грешка. На практика в стремежа си да защитят интересите на Албания те влязоха в коалиция с България и българите", каза лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски пред местното издание "Вечер", цитирано от  БГНЕС. "Те предадоха интересите на македонския народ и на своите съграждани в Македония. По този начин те откриха една голяма рана в паметта ни и това няма да забравим".

Мицкоски обясни защо неговата партия е против вписването на българите в македонската конституция, макар че според официалната статистика техният брой е незначителен. "Няма да има промяна в Конституцията. Това е последната защита за македонската идентичност. Ако се стигне до промяна на Конституцията и бъде приета Преговорната рамка това ще означава край за македонската идентичност".

Съгласно Преговорната рамка за започване на преговори на РС Македония за членство в ЕС властите в Скопие трябва да впишат в конституцията на страната българите преди започването на истинските преговори.

Според Мицкоски сега ще има натиск върху депутатите от неговата формация, но и върху историческата комисия. "Депутатите от ВМРО-ДПМНЕ и онези, които не приемат френското предложение, са последните защитници на македонската идентичност... Ще има натиск от страна на Буяр Османи (външният министър на РСМ, който е от албански ппроизход - б.р.), както и от неговите сътрудници. Ще има натиск и върху комисията и тук не трябва да има никакво съмнение".

ДСИ е най-голямата албанска формация и участник в управляващата коалиция начело с премиера Димитър Ковачевски. 

ГЛАСЪТ НА РУСИЯ

Западът се опитва да направи от Черна гора и Северна Македония инструменти в антируската игра, заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за асоциацията "Наше кино", публикувано на сайта на руското външно министерство, предаде БТА.

"Има поразителна промяна между това, което черногорците и македонците чувстват към Русия, и това, което техните политици са принуждавани да правят от Брюксел, ЕС и НАТО. Това е опит за превръщането им в "инструмент" в антируската игра", каза той.

По думите му това е "същото, което са опитали да направят и от Украйна и от редица други източноевропейски страни". Той добави, че преди това Западът е подхранвал русофобски настроения в тези две страни.

Лавров оцени положително решението на Архиерейския събор на Сръбската православна църква (СПЦ) да върне в състава си Църквата в Северна Македония.

"Оценявам това (възстановяването на ехаристийното общение между сръбската и македонската църква) единствено положително. Смятам, че това е разумно решение на СПЦ и на патриарх Порфирий", каза той в интервюто за асоциация "Наше кино".

Според министъра "това е достоен отговор на интригите, които плете Константинополският патриарх". "Той се опита завинаги да погребе всякакви отношения между другите православни църкви, преди всичко между сръбската и македонската", каза Лавров. "Този провокационен замисъл бе осуетен."

Ръководителят на руското външнополитическо ведомство нарече мъдро решението за възстановяването на евхаристийното общение между сръбската и македонската църква. "Това позволява да бъде възобновено евхаристийното общение с Руската православна църква, от което ние сме заинтересовани. Убеден съм, че това ще послужи за благото на православието", каза Лавров.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата