facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Африканските пирати освободиха пленения български капитан

Обновена
728
 Фейсбук

Българският морски капитан на контейнеровоза "Томи Ричер" е освободен от пиратите и вече е на път за България. Новината съобщи външният министър Екатерина Захариева на профила си във "Фейсбук".

"Добра новина! Българският капитан, отвлечен от пирати край бреговете на Бенин в Африка, вече е на свобода и се намира в европейска държава. Очакваме го скоро да се завърне в България!", написа Захариева, без да дава повече подробности.

Пред специализирания сайт maritimе.bg фирмата собственик на кораба е потвърдила, че 49-годишният българин и другите седмина пленени членове на екипажа са в добро здравословно състояние и вече са изведени от Нигерия. 

От фирмата Woolerton Shipping добавят, че всички са преминали медицински прегледи и "са в добро настроение, предвид прекараното време в плен". 

"Те са в контакт със семействата си и молим да бъдат оставени на спокойствие и в поверителност, тъй като работят за пълно възстановяване от това изпитение", се казва в официалното изявление. 

На 19 април корабът "Томи Ричер", плаващ под  португалски флаг, бе атакуван от пирати край брега на град Котону, в Западна Африка. От 19-членния екипаж пиратите задържаха 8 души, сред които и капитана-българин. Останалите останаха на свобода.

 

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Български капитан на кораб е пленник на пирати

21.04.2020

3426 21
Българин опитал да подкупи полицаи в Италия с ракия и суджук

20.02.2020

4966 13
Българин е потърсил медицинска помощ заради новия коронавирус

28.01.2020

Обновена

4275 10

Коментари

vasilevil

най вероятно бб ги е заплашил с новите ни самолети и пиратите са вдигнали бялото знаме.

Hasta la vista

Компанията - собственик е платила откупа и са ги освободили! При тези отвличания така става освобождаването на кораба и екипажа...Не е заслуга на нашата министърка на външните афери, колкото и екзалтирано да съобщава новината. Ако се надяваха на нея, или на каквито и да е дипломатически ходове, хората можеха и 10 години да изкарат в компанията на нигерийските разбойници...

idunno

Тя нашата ...хммм...агнешка майка, не може хляб на кучето да даде, камо ли да му отвърже синджира

Влез или се регистрирай за да коментираш

×