Медия без
политическа реклама

79 души са арестувани в Гърция заради пожарите

25 Авг. 2023
Граждани наблюдават приближаващия се пожар към Александруполис
EPA/BGNES
Граждани наблюдават приближаващия се пожар към Александруполис

Полицията задържа 79 души в Гърция по подозрение, че са предизвикали пожарите, които опустошават страната. Василис Кикилиас, министър на гражданската защита, заяви, че е имало няколко опита за палеж на планината Паринта, северозападно от Атина, предаде АФП, съобщи БГНЕС.

Пожарите в Гърция, при които загинаха най-малко 20 души, бушуват от една седмица. "Вие извършвате престъпление срещу собствената си страна". "Мръсници и подпалвачи подпалват пожари, които застрашават горите, имуществото и най-вече човешкия живот", каза Кикилиас.

Министърът на гражданската защита отбеляза, че на никого няма да му се размине и че виновните ще бъдат изправени пред съда. Летните пожари в Гърция са често срещани и учените ги свързват с горещите вълни, т.е. с изменението на климата.

Притесненията, че има вероятност пожарът в Северна Гърция да се пренесе в България, може да се окажат напразни. По-рано днес заместник-областният управител на Родопи Никос Цакилидис заяви, цитиран от БНР, че огънят се движи към северната граница, насърчен от силния вятър.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Гърция

Още по темата