Медия без
политическа реклама

24-часова стачка блокира цяла Гърция

Затварят училища, банки, спират почти всички обществени транспортни услуги

28 Февр. 2024

Днес публичният сектор в Гърция ще спре работа, след като синдикатът на държавните служители ADEDY обяви 24-часова стачка с искане за увеличение на заплатите и по повод годишнината от най-смъртоносната влакова катастрофа в страната.

Стачката ще доведе до затваряне на училища, банки, спиране на почти всички обществени транспортни услуги и прекратяване на полетите, тъй като учителите, банковите служители, транспортните работници и ръководителите на полети ще напуснат работа.

"Една година по-късно отговорните за трагедията все още не са подведени под отговорност за престъпните си действия, които доведоха до смъртта на 57 наши съграждани - в огромното си мнозинство млади хора - и потопиха семействата им в скръб", се казва в прессъобщение на ADEDY.

"Една година по-късно ние отново сме тук, на улицата, за да изкрещим, всички заедно, че няма да забравим", предупредиха от синдиката.

Профсъюзът настоява и за увеличение на заплатите с 10%, отмяна на замразяването на заплатите от 2016-17 г. и увеличаване на необлагаемия таван на доходите до 12 000 евро.

Няма да има таксиметрови, метро, трамвайни и железопътни услуги, а в стачката участват и четири синдиката на превозвачите. Автобусите и тролеите ще бъдат единствените транспортни средства, които ще се движат от 9 до 21 ч.

Ключови думи:

стачка, Гърция

Още по темата