Медия без
политическа реклама

108 полицаи са ранени при протестите срещу пенсионната реформа на Макрон

Стигна се до сблъсъци, в които полицията използва сълзотворен газ

02 Май 2023Обновена

Поне 108 полицаи и жандармеристи са били ранени вчера във Франция по време на сблъсъци на протестите срещу пенсионната реформа, предаде "Франс прес", цитирайки френския вътрешен министър Жералд Дарманен. 291 души са били арестувани в цялата страна, от които 90 в Париж.

Стотици хиляди французи протестираха отново вчера срещу пенсионната реформа. Според вътрешното министерство по улиците са излезли около 800 000 души, според синдикатите -  над 2.3 милиона души.

Въздушният трафик беше нарушен, като 25 до 33 процента от полетите бяха анулирани на големите френски летища заради протестите срещу реформата. 

В Париж пък традиционното първомайско шествие започна в 14 ч. местно време от "Площада на нацията", като там участват представители на синдикати от целия свят.

За 1 май в страната са мобилизирани 12 000 полицаи и жандармеристи, от които 5000 в Париж. В даден момент там се наложи полицията да използва сълзотворен газ заради прерастване на протестите срещу пенсионната реформа в насилие. Сълзотворен газ беше използван и в Нант.

Това е 13-ият ден на общонародна мобилизация срещу пенсионната реформа във Франция.

След като пенсионната реформа бе приета и обнародвана, президентът на Франция Еманюел Макрон обяви на 17 април, че си дава срок от 100 дни за успокояване на нацията. По-рано през седмицата премиерката Елизабет Борн бе натоварена от него да представи пътна карта с инициативи, насочени за постигане на това успокоение. Предстои Борн да изпрати и покани към синдикатите за консултации относно бъдещите действия на властите в областта на социалното осигуряване и трудовия пазар.

Ключови думи:

Еманюел Макрон, Франция

Още по темата