Медия без
политическа реклама

Всички ученици в 4 области се връщат в клас

700 учители в София са с COVID-19 в момента

07 Февр. 2022Обновена
Илияна Кирилова

Всички ученици в областите Разград, Силистра, Търговище и Шумен ще започнат присъствено втория учебен срок в понеделник, 7 февруари. Те ще влязат в клас след изследване за COVID-19 с познатите вече щадящи тестове с проба от слюнка. Без тестване могат да са на училище притежателите на „зелен сертификат“ – документ за ваксиниране, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторно изследване.

В цялата страна при същите условия – тестване или „зелен сертификат“, продължава присъственото обучение на децата от началните класове – от I до IV.

В областите Бургас и Стара Загора всички ученици от V до XII клас ще имат занятия в електронна среда през следващата седмица.

В останалите 22 области вторият срок ще започне онлайн за отделни випуски от прогимназиалния и гимназиалния етап. В областите Добрич, Кърджали и Хасково някои класове ще учат от вкъщи само в отделни общини. Останалите ще се в клас.

Режимът на обучение – присъствено или от разстояние, се определя на локално равнище със заповед на Регионалната здравна инспекция. Министерството на образованието и науката издава заповеди за организация на занятията в електронна среда там, където присъственото обучение е временно прекратено от здравните власти.

Според националния план за справяне с пандемията едни и същи ученици не могат да учат онлайн повече от една седмица без прекъсване.

Дали частичното обучение от разстояние в повечето области в страната ще продължи и след 13 февруари т.г., ще се решава от РЗИ на локално равнище според епидемичната ситуация и заетостта на интензивните болнични легла.

С COVID-19 са 2% от учителите, най-много са във Варна, а най-малко са в Благоевград, съобщи междувременно Мария Гайдарова, зам.-министър на здравеопазването, пред Би Ти Ви. Към момента нямаме данни, че има натрупани пропуски от дистанционното обучение, коментира Гайдарова. Няма основание за удължаване на учебната година, смята тя. Зам.-министърът много дипломатично потвърди, че има отворена дискусия за започване по-рано на учебната година, без да се ангажира с дата.

В София, според шефката на столичното регионално управление на образованието Ваня Кастрева, с COVID-19 са 700 ученици. За рамките на столицата това е един процент, коментира тя в сутрешния блок на БНТ. 1000 ученици в София се обучават в електронна среда по желание на родителите. Над 48% от учителите са ваксинирани, за последните 180 дни има 30% преболедували, каза Кастрева. Ваксинираните ученици в прогимназиален курс са 7%, а в гимназиален - малко над 9%, допълни тя.

Пълна информация за графика на обучение в страната е публикувана на сайта на МОН.

Още по темата