Медия без
политическа реклама

Увеличават се двойно парите за детски градини

МС отпусна 12 млн. лв. за издръжка на паралелки по защитени специалности от професии

28 Септ. 2023Обновена
Над 20 000 деца от 206 детски градини следва да бъдат обхванати в програмата.
Илияна Кирилова
Над 20 000 деца от 206 детски градини следва да бъдат обхванати в програмата.

Над 800 000 лв. ще получат през тази учебна година детските градини за иновации по национална програма "Хубаво е в детската градина". С решение на министъра на образованието проф. Галин Цоков бюджетът на програмата е увеличен двойно, за да се подкрепят повече детски градини, съобщиха от МОН.

Средствата по програмата са за създаване на творческа и интерактивна среда, която да подкрепя социално-емоционалното развитие на децата чрез дейности по рисуване, музика и физическо, иновативни практики и насърчаване на двигателната им активност, като ще се финансират и регионални и национални форуми по предучилищно образование. През тази година в нея ще бъдат обхванати над 20 000 деца от 206 детски градини, в които работят 1277 учители.

Програмата се изпълнява за втора поредна година, като интересът към нея от детските градини се увеличава все повече. По тази причина и бюджетът е завишен и към одобрените от правителството 400 хил. лв. се осигуряват от бюджета на МОН още толкова, за да се обхванат повече проекти и да се насърчи интереса за иновации в предучилищното образование, посочват от МОН. 

Новината първоначално зарадва някои детски градини, подали своите проекти и некласирани през август поради изчерпване на ресурса на програмата, а не поради някакви нередности с проектите. Те се надяваха с двойно увеличения ресурс сега да бъдат класирани. От сайта на МОН обаче се вижда, че списъкът с класираните градини през август е същият като този и от вчера.

Проверка на "Сега" показа, че през август МОН е класирало 209 проекта на детски градини, всеки от които е получил 20 точки и е одобрен да вземе максимум до 4 хил. лв., като общо цялата сума излиза около 800 хил. лв. - двойно повече, отколкото е бюджетът на програмата. Затова и вероятно единственият изход на МОН е бил парите да се увеличат двойно. Това развитие на нещата обаче поставя под въпрос самите правила по програмата и критериите за кандидатстване и одобряване. "Хубаво е в детската градина" е сред малкото програми, подадените за която проекти се одобряват не централно от МОН, а от РУО-тата по места.

 

 

УЯЗВИМИ

Общините получават допълнително 12 млн. лв. от централния бюджет за издръжка на паралелки за придобиване на квалификация по защитени специалности от професии и специалности, за които се очаква недостиг от специалисти на пазара на труда през учебната 2022/2023 г., реши вчера МС. С тези средства ще се допълни издръжката на обучението на 11 433 ученици от 245 училища.

 

СПОРТНИ ПЛОЩАДКИ

Нова програма ще финансира с 5 млн. лв. изграждането и ремонта на спортни площадки в училищата, реши още правителството. По нея средства ще има както за изграждане на нови спортни площадки (10 млн. лв. за 72 училища), така и за основен ремонт на съществуващи такива (4.9 млн. лв. за 60 училища). Новата програма ще надгради действащата програма, по която са отпуснати 15 000 000 лв. за изграждане на нови и ремонт на съществуващи спортни площадки на 132 училища.

 

 

Пари няма" - това изглежда ще е лайтмотивът на тазгодишните национални програми в средното образование, чиито проекти МОН публикува наскоро. Те отново са 21 на брой, но са за около 230 млн. лв. или близо 12 млн. лв. по-малко от 2022 г.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?