facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Просвета

Училищата вероятно ще останат затворени поне до 13 април

Окончателното решение ще бъде взето от здравния министър
1 136
 Илияна Кирилова

Училищата вероятно ще останат затворени поне до 13 април, до когато, поне засега, е обявено извънредното положение в страната. Това се казва в писмо на просветното министерство до училищните директори, в което се дават напътствия как да се продължи с обучението от разстояние. В него е посочено, че с "висока степен на вероятност преустановяването на присъствената форма на обучение в училищата ще продължи поне до 13 април 2020 г.". Затова и се дават указания как обучението в електронна среда да стане по-пълноценно. За да стане факт удължаването му обаче е нужна изрична заповед на здравния министър.

Ако в началото идеята на МОН бе да се затвърждават стари знания и да се преговор на наученото, сега препоръките са, че може да се започне с преподаването на нови знания по преценка на учителите. Такава инструкция вече беше подадена от РУО-София към столичните директори.

"Препоръчваме по-пълноценно използване на възможностите на проектно-базираното обучение, при което на учениците се поставя конкретна задача - дневна, седмична или по-дълъг срок, която може да бъде изпълнена само с извършването на предварителна подготовка - търсене, подбор, анализ и използване на различни източници, и е възможност за придобиване и проявление на редица умения ключови", пише в инструкцията на МОН. Оттам препоръчват синхронната форма на обучение да бъде редувана с асинхронна, защото не всички имат по всяко време нужните крайни устройства, както и редуване на новите уроци с преговор и обобщения.

Директорите и класните ръководители трябва да направят още веднъж анализ на организацията на работа, като не е нужно разпределението на дистанционните часове да повтаря седмичното разписание. Препоръчва се още приоритетно да се залагат на уроци по български език и литература, математика, природни и обществени науки, но това, според МОН, не отхвърля възможността да се включват и часове по чужд език или друг предмет, който за конкретния клас е от особено значение. За учениците, които не са обхванати в обучение от разстояние, ще бъде пренастроен проектът „Подкрепа за успех” с цел включването им в допълни присъствени занимания след възстановяване на учебния процес в училищата.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

МОН предлага смесен блок от занималня и редовни учебни часове

04.07.2020

СИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА

15121 10
78% от училищата са изплатили лекторски часове

03.07.2020

97
Учителите са работили над 10 часа на ден през кризата

27.06.2020

СИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА

13733 16

Коментари

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

...по-реално е да тръгнат на училище на 15 септември...аз на моите съм казал да знаят, че ще са на училище на 15 септември, защото децата ги направиха на маймуни с различни дати..и се чудят кога ще са на училище тука има тука няма...нека да знаят че са на училище от 15 септември да са спокойни...обясних им, че вируса не може да се изпари за един месец...

 

.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×