Quantcast

Медия без
политическа реклама

Учебната година вероятно ще бъде удължена

Ако училищата останат затворени след 21 април, изпитите ще бъдат изместени с няколко седмици напред

Илияна Кирилова

Учебната година най вероятно ще бъде удължена, стана ясно от интервю на просветния министър Красимир Вълчев днес пред Би Ти Ви. По думите му в обществото вече трябва да започнат да се създават нагласи, че има възможност да се удължи учебната година за сметка на юни, и дори на юли. "Всички трябва да имаме нагласа, че карантината ще продължи и че юни няма да може да се ходи на туризъм", посочи той.

Ако училищата останат затворени до 21-ви април, промените, които ще се наложат - като отучване и др., ще са минимални. Ако обаче извънредното положение продължи и след 21-ви април, то ще трябва да се учи повече - през юни, юли или малко септември, заяви министърът. В този случай и изпитите ще бъдат отместени - с 1, 2 или 3 седмици. "Нека да говорим седмица за седмица", призова обаче той. Според него всички трябва да се настройваме, че лятото ще трябва да се работи повече, да има повече летни занимални и занимания по интереси.

Министърът посочи, че за да бъде обявена учебната година за нулева, са нужни две предпоставки - карантината да продължи до края на годината и дистанционното обучение да не беше стартирало успешно. Това обаче не е така, тъй като оценката му за започналото обучение в електронна среда е положителна и дори "много добра". "Имаме предпоставки 80% от учебния материал да бъде взет, което е минимумът", допълни той.

Вълчев коментира искането на директори изпитите за 4-и и 10-и клас да бъдат отменени само за тази година като прибързано. Преди ден и зам.-просветният министър таня Михайлова заяви, че за сега изпитите няма да се отменят. Министърът отново повтори обещанието си, че в изпитите няма да влиза непреподаден материал, включително и преподаден дистанционно. "Може и дистанционното (взетият материал по този начин - бел.ред ) да не го включим в изпитите, можем да спрем и до края на първия срок", коментира той относно съдържанието на предстоящите изпити. "Матури няма да се провеждат дистанционно", беше категоричен още той. Според него рано или късно зрелостните изпити ще с епроведат, както ще има време и за балове.

 

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?