facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Просвета

МОН засега не смята да отменя изпитите в 4-и и 10-и клас

Отпадането им би засегнало правата на някои ученици, смята зам.-министър Таня Михайлова
1 242
 Илияна Кирилова

Министерството на образование засега не смята да премахва изпитите в 4-и и 10-и клас, както настояват директори. Това стана ясно днес от думите на зам.-просветният министър Таня Михайлова пред БНР.

Вчера от Съюза на работодателите в системата на народната просвета предложиха МОН да отмени само за тази година националното външно оценяване за 4-и и 10-и клас, а при провеждането на НВО в 7-и клас да се изготвят въпроси и задачи само от учебния материал изучаван през първи учебен срок. 

"МОН има различни сценарии според развитието на епидемичната ситуация. Това, което говорим днес относно срокове и видове изпити, утре може да не е валидно", коментира Михайлова, която бе категорична, че "на този етап не говорим за отпадане на външното оценяване”. По думите й външното оценяване след 4-и клас има важна роля, свързана с възможността след този етап учениците да продължат в определени училища, а в настоящата ситуация е застрашено провеждането на олимпиади и състезания, които са балообразуващи за тези ученици. Отпадането на НВО след 10-и клас пък според нея би засегнало правата на учениците от обединените училища, защото е свързано с възможността те да продължат обучението си. "Днес нашите ученици, учители и цялото общество е поставено в условията на граждански изпит", посочи Михайлова и попита: „Нима граматиката по български език се изучава във втория срок на 4 клас?”.

Преди ден пък просветният министър Красимир Вълчев коментира, че ако училищата останат затворени до 13-и или до 20-ти април, няма да се наложи отлагане на датите за изпитите. Ако извънредното положение обае остане и след това, по думите му "не е невъзможно отлагане“.

"Основната цел на НВО след 4-и и 10-и клас е да измери нивото на съответния етап по отношение на финализирането му, но тази година сме в извънредна ситуация с всичките й негативи. Дори учебният процес да се възстанови на 13-и април, организацията на изпитите след 7-ми клас и на матурите за гимназиалния етап ще бъде затруднена", коментира пред БНР Диян Стаматов, директор на столичното 119 училище и председател на Съюза на работодателите в просветата. Той опроверга тезата, че отпадането на външното оценяване ще бъде начин да не излизат наяве недостатъците на сегашното онлайн обучение на децата.

„Ние сме за първи път поставени в такава ситуация - да прилагаме дистанционна форма на обучение с различните й елементи. Това, което в момента се учи, е в доста неравнопоставени позиции”, изтъкна Диян Стаматов относно дистанционните форми на обучение, които прилагат училища в големите градове и по-малките учебни заведения в отдалечени райони на страната. "Знанията, които в момента учениците получават, са много по-значими от традиционната форма на обучение и в тази среда децата се чувстват най-комфортно. Но новите знания, които ще получат до края на учебната година, не биха били еднакви навсякъде и съпоставими с дневната форма на обучение", обясни Диян Стаматов. По думите му в момента нямаме оценяване, което е основният мотив на учениците да учат, но това не бива да ги демотивира, като за първи път е толкова важна тяхната самодисциплина.

"Националното външно оценяване наистина измерва етапа. Видът, в който то се провежда обаче от 2016 година до момента, не е най-добрият", смята Стаматов. Според него по-подходящ формат е комплексен изпит с практически въпроси и задачи, свързани с начина на мислене на децата в 4-и клас, а не диференцирани изпити по различни предмети, за да бъде по-малко стресиращо, каквато е практиката от последните години.

Ако данните на МОН показват, че 10% от учениците у нас не са обхванати в дистанционна форма, то проучване на Съюза на работодателите показа, че техният дял е 15 на сто.

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Около 20 деца ще отидат на матура в Разград след тест за COVID-19

26.05.2020

152
Детски градини интерпретират посвоему указанията на МОН
Кр. Вълчев: Образователната система става микс с електронно обучение

24.05.2020

3094 12

Коментари

PlaNed
снимка на PlaNed

Министерството на образование засега не смята да премахва изпитите в 4-и и 10-и клас, както настояват директори. 

Ключовата думичка е "засега", а до довечера има толкова много време...

Както в онази песен на Владимир Высоцкий - Еще не вечер

https://www.youtube.com/watch?v=4D4AYB57Ul8

Колко пъти беше коригирана декларацията за пътуване, а заповедта за преминаване на ТИР-ове през България или наредбата за замяна на предписани лекарства от фармацевтите?

Прости им господи, те наистина не знаят какво правят или по=точно какво на Него ще му хрумне!

segal

Да изтърват тези толкова важни изпити? А парите за частните уроци ще върнат ли? 
Колко процента от заплатата преподавателите ще прехвърлят на родителите, които сега извънредно им вършат работата? Защото се оказва, че децата в училище са пропуснали доста учене. 

PlaNed
снимка на PlaNed

Те точно заради частните уроци не ги отменят официално, няма да си отрежат клончето

segal

Именно! 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×