Quantcast
МОН препоръчва стъпаловидно откриване на учебната година | СЕГА
facebook
twitter

Просвета

МОН препоръчва стъпаловидно откриване на учебната година

Някои школа обаче вече решиха тържества да има само за определени класове
6 383
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

МОН препоръчва откриване на учебната година стъпаловидно - например за част от учениците тържествата да са от 9 часа, а за друга част те да започват от 10 часа. Това коментира просветният министър проф. Николай Денков днес пред БНТ. Същият съвет към учебните заведения отправи и заместникът му Мария Гайдарова. "Препоръчваме на първия учебен ден да не се струпват всички ученици, да има плавен график на откриване на учебната година и то да е на открито", заяви пред Би Ти Ви тя.

Някои училища обаче вече са решили присъствени тържества за 15 септември да има не за всички ученици от дадено училище, а само за определени класове. "Организацията за 15 септември е почти готова - първи, пети, седми и дванадесети клас ще са на тържественото откриване, това са около 700 души. Колкото и да е на ротационен принцип, това е тържество и има емоции, въпреки всичко ще се постараем да има дистанция между отделните класове", заяви директорът на столичното 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов” Диян Стаматов. По думите му апелът на директорите е тези насоки да придобият административно-тежък характер, да имат подпис на министър и да придобият характера на заповед, което според него е много важно.

 

Просветният министър проф. Николай Денков отново припомни част от новите правила, които ще действат за училищата през новата година. Преминаването към онлайн или ротационно обучение може да се случи при три случая: "Когато имаме висок процент заразени деца - до 10%. Вторият случай е свързан с първия - когато има твърде много заразени учители, така че да не може да се осъществи присъствено обучение. Другият случай е, когато здравното министерство излезе с изрична разпоредба, че училищата трябва да бъдат затворени или наред с другите заведения, или съответно трябва да бъде намален присъственият прием - тогава може да се мине на ротация", обясни министърът пред БНТ. 

По думите му има огромна промяна на Насоките от миналата година. "Миналата година точно според области изцяло се затваряха учебни заведения и това е много различно спрямо сега. Това беше едно от основните оплаквания миналата година, че се затваряни училища, в които не е имало много заразени лица, в които паралелките е можело да бъдат разместени", коментира той. Относно възможността родителите да заявят обучение от вкъщи за своето дете за период от над 30 дни, той посочи, че вече ще има по-специален режим. "Трябва разрешение от началника на регионалното управление по образование и то с удостоверение, че ученикът е мотивиран, учи се добре, с други думи, може да го направи, но няма да изпадне от системата, а ще използва дистанционното обучение максимално ефективно", уточни проф. Денков.

За област Търговище, която навлезе в тъмно червената зона, зам.-министър Гайдарова обясни, че в зависимост от това дали има конкретни препоръки на Министерство на здравеопазването или областната управа, МОН планира да даде възможност за плавно откриване на учебната година на открито в областта. Според новите Насоки на министерството при тъмно червен сценарий училищата ще бъдат затваряни само след изрична заповед на здравния министър.

Още

Сашо Пенов: Няма да допуснем незаконен избор на училищни директори

12.08.2022

ТАНЯ ПЕТРОВА

7588
450 конкурса за директори на училища спират заради съдебен спор

11.08.2022

1627
Ще потънат ли десетки милиони в скъпа техника за училищата?

11.08.2022

Екип на Сега

5030