facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Просвета

Синдикат: Глоба за родител, ако не вземе болното си дете до час

Родители организират два протеста днес - срещу носенето на маски в училище и срещу липсата на достатъчно места в детските градини
Обновена
9 165
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Родители протестират срещу маските в училище

Ако родителят не дойде до 1 час в училище, за да вземе болното си дете, то да бъде глобяван с 1000 лв. Това предлагат от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" в поздрав за началото на учебната година, в който обаче не подминават и проблемите преди 15-ти септември. Сред щекотливите въпроси, засегнати от профсъюза, е и този за носенето на маски в училище, срещу което пък днес родители от различни градове у нас се обединиха на протест.

"Синдикатът смята, че има много спорни въпроси преди старта на учебната година. Най-спорният момент е становището на министерство на здравеопазването "ученик с един или повече от следните симптоми - повишена телесна температура, кашлица, хрема, задух, болки в гърлото, умора, мускулни болки, гадене, повръщане, диария се изолира незабавно в предназначеното за такъв случай помещение (изолатор), докато не се прибере у дома. Отделянето на такъв ученик според експерти ще носи тежки психически последици, но по-важно е, че министерство на здравеопазването пак е забравило да вмени задължение на родителите  при цитираните симптоми да не пускат детето си на училище. Ако тази мярка с отделянето в изолирано помещение остане, то тогава трябва да съществува задължение към родителя до час да дойде в училище за своето дете, а в противен случай да има финансова санкция от 1000 лева", пишат от синдиката, откъдето са на мнение, че основната грижа в тази деликатна ситуация трябва да бъде грижата за българския учител и всички работещи в образователните институции. Министерство на здравеопазването пропусна да фиксира болестите, които носят повишен риск към колегията със средна възраст 55+ години, казват оттам.

Друг конфликтен въпрос според синдиката е задължителното носене на маски в коридорите и общите помещения. "Носенето на маски от учениците пази учителите. Разбира се, СЗО и УНИЦЕФ препоръчват децата над 12-годишна възраст да носят маски, защото според тях от тази възраст децата и юношите могат да се самоконтролират. Но проблемът със самоконтрола и възпитанието в българската образователна система е доста по-различен в сравнение с повечето европейски държави. Тъй че изключенията ще са част от реалността и не би трябвало да създават повод за традиционният натиск от регионалните управления и МОН към училищните екипи", посочват от синдиката. "Не можем да пропуснем и образователния модел и възможностите за социализация. Нека не формираме нов модел на учителя зад маска или шлем, скрит зад прозрачен параван. Нека крайното решение за консумиране на препоръките към учителя да се взема от самия учител, а не с преекспониране на съвети и неглижиране на социализацията и възпитанието", настояват оттам.

 

НЕ НА МАСКИТЕ

"НЕ на маските и изолаторите в училище!" - на протест под този надслов се събраха днес родители пред сградата на министерството на образованието в София. Те настояваха носенето на маски в училище да бъде препоръчително, а не задължително. Същите протести имаше и в много други градове у нас - Ямбол, Бургас, Пловдив, Стара Загора, Благоевград и др.

Според указанията на МОН носенето на маски е задължително и от ученици, и от учители, но само в общите закрити части на учебната сграда - преддверие, фоайета, стълбища, коридори, санитарни възли, медицински кабинет, учителска стая, библиотека, бюфет и столова (освен при хранене). В класните стаи учениците не са задължени да поставят маска на лицето си (децата с астма ще бъдат освобождавани от маски дори в коридорите). За началните учители също няма такова изискване - те ще носят маска или шлем по желание. За учителите, които преподават на ученици от повече от една паралелка, клас или етап обаче, носенето на маска или шлем е задължително. 

Родители се позовават на проучвания, включително и на учени от Станфорд, за вредата от носенето на маски, особено при децата. Те посочват и психическите травми, които според психолози могат да нанесат мерките у децата. Според протестиращите всеки родител и дете трябва да прецени дали да носи маска, или не, а отказът да не води до рестрикции и репресии. Организаторът на протеста Милко Божанков и представител на "Обединени родители" заяви, че ако не бъдат чути исканията им, ще прибягнат до създаването на родителски отряди, които ще са около училищата и няма да допускат вкарването на деца в изолатори, тъй като смятат, че този процес по-скоро е фантазьорски, отколкото ефективен. "Искаме да попитаме здравния министър и образователния, че след като се налага такава мярка, защо няма една единствена унифицирана, сертифицирана по някакви стандарти маска, която да е доказано безопасна и ефективна срещу COVID-19", попита той, цитиран от БГНЕС, подчертавайки, че дори задължителното носене на маска извън класната стая дори създава по-голяма опасност от заразяване, отколкото ако не се носи маска, тъй като няма как през деня тя да не падне на земята, а и детето ще трябва да я оставя на различни места - под чина, на чина, в джоба му, в раницата.Утре в София, от 18 часа, отново ще има протест пред МОН в София с искане задължителното носене на маски да стане препоръчително.

"Първият въпрос, който стои пред нас, е в интерес на детето ли е да носи маска. тъй като маската не предпазва на 100%, а има опасност от разболяване чрез носене на маски, то по-вероятно да донесат някаква вреда на децата, отколкото някаква полза. Заради това ние смятаме, че не е добре за децата да носят маски. Ще се съобразим със законовите изисквания, но се надяваме да бъдем чути от управляващите и самите те да чуят медицинските лица, които са специалисти в тази област, защото много от тях казват, че маските са вредни", коментира родителят Васил Василев пред Би Ти, Ви, който се включва в протестите пред РУО-Ямбол.

"Носенето на маска е доказана мярка. Ние имаме най-либералният режими по отношение на маските в училищата. В някои страни маски се носят дори в учебните часове. У нас децата ще носят маски по-малко от 10% от времето, по-малко от половин час дневно", отговори обаче просветният министър Красимир Вълчев от Стара Загора, където бе за откриването на новата учебна година в Тракийския университет.

 

ВАУЧЕРИ ЗА ВСЯКО ДЕТЕ

Днес се проведе още един протест, който е провокиран от липсата на достатъчно места в детските градини и ще е в 17:30 ч. пред сградата на Столична община. Родители протестират за четвърти път тази година, за да поискат отново парични компенсации за всяко неприето дете, строеж на нови сгради, както и за спазване на наредбата за брой деца в група. Недоволството продължава въпреки промените в училищния закон, които регламентират изплащане на компенсация на родителите на неприети деца, която ще е до 300 лв.

Ива Йосифова Такева е майка на две деца и твърди, че децата в яслените групи са изключени от тази помощ. "Тук сме, защото остават над 8 хиляди неприети деца в град София, за 5-6 хиляди деца няма място в яслите на града, над 2 хиляди и 500 деца остават неприети в детските градини. За яслите лотарията остава, пак едно дете ще се конкурира с много други, за да изтегли късметче. Този начин на разпределяне на публичен ресурс не е справедлив. При равни други условия едно дете получава място в ясла срещу 60 лева на месец, а другото същото като него трябва да плаща 700-800 лева в частна ясла или 1000 лева на детегледачка, или майката да стои без работа", коментира Йосифова, цитирана от БНР.

Ива Такева, коментира, че участва в протеста, защото иска ясен план-програма, график за строителство на нови ясли и градини за 10 години напред. 

 

Ето още от позицията на синдикат "Образование" по конкретни въпроси:

- Чувствителен е въпросът и с ползването на дезинфектанти за ръце. Средствата в училищните бюджети са ограничени и без допълнителни целеви средства няма да може да се изпълнява тази препоръка, а и прекомерното ползване на тези продукти води до увреждане на кожата и кожни заболявания. Затова трябва да се разчита на  миенето на ръцете със сапун и топла вода.

- Чудесно е, че МОН ще осигури средства за дигитални устройства на учениците, но приоритетно средствата трябва да бъдат насочени към учителите, които нямат лаптоп и достъп до интернет. По наши проучвания около 60% от учителите в България нямат служебно дигитално устройство.

- Синдикат „Образование“ приветства приетите на второ четене промени в ЗПУО с допускане на дозирана възможност за обучение в електронна среда. Добро решение е допускането на  обучение в електронна среда в детска градина при епидемични ситуации. Времетраенето на педагогическото взаимодействие в предучилищна възраст трябва да бъде съобразено с възрастовите особености и с участието на родителите. По-важно в този аспект е възпитаването на усет за дозиране на използването на дигитални устройства. По проучване на синдиката родителите трудно се справят с формирането на подобни умения за своите деца. Някои деца в предучилищна възраст, неконтролирани от своите родители, ползват за забавление 5 и повече часа дигитални устройства. Това е вредно за детското развитие и има лоши последствия върху вниманието, ученето, съня и здравето. Затова е необходимо образователната институция заедно с родителите да формира дигитална грамотност и усет за времева рамка при ползване на дигиталните устройства.

- Синдикат „Образование“ не подкрепя хипотезата, която дава право на родителите да избират обучение в електронна среда без здравословен проблем на ученика. Тази възможност, решена от депутатите и направена при натиск от някои родителски организации, е във вреда на ученика, който се лишава от доказано по-добрата редовна форма по лични и субективни съображения на своите родители.

- Синдикатът категорично не приема да се източват бюджетите на училищата при избор на обучение в електронна среда без здравословни причини от родителите. Сега МОН предлага училището, в което е записан ученикът, да превежда 75 на сто от средствата по стандарта за ученик на училището, провеждащо обучението в електронна среда. При прилагане на тази рестриктивна финансова мярка  ще се наложат уволнения на учители.

"С добронамереност, с диалогичност, с мъдрост и търпение конфликтите могат да се решават, а не да не се драматизират и преескпонират. Нека имаме година на мъдрите и експертни решения, без да се поддаваме на емоции и натиск. Да си пожелаем здрава, спорна, успешна и благословена 2020/2021 учебна година! С вяра, надежда и любов да я започнем и да я завършим!", завършат от синдиката.

26

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Трима педагози в Сливен са с Ковид-19

15.09.2020

Обновена

СИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА

3745 13
Протестче мое, реално и вълшебно
Над 500 ученици посрещат новата учебна година в Българско школо

14.09.2020

608

Коментари

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu
Тати е шофьор на камион и е в Копенхаген. Мама е кондукторка във влака и е в Каспичан. Кого от двамата ще глобят синдикалистите ако детенцето им се разболее?
Hasta la vista

Бабата...придвижваща се на инвалидна количка...

Дохс_Читем

ученик с един или повече от следните симптоми - повишена телесна температура, кашлица, хрема, задух, болки в гърлото, умора, мускулни болки, гадене, повръщане, диария се изолира незабавно в предназначеното за такъв случай помещение -изолатор

А ученик със следните симптоми - пъпки по лицето, разсеян поглед и разрошен перчем се поставя не само в изолатор, но и се намазва със салицил и му се слага бром в чая.

nikipsh
снимка на nikipsh

... пак някои отчита безсмислена дейност ... първо от Люлин до Лозенец неможе да се стигне за час с градски транспорт, второ ако и аз съм със симптоми - ще накихам два автобуса и едно метро ... трето, взимам детето и го качвам в метрото - няма логика и четвърто ако е с обикновенна настинка след теста, кои ще поеме отговорност за психотравмата на децата и отделянето им като прокажени - това дете следващите месеци няма да иска да ходи на училище за да не го травмират другите деца .... абе синдикати - пиавици ...

TheCrusader
снимка на TheCrusader

Синдикалист даващ тъпи идеи, да бъде принуден да протестира 1 седмица с отровното трио. Така ще осъзнае дълбочината на падението си. 

Естествено, че всеки родител при болно дете, ще направи абсолютно всичко възможно и  максимално бързо, за да се погрижи за детето си. Родителите да бъдат заплашвани с глоби, е малоумно.

Aniki

Или да бъде задължен да пише коментари в защита на герп, целодневно с норматив минимум 100. Съмнява ме и тогава да може да осъзнае падението си, съдейки по впечатления.

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu
БГ- държавата на глобите. И синдикатите вече с мераци да налагат глоби. И то не какви да е а по 1000 лева.
Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

За вашето добро здраве, не правете нищо от това, което ви препоръчва СЗО.

☺️

Илиан Мавров156...

😅😅😆

SvSophia
снимка на SvSophia

Употребата на т.нар. български "синдикати" е заплаха за Вашето психическо и физическо здраве.

_tux_

Ало,"Подкрепа", какво подкрепяте бе? И защо 1000 лв, а не 10 000 или милион? Много пари са "заключени" по шкафчетата на повечето родители. И дали има начин направо на "Подкрепа"  да ги дават хилядарките или ще си ги  вземете по друга схема?

Мицо

Като чуя "синдикалист" и се хващам за кобура!

Дежурния

Като цяло синдикатите в България се характеризират с много простотия, но образователното перо на "Подкрепа" е особено голям бисер в тази компания. Ако се съберат в томче простотиите които са ръсили през годините, ще се получи някакъв наръчник на тъпотата.

PS

колегията със средна възраст 55+ години

От публично наличните статистически данни, средната възраст на преподавателите в общообразователните училища в България е 47,8 години. Трябва да се направи щателна проверка за достоверността на дипломите за основно и средно образование на "синдикалистите".

Гочу
снимка на Гочу

Сега започват, но далечната цел е ясна. Всъщност, не съм сигурен колко "далечна" е целта, но тя е - масово родителите да отказват децата си от училище. Закриването на образованието е една от основните цели на Новия Световен Ред. Нужни се овце и овчици, не са нужни образовани деца. Най-перфидно е това да стане от собствените им родители ! Не да се забранява образованието и училището, а да се създадат такива невъобразими проблеми за родителите, че те сами да откажат децата си ! Грейт ! 👹

Hristo

 Закриването на образованието е една от основните цели на Новия Световен Ред.

 

Няма логика. Вярно ако не ходи на училище мнозинството ще си остане на едно примитивно ниво. Но ще се намерят индивидчета  които освободени от плявата която училището ги кара да асимилират и времето което да отделят  за това , разполагащи със значително повече информация която училището и учителите могат да им предложат, те ще се развият в областите си на интерес  до ниво което училището не може да им предложи и дори пречи за това. 

н16
снимка на н16

закриването на образованието е една от основните цели на Новия Световен Ред

 

А тия, които са го измислили, тоя световен ред - как ще живеят с хора, без образование? Или самото то е излишно?

 

Пък за тия малоумници с тяхното предложение - няма ли поне 1 съд, който да отсъди, че това противоречи поне на конституцията на България?

Perun

  На това му се казва тормоз и изнудване!

 То е престъпление по закон.

Интервал

Направо затвор и каторга, а детето да се отнема! Какви са тези половинчати мерки, смъртоносна пандемия е т'ва! Радвам се да видя, че все пак имаме работещи и смислени синдикати.

Foton4ik
снимка на Foton4ik
Изолатор, глупости.
PlaNed
снимка на PlaNed

Синдикат: Глоба за родител, ако не вземе болното си дете до час

Каква глоба, какви пет лева?!

Направо до стената и разтрел!

 

+++

Някой може ли да ми преведе това:

Нека крайното решение за консумиране на препоръките към учителя да се взема от самия учител, а не с преекспониране на съвети и неглижиране на социализацията и възпитанието.

ppipi7766

Никакви такива!

Никакви изолатори - да правят на всяко училище по един крематориум и да решават проблема веднага.

Той родителят може и да закъснее с 5-10 минути.

Тогава КО праЙм?

За да сме сигурни в системата кремоториумите да се тестват първо върху синдикални лидери, така когато се наложи ще знаем че няма да има засечка.💨

Рукола
снимка на Рукола

Естествено че оная смешна статия Протестче мое, реално и вълшебно не може да се коментира... не би понесла торът, който ще я засипе 😆

 

Разбирам желанието ви да наденем бурки на децата си, това е едно от основните цели на спонсорът ви шоршо, но УВИ - в някой друг живот и на друга планета! 😉

Nashenec

Много са ми интересни нашите ковид-управляващи. СЗО преди около 10 дни публикува един документ, в който се казваше как деца до 12 г. изобщо не трябва даносят маски (било даже вредно за тях), за групата от 12 до 16 г. само при изключителни струпвания на хора (става дума за многохилядни групи от хора, натъпкани като сардели), а за тези над 16 вече можело.

Имаше и едно изследване за маските с висок клас, при който и за вдишване, и за издишване се преминава през филтър - създавали много големи проблеми на хора с болни дробове и при няколкочасово носене след снемане в първия 1/2 час често водело до спазъм на дроба, т.е. усещане за невъзможност да се диша. 

Защо ли тези неща не се цитират както ни се цитират изказванията за нови вълни?

nebenebe

Министърът ми изглежда разумен човек.

ppipi7766

То това му е единственото качество:

Да изглежда, че някой от другите и това не успяват.

bisdatquicitodat

Становището на министерство на здравеопазването е умопомрачително: "ученик с един или повече от следните симптоми - повишена телесна температура, кашлица, хрема, задух, болки в гърлото, умора, мускулни болки, гадене, повръщане, диария се изолира незабавно в предназначеното за такъв случай помещение (изолатор), докато не се прибере у дома.

Това противоречи на елементарни медицински стандарти, нормативните мед. изисквания и човешката логика.

Накратко: повишена телесна температура БДУ (без други уточнения) е обикновено между 37˚С и 42˚С е предмет на спешната медицинска помощ (СМП). Причините са стотици диагнози – от ангина и ОРВИ до менингити и малария. Кашлица и/или задух – от пневмония и чуждо тяло в дихателните пътица до остра сърдечна недостатъчност. Умора и мускулни болки - Инфекциозни и паразитни болести - грип, тетанус, трихинелоза, Лаймска болест (Lyme disease), лептоспироза, токсоплазмоза, полиомиелит, вирусна треска Рос Ривър (Ross River Fever), бабезиоза, малария, Ебола, ХИВ инфекция, СПИН, петниста треска на Скалистите планини (Rocky Mountain spotted fever), туберкулоза, класическа треска денга, салмонелозен ентерит, бактериално хранително отравяне, бактериална чревна инфекция, ротавирусен ентерит, вирусна чревна инфекция, ранен сифилис, аногенитална херпес-вирусна инфекция, херпес-вирусни инфекции, лещенка, инфекция с херпес зостер, вирусен хепатит, инфекциозна мононуклеоза и т.н. Гадене и/или повръщане - от обикновена мигрена до менингит, енцефалит, салмонелоза и др. ентероколити и т.н. и т.н.

И всичките тези са обект на СМП.

А, тия от МЗ инструктират: детето да се държи в единочка без да го е прегледал лекар и родителят да дойде от някъде си, че и да го глобят, щото закъснял.

А, тия и двамата шефове на синдикатите и те са лекари по професия... егати!

Влез или се регистрирай за да коментираш