Медия без
политическа реклама

Седмокласниците преразказваха "Изборът" на Кристин Димитрова (тест и отговори)

На изпита по български се паднаха и въпроси за новите лични документи

19 Юни 2024Обновена
Около формата на НВО-то открай време има критики, но съществени промени засега няма.
Фейсбук Диян Стаматов
Около формата на НВО-то открай време има критики, но съществени промени засега няма.

Въпроси за новите документи за самоличност и преразказ на "Изборът" на Кристин Димитрова имаше на изпита по български език и литература за седмокласниците. МОН вече публикува теста и верните отговори на задачите тук. Можете да ги видите и по-долу в текста.

На изпита се очакваше да се явят 59 424 ученици от 7. клас. Резултатите от него участват във формирането бала, с който после учениците ще кандидатстват за прием в профилирана или професионална гиммназия, затова и залогът на изпита е огромен за мнозина.

Изпитът се проведе в 1665 училища в 5431 зали. Той започна в 9:00 ч. и продължи 2 часа и 45 минути. Изпитният вариант се тегли по традиция в 7:00 ч. в МОН - падна се вариант 1.

Седмокласниците работиха общо върху 26 задачи, които са върху учебния материал по български език и литература от 5., 6., и 7. клас. Първата част от изпита продължи 75 минути, което е 15 минути повече от м.г. В нея са включени 25 задачи. От тях 18 са с избираем отговор, 6 - с кратък свободен отговор и 1 с разширен свободен отговор. Въпросната задача изисква от учениците да разтълкуват кратък откъс от изучавана художествена творба.

Преразказът е втората част от изпита и е с продължителност 90 минути. В нея седмокласниците трябва да създадат текст - подробен преразказ на художествен текст с изпълнение на определена дидактическа задача. Художественият текст е създаден специално за националното външно оценяване, посочват от МОН. Миналата година на 7-класниците се падна разказът "Ева, която расте и се смалява" на Иванка Могилска, а по-миналата випускът трябваше да прави преразказ върху творбата "Талисманът" на Красимир Бачков.

Авторката Кристин Димитрова написа във "Фейсбук":


Вижте въпросите и отговорите от днешния изпит във файла по-долу (ако виждате празно поле, презаредете страницата или изчакайте браузърът да зареди документа - б.р.):

Още сутринта из фейсбук групите майки споделяха, че "Една българка" е произведението, върху което учениците трябва да пишат теза от 3-4 изречения (25-та задача). Оказаха са прави, а стихът, върху който трябваше да разсъждават седмокласниците, е: "Селянката се окахъри, да имаше криле, щеше да го вземе и да хвръкне с него".

В петък, на 21 юни, е изпитът по математика за седмокласниците. 

В четвъртък, 20 юни, е изпитът по чужд език за 7. клас, който не е задължителен и на който се явяват само желаещи да проверят знанията си.

Резултатите от двата изпита ще бъдат обявени до 2 юли.

 

КОМЕНТАРИ

Социалните мрежи отдавна врят и кипят от коментари. Разтревожена майка например коментира, че първият въпрос, който изисква прочитане на текст и отговаряне на 16 въпроса към него, е изключително сложен. "Текстът за разбиране е отвратителен, на практика юридически", коментира тя по повод текста, посветен на новите лични карти от ново поколение. Към него има таблица с таксите, които се дължат за различните вудове услуги - обикновена, бърза и експресна, като от учениците се иска да посочат коя информация присъства и в текста, и в таблицата, какво не е задължително за българските граждани според текста, с каква валидност са личните карти на лица, от които поради временна неспособност не могат да се вземат отпечатъци и т.н. Някои ученици след изпита споделиха, че не са се затруднили с текста за личните карти, дори са харесали много въпроса защо на 14-годишно дете, отишло само в МВР, отказват да издадат лична карта.

 

Застраховка

Много родители не пуснаха тази седмица децата си на училище като застраховка - да не се разболеят, да не си счупят нещо или пък просто за да си починат преди предстоящите изпити. За целта масово се представяха бележки за извинения по семейни причини - за понеделник, вторник и четвъртък, но също така и медицински бележки. Макар да е ясно, че те са фиктивни (няма как детето да е болно понеделник и вторник, в сряда да оздравее за изпита по български език, в четвъртък пак да се разболее и петък пак да оздравее за изпита по математика), училищните власти няма как да не ги уважат, щом идват от лекар. В опит да предотвратят изпразването на училищата в дните преди ключовите за седмокласниците изпити, някои директори разпоредиха да не се приемат бележки по семейни причини. Родители обаче негодуват срещу това, тъй като за годината имат право да извиняват до 15 дни децата си по семейни причини, без да се обясняват защо са им тези дни. Въпросната организация на изпитите - по средата на седмицата - открай време предизвиква негодувание сред родители и учители и поставя въпроса за преосмислянето им.

 

Нов формат

В обществото все повече започват да се надигат гласове срещу формата на изпитите в 7 клас. В момента например се разпространява петиция на родителя Ирина Манушева, която призовава за преразглеждане на НВО в настоящия им вид и задължителното кандидатстване след 7 клас. "Изпитите не отговарят на първоначално обявения замисъл да служат като инструмент за обективна оценка на образованието, своевременно откриване на проблеми на различни нива и проследяване на ефектите от предприетите мерки и реформи. За съжаление, повече от 15 г. те не само не бяха стандартизирани, за да гарантират проследимост на тенденциите, но се превърнаха във входен изпит за масово кандидатстване в гимназия, което на практика направи невъзможен обективния им анализ. Вече никой не знае дали отразяват успехите и неуспехите на системата, на училището, на школите, на конкретното дете или финансовите и организационни възможности на семейството му. В същото време провеждането им ежегодно струва огромен финансов и организационен ресурс без видими положителни следствия. За да си заслужава, трябва да си отговорим на въпроса какво искаме да измерваме с НВО и как ще използваме резултатите след това", се казва в петицията, която може да бъде подписана тук. 

Позиция за "спешна промяна в провеждането на изпитите в системата на средното образование" изрази във фейсбук и председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов. Според него провеждането им е добре да бъде през последната учебна седмица за етапа, практичността им да бъде ясна, видима и измерима, да се спре с излишната размяна на учители между училищата при определяне на квестори, видеонаблюдението да остане само за матурите в 12 клас, изпитите да са дигитални и др. Относно съдържанието препоръките му са текстът по български език да бъде съвременен, (не само от днешен автор) близък до днешните ученици. "Да е смислен. Без архаични думи. Изцяло практичен. Адекватен за годините на изпитваните. Текст, който да показва времето ни", казва той, като според него най-лесно това може да стане, ако на съвременни писатели бъде конкретно поставена задача да подготвят текст. Според него има нужда от въвеждане на изпит за измерване на общата подготовка, а не само по български и по математика.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата