Медия без
политическа реклама

Само Испанската гимназия успя да върне в клас ученици със сертификат

Над 3200 са децата от гимназия и прогимназия, които учат присъствено в София - предимно от частни училища

Големите ученици все още масово учат дистанционно, защото за тях все още няма тестове
Илияна Кирилова
Големите ученици все още масово учат дистанционно, защото за тях все още няма тестове

Условието паралелките от 5 клас нагоре да се върнат в присъствено обучение, ако поне половината от децата в тях са със зелен сертификат, се оказва непосилно за повечето училища у нас. В София например в клас са се върнали около 3200 ученици от прогимназия и гимназия - предимно от частните училища, показват данни на МОН.

От общинските училища само Испанската гимназия е успяла да събере 176 ученика със зелен сертификат в 8, 9 и 10 клас. Десет от общо 28-те паралелки там вече провеждат присъствено обучение. За останалите ученици, които остават вкъщи, е осигурено онлайн обучение.

Както "Сега" писа, от училището обмисляха варианта да тестват учениците в изнесен пункт на лаборатория в училището (каквито има пред моловете) за улеснение на родителите, след като много от тях бяха дали съгласие да поемат разноските за тестовете на децата си и да ги върнат в клас с получените сертификати. От МОН обаче заявиха, че тестването не бива да се организира в училището, в резултат на което учениците днес се върнаха със сертификати, получени от индивидуално направени от тях тестове. "Днес дойдоха доста повече ученици в 8 клас от тези, които в петък бяха заявили желание. Чувстваха се като на първи учебен ден", посочи директорът Зорница Йончева. 

Частните школа получиха миналата седмица възможността да възобновят по-рано присъственото обучение за големите ученици, ако осигурят тестове от бюджетите си или от родителите. За общинските училища обаче остана опцията да чакат тестове от държавата. Другият вариант е да върнат в клас ученици със зелени сертификати, при условие, че 50% от един клас притежават такива. Масово обаче няма класове, в които поне половината ученици да имат въпросните документи.

"В 119 СУ родителите не подкрепят възможността за тестване на децата си със собствени средства. От направеното анкетно проучване едва 14,2% от 808 отговорили родители подкрепят предложената възможност. В очакване сме доставянето на тестове от МЗ и МОН, както беше планирано! В бюджета на 119 СУ няма средства за закупуване на тестове!", коментира във фейсбук директорът на 119 училище Диян Стаматов.

От 1 декември т.г. ще се върнат големите ученици в още четири частни училища, от 2 декември т.г. към тях ще се присъедини още едно.

Междувременно, половината от учениците от 5 до 12 клас учат присъствено без тестване и сертификати в 130 общини в страната, където заболяемостта е между 250 и 500 на 100 000 души. Всички ученици са в клас без условия в цялата област Кърджали и в отделни общини от други области, в които заболяемостта е под 250 на 100 000. 

 

МАЛКИТЕ

Делът на децата от 1 до 4 клас, които учат присъствено след тестване за COVID-19 два пъти в седмицата, продължава да се увеличава, казват още от МОН. Почти 73% от тях вече са в училище. За миналата седмица 169 260 ученици в общо 10 486 паралелки се върнаха в клас след съгласие на родителите им да бъдат изследвани с щадящи тестове като условие за безопасно присъствено обучение. За сравнение за предходната седмица присъствено се обучаваха малко над 62% от учениците в начален етап. Това показват обобщените данни на регионалните управления на образованието (РУО) за присъственото обучение на малките ученици за седмицата от 22 до 26 ноември т.г. включително. 

През миналата седмица в клас без тестване са се върнали и 5274 деца до 4 клас, защото имат документ за преболедуване или наличие на антитела, каквито са изискванията на здравните власти. От 10 ноември т.г. досега са установени 116 ученици с положителен резултат за COVID-19. Позитивните учители са 65, а непедагогическите специалисти - 63.  

Към момента в склада на БЧК в с. Лозен са налични 283 100 теста. С тях ще се осигури присъственото обучение на децата от 1 до 4 клас до 10 декември т.г., казват от МОН, откъдето още чакат обещаните от МЗ 1 млн. теста за големите ученици.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?