Quantcast

Медия без
политическа реклама

Само Испанската гимназия успя да върне в клас ученици със сертификат

Над 3200 са децата от гимназия и прогимназия, които учат присъствено в София - предимно от частни училища

Илияна Кирилова
Големите ученици все още масово учат дистанционно, защото за тях все още няма тестове

Условието паралелките от 5 клас нагоре да се върнат в присъствено обучение, ако поне половината от децата в тях са със зелен сертификат, се оказва непосилно за повечето училища у нас. В София например в клас са се върнали около 3200 ученици от прогимназия и гимназия - предимно от частните училища, показват данни на МОН.

От общинските училища само Испанската гимназия е успяла да събере 176 ученика със зелен сертификат в 8, 9 и 10 клас. Десет от общо 28-те паралелки там вече провеждат присъствено обучение. За останалите ученици, които остават вкъщи, е осигурено онлайн обучение.

Както "Сега" писа, от училището обмисляха варианта да тестват учениците в изнесен пункт на лаборатория в училището (каквито има пред моловете) за улеснение на родителите, след като много от тях бяха дали съгласие да поемат разноските за тестовете на децата си и да ги върнат в клас с получените сертификати. От МОН обаче заявиха, че тестването не бива да се организира в училището, в резултат на което учениците днес се върнаха със сертификати, получени от индивидуално направени от тях тестове. "Днес дойдоха доста повече ученици в 8 клас от тези, които в петък бяха заявили желание. Чувстваха се като на първи учебен ден", посочи директорът Зорница Йончева. 

Частните школа получиха миналата седмица възможността да възобновят по-рано присъственото обучение за големите ученици, ако осигурят тестове от бюджетите си или от родителите. За общинските училища обаче остана опцията да чакат тестове от държавата. Другият вариант е да върнат в клас ученици със зелени сертификати, при условие, че 50% от един клас притежават такива. Масово обаче няма класове, в които поне половината ученици да имат въпросните документи.

"В 119 СУ родителите не подкрепят възможността за тестване на децата си със собствени средства. От направеното анкетно проучване едва 14,2% от 808 отговорили родители подкрепят предложената възможност. В очакване сме доставянето на тестове от МЗ и МОН, както беше планирано! В бюджета на 119 СУ няма средства за закупуване на тестове!", коментира във фейсбук директорът на 119 училище Диян Стаматов.

От 1 декември т.г. ще се върнат големите ученици в още четири частни училища, от 2 декември т.г. към тях ще се присъедини още едно.

Междувременно, половината от учениците от 5 до 12 клас учат присъствено без тестване и сертификати в 130 общини в страната, където заболяемостта е между 250 и 500 на 100 000 души. Всички ученици са в клас без условия в цялата област Кърджали и в отделни общини от други области, в които заболяемостта е под 250 на 100 000. 

 

МАЛКИТЕ

Делът на децата от 1 до 4 клас, които учат присъствено след тестване за COVID-19 два пъти в седмицата, продължава да се увеличава, казват още от МОН. Почти 73% от тях вече са в училище. За миналата седмица 169 260 ученици в общо 10 486 паралелки се върнаха в клас след съгласие на родителите им да бъдат изследвани с щадящи тестове като условие за безопасно присъствено обучение. За сравнение за предходната седмица присъствено се обучаваха малко над 62% от учениците в начален етап. Това показват обобщените данни на регионалните управления на образованието (РУО) за присъственото обучение на малките ученици за седмицата от 22 до 26 ноември т.г. включително. 

През миналата седмица в клас без тестване са се върнали и 5274 деца до 4 клас, защото имат документ за преболедуване или наличие на антитела, каквито са изискванията на здравните власти. От 10 ноември т.г. досега са установени 116 ученици с положителен резултат за COVID-19. Позитивните учители са 65, а непедагогическите специалисти - 63.  

Към момента в склада на БЧК в с. Лозен са налични 283 100 теста. С тях ще се осигури присъственото обучение на децата от 1 до 4 клас до 10 декември т.г., казват от МОН, откъдето още чакат обещаните от МЗ 1 млн. теста за големите ученици.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?