Медия без
политическа реклама

Бивш шеф на КАТ е възмутен от полицайките с хиалурон

Започва масово тестване на полицаи за наркотици и алкохол, обяви главният секретар на МВР

12 Окт. 2022Обновена
Бившият шеф на КАТ Тенчо Тенев (вляво) и главният секретар на МВР Петър Тодоров
БГНЕС архив
Бившият шеф на КАТ Тенчо Тенев (вляво) и главният секретар на МВР Петър Тодоров

Щом една полицайка си позволява да си сложи хиалурон в устните, представете си какво е при началниците. Това обяви по Нова тв доскорошният шеф на столичния КАТ Тенчо Тенев. 

Той отчита повече случаи на служители на МВР, които се качват зад волана, употребили алкохол и под въздействието на наркотици. По думите му контролът, упражняван от преките ръководители, е отслабнал. 

„Определени служители петнят МВР. Обикновени хора, колеги, които при лош подбор са влезли в системата. Същите се показват на атрактивни дестинации по целия свят, татуирани и какво ли още не. Трябва да има много по-качествен подбор”, категоричен е той.

Според Тенев е недопустимо служителите на реда да си правят корекции по тялото, тъй като полицаите са олицетворение на закона. „Щом една полицайка си позволява да си сложи хиалурон в устните, представете си оттам нагоре кой какво слага - началници и др.”, обяви той.

Полицай от 8-о РПУ в София е предизвикал катастрофа с патрулен автомобил.  Инцидентът е станал снощи в столичния квартал "Дружба", съобщи БНР. Служителят на МВР е самокатастрофирал.

„От днес започват масови проверки в МВР за алкохол и наркотици по време на смените и работния процес на служителите“. Това пък обяви по Би Ти Ви главният секретар на Министерството на вътрешните работи гл. комисар Петър Тодоров. "Ще започнем на много места едновременно. Дадена е заповедта", допълни той.

Проверките ще бъдат правени при започване на съответната смяна, на самия работен процес и в края на смяната. Всяка една положителна проба, която покаже дрегерът остава в електронната памет на системата и в електронния дневник затова какво се е случило с пробата, какво е последвало, поясни Тодоров. Ако дрегерът покаже положителна проба, конкретният служител ще бъде уволнен дисциплинарно, категоричен бе той. 

Повод за проверките станаха няколкото случаи, в които прокуратурата и самото вътрешно министерство обявиха, че служители на МВР са хванати с наркотици или алкохол. Последният случай бе на пожарникар, който бе хванат на пътя с над 1,7 промила алкохол, докато криволичи и се удря в мантинели по пътя Пловдив-Асеновград. Преди това полицай от Осмо РПУ в София пък катастрофира и се оказа с наркотици в кръвта.

Тодоров определи като недопустимо служители на полицията да бъдат установени с наличието на алкохол и дрога зад волана и докато изпълняват служебните си задължения. Всички служители, употребили алкохол и наркотици, ще бъдат уволнени. Всеки един служител на МВР, който е дисциплинарно уволнен, няма обратен път към системата на МВР, заяви главният секретар.

Главният секретар посочи, че от януари следващата година ще влезе в сила наредба, в която ще бъде предвидено как ще се действа при установяване на служител на реда, който е употребил алкохол или наркотици преди смяна.

От думите му стана ясно, че дисциплинарно уволнение в момента е възможно, ако служител на МВР е седнал зад волана след употреба на такива вещества.

„Служителите на МВР, шофирали след употреба на алкохол или наркотици, се отстраняват, а по-късно ще бъдат уволнени дисциплинарно. Когато полицай бъде заловен да управлява в такова състояние, той се уволнява дисциплинарно без значение количеството в кръвта. Дори отказът за проба предвижда дисциплинарно уволнение“, добави Тодоров.

Според него проблемите с личния състав на МВР са натрупвани с десетилетия, като открои, че основните пропуски са в подбора, обучението, възпитанието и контрола над служителите.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата