Медия без
политическа реклама

Само иновативните училища ще имат право на дистанционни часове

Задължителното образование за 4-годишните се отлага за след 3 г.

МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Не всички учебни заведения ще имат право на дистанционно обучение след кризата с коронавируса. До 20% електронни часове ще могат да въвеждат само иновативните училища у нас. Това обяви просветният министър Красимир Вълчев на пресконференция за края на учебната година.

Възможността е записана в проекта на МОН за промени в закона за предучилищното и училищно образование, оповестен днес от министерството.

Едната група промени касае именно дистанционното обучение. В тях се регламентира, че в бъдеще при извънредни обстоятелства и невъзможност за присъствено обучение - например грипни или дървени ваканции, учениците ще учат дистанционно. Ако се налага отделен ученик да отсъства - по болест, например счупен крак, или ако се налага родителите му да пътуват поради лечение в друг град, той също ще има възможност да учи от вкъщи чрез виртуална класна стая, докато учителят преподава в реална класна стая. Иновативните училища пък, които пожелаят, ще могат да въведат 20% дистанционни часове. Това ще е само при желание от страна на школото, като от опцията ще могат да се възползват учениците от 4-клас нагоре. Учебните заведения ще трябва да докажат, че това ще подобри резултатите на учениците и няма да доведе до изключване на група ученици.

Въвеждането на задължително предучилищно образование за 4-годишните деца се отлага за след 3 г. - за учебната 2023/24 г., предвиждат втора група промени в училищния закон. В оповестения в началното на годината проект на МОН бе предвиден 2-годишен гратисен период.

По думите на министъра задължителното предучилищно образование ще може да се въведе и по-рано, по желание на общините и при готовност от тяхна страна. Най-голям ще е проблемът в София, която ще въведе тази мярка вероятно след 3 г. заради липсата на достатъчно места в детските градини. Очакванията на МОН са до 3 г. да бъдат построени 50 нови забавачки, а 50 да бъдат надградени, с помощта на обявената вече програма за 210 млн.лв. за изграждане на нови градини и училища.

Третата група промени в закона е свързана със засилване на контрола над училищните настоятелства от страна на МОН. Както "Сега" вече писа, ще се регламентира парите от земеделски имоти, които получават някои училища, да се използват не от настоятелствата, а от самото училище. 

За 54 хиляди ученици в момента училищата провеждат присъствени дейности за преодоляване на образователните затруднения, като тази година обхватът им е увеличен, съобщи още образователният министър. По думите му учебната година вече е приключила за 7 от 12-те класа - за най-малките от 1-3 клас тя завърши в края на май, за 4-6 клас - наскоро, както и за зрелостниците в 12-и клас. По-малко от 1/2 от европейските държави са пробвали частично присъствено обучение, но се е оказало, че пропуските са повече от ползите, посочи още Вълчев. 

 

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?