Медия без
политическа реклама

Отвори се широк фронт срещу бележките за кратки отсъствия от училище

Вече и лекари настояват кабинетът да позволи на родителите да извиняват няколко дни на децата си

02 Ноем. 2023
Pixabay

Родители, лекари, неправителствени организации излязоха с общ призив към управляващите да отпадне медицинската бележка за краткосрочни отсъствия по здравословни причини. Настроенията се появиха покрай въвеждането от 1 октомври на електронна бележка в училищата, която мнозина виждат като проблем, а не като облекчение. Сред първите, които открито поискаха промяната, бе и авторът на "Сега" Ирина Манушева.

Една от новините, които развълнуваха родителите и училищните власти в страната през последните седмици, беше въвеждането на електронни медицински бележки за отсъствията на учениците.

 

 

Зад призива застават Националната мрежа за децата, Българската педиатрична асоциация, Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. Той е оформен като отворено писмо до министерствата на образованието и на здравеопазването, и до ресорните парламентарни комисии.

Идеята е краткосрочните отсъствия на детето да се извиняват с бележка-потвърждение от страна на родител, че допуснатите отсъствия са по уважителни причини. От НМД посочват, че в страните от ЕС, както и САЩ, Австралия, Канада и др. имат утвърдена практика - за отсъствия от един до три или пет дни да не се предоставя медицински документ, а родителят да заявява устно, писмено или чрез електронния дневник причината за допуснатите отсъствия и тяхната продължителност. За отсъствия над този срок се изисква представяне на медицински документ.

Тъй като в публичното пространство съществуват страхове, че тази практика би довела до своеволия от страна на родителите и извиняване на отсъствия без реална причина, от организациите уточняват, че подобни опасения могат да бъдат предотвратени, ако се въведе лимит в процент от учебното време за отсъствия, които могат да се извиняват от родителя. Ако този лимит бъде надхвърлен, училището следва да провери в личен разговор и връзка с родителя какви са причините и да изиска допълнителна медицинска експертиза, предлагат още от НМД.

От НМД припомнят, че здравната система не е страна в казусите, които засягат системно отсъстващи ученици в риск от отпадане - деца в ситуация на социални проблеми, бедност, маргинализация. Такива случаи са обект на работа, подкрепа и контрол от социалната система и системата на закрила и изискват прилагане на други механизми за връщане и оставане на децата в училище.

Да отпадне и издаването на бележката, която се изисква от ясли и детски градини при отсъствие на детето за повече от 10 последователни дни, предлагат от НМД. Това включва дори и периоди на ваканции и почивни дни, в които децата не са били болни, но дори и лекар не би могъл да гарантира, въпреки направен преглед, дали децата са били, или не контактни на остро заразно заболяване. С тази бележка личните лекари на практика декларират информация, която самите те не могат да проверят, допълват от НМД в писмото си.

Засега само един депутат на ПП/ДБ е прегърнал идеята - Божидар Божанов.

Управляващите готвят промяна при издаването на е-бележки за отсъствия на учениците, която да даде право на родителите да извиняват повече отсъствия по семейни причини от регламентираните понастоящем.

 

ПРОБЛЕМИ

Според НМД издаването на електронната бележка е създало редица затруднения за лекари и родители. Издаването на документа е на база амбулаторен лист при изрично присъствие и изчакване на детето и неговия родител пред лекарския кабинет - това създава „голям интервал между издаването на бележки на различни пациенти, което допълнително заема от ограниченото време на лекарите за същински прегледи и работа с пациенти”, посочват от НМД. В някои случаи бележките не се отчитат от системата на училището, когато личният лекар е в едно населено място, а училището – в друго; налице е проблем при необходимост от издаване на бележка при рутинни и профилактични прегледи при специалист, поради откази на специалисти да издават бележки и препращане на пациента отново към личния лекар; допълнително се натоварва бюджетът на родителите, тъй като издаването на бележка е извън пакета дейности, покривани от Националната здравноосигурителна каса, а някои лекари изискват административна такса, която достига и до 10 лв., посочват още от НМД. Изчакването пред лекарски кабинет в среда с други болни пациенти би довело до повишаване на заболеваемостта и разпространението на вируси, особено в есенно-зимния сезон, когато епидемиологичните препоръки изискват ограничаване на подобни практики, допълват от организацията. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата