Медия без
политическа реклама

Опасни никотинови дъвки са новата мода сред учениците

Те са забранени за продажба за лица под 18 г., но въпреки това лесно достъпни за всеки ученик, разказва Стаматов

11 Окт. 2022
Както всеки ученик може да си купи цигари, така и всеки може да си купи от новите никотинови дъвки
Фейсбук
Както всеки ученик може да си купи цигари, така и всеки може да си купи от новите никотинови дъвки

Никотинови "дъвки" са новата опасна мода сред учениците. "Изглеждат като малки дъвки, но с вредно въздействие за всеки подрастващ. Забранени за продажба за лица под 18 години. Въпреки това лесно достъпни за всеки ученик". За това алармира председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета и директор на 119 училище в столицата Диян Стаматов в своя фейбук профил. По думите му след лятната вълна на "райския газ", новата "модна" тенденция е със същата опасна сила.

Той е публикувал в профила си и снимка на въпросните дъвки, които в интернет се рекламират като никотинови паучове, които били новият "най-модерен начин за приемане на никотин". Те представляват малки бели пакетчета, съдържащи синтетични влакна, наситени с никотин и различни аромати. В сайтовете за продажбата им е описано и как се употребяват - не се дъвчат или поглъщат, а се поставят под горната устна, като по този начин никотинът и ароматите се абсорбират по-пълно от лигавицата през венеца.

Макар да се рекламират като съдържащи медицински клас никотин (без тютюн), изрично е написано, че те не се препоръчват за непушачи, за лица под 18 г., за бременни, хора със сърдечни заболявания и т.н. Смята се, че съставките им може да окажат редица химични и отровни вреди върху целия организъм, дори да бъдат канцерогенни.

Въпросните "дъвки" са забранени за продажба за лица под 18 г., но въпреки това могат да се купят от всеки тийнейджър от всяка будка за цигари, разказва Стаматов. "В България навсякъде се продават без проблем цигари, електронни цигари, никотинови "дъвки" ...всичко. На деца и ученици, без никакъв контрол", възмущава се той. Според него не децата са виновни, че лесно им се продават подобни вещества, а търговците, които "за дребна печалба са способни на всичко".

Отговорност за него носят обаче и родителите, "които дават парите" и повечето от които вероятно дори не са чували за новите никотинови дъвки. "Това обаче не отнема тяхната отговорност и необходимост от сериозен домашен контрол. Родителският диалог, всеки ден е изключително ценен. И чак тогава идва училището!", казва той. По думите му понеже всичко се случва в и около училище, всеки би търсил вина и отговорност именно в него. "А знае ли някой, че реално училището НИЩО не може да направи! Нищо! По редица причини! Контролът на търговските обекти е важен! А той е занижен до степен на мърлевщина", казва Стаматов.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата