Медия без
политическа реклама

Над 10 000 деца в София останаха без място в детска градина

Резултатите от второ класиране ще бъдат публикувани на 23 май

10 Май 2024Обновена
Обявените свободни места за прием в детските градини през 2024/25 г.  в София бяха малко над 13 000.
Илияна Кирилова
Обявените свободни места за прием в детските градини през 2024/25 г. в София бяха малко над 13 000.

11 193 деца са приети на първо класиране за софийските ясли и детски градини, съобщи Би Ти Ви. Родителите им следва да ги запишат от 13 до 23 май.

Обявените свободни места за прием в столичните ясли и градини през следващата учебна година бяха малко над 13 000. Общо кандидатствалите деца бяха 23 974, което означава, че 10 213 от тях засега остават бе място. Свободните места за второ класиране са около 3 000. Резултатите от второ класиране ще бъдат публикувани на 23 май.

Родителите подаваха кандидатури за прием на децата си в общинските самостоятелни детски ясли, детски градини и подготвителните групи в общинските училища от 8 април до 12:00 ч. на 9 май.

От столичната община посочиха, че между май 2023 г. и април 2024 г. са построени нови сгради на детски градини и са направени разширения на съществуващи, като в резултат на това са обявени 503 нови места в 20 нови групи на 5 детски градини. В тях вече са приети деца на текущи класирания и те посещават детска градина, информираха през април от Столичната община.

Свободните места в началото на кампанията през 2023 г. бяха 12 436. Новите места са в 14 различни района на София, включително в районите с най-голям недостиг - "Витоша", "Лозенец" и "Триадица".

 

Още 1400 места до края на 2024 г.

"Липсата на места в детските градини и яслите е един от най-упоритите проблеми на София. Нямаше да е такъв, ако по него с години наред се е работило системно не само с обещания, а и с реални действия и воля". написа във фейсбук столичният кмет Васил Терзиев по повод класирането за детските градини и яслите в София. Терзиев посочва, че до есента ще бъдат приети още 3000 деца, а до края на годината ще бъдат осигурени нови 1400 места в детските градини и яслите.

"До края на юни ще предложим промени в наредбите за компенсиране на разходите за деца, които не са приети в яслени и градински групи. Съвместно с районните кметове идентифицираме проблемите и формулираме решения в полза на родителите", посочва той. По думите му след края на генералното класиране ще се сформира работна група с участие на заинтересованите страни, която да даде предложения до есента на 2024 г. за подобряване на наредбата за прием на деца в общинските самостоятелни детски ясли, детски градини и в подготвителните групи в общинските училища на територията на Столична община. "Заедно с тази група ще обсъдим и изготвената от нашия екип пътна карта с идеи и решения. Ще си сътрудничим активно с всички общински съветници за общи действия в полза на децата", казва Терзиев.

Проблемът с недостига на места коментира и Иван Василев, зам.-кметът по финансите, здравеопазването и строителство. "До края на мандата на Васил Терзиев този проблем вече няма да съществува. Кметът Терзиев заложи рекордна сума от около 120 млн. лева за изграждане на нови детски градини и обновяване на стари. Обмисля се и да се промени начина, по който децата се приемат - да не е по адресна регистрация, например, а по мястото на работа на родителите", каза той, цитиран от Би Ти Ви.

 

Ключови думи:

детски градини

Още по темата