Медия без
политическа реклама

МОН разреши на училищата да избират превключване към е-обучение

Три учителки починаха в рамките на две седмици

26 Окт. 2020ОбновенаСИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА
Илияна Кирилова

Просветното министерство даде възможност на училищата да вземат решение дали да превключат към онлайн обучение. Това предвижда нова заповед на министъра на образованието Красимир Вълчев от днес. 

Според документа училищата ще могат да преминават към обучение в електронна среда от разстояние след разрешение от просветния министър, по предложение на ръководителите на образователните институции. Въпросното предложение може да бъде направено от директорите, в области с усложнена епидемична обстановка, които попадат в червена или оранжева зона, съобразно критериите на министерството на здравеопазването (МЗ). "Когато се намират в тези зони и в конкретното училище има увеличаващ се брой отсъстващи и/или под карантина, както и нарастващ брой положителни проби за COVID-19 или случаи с грипоподобни симптоми, директорът може да инициира преминаване към обучение от разстояние. За да бъде издадено разрешение, е необходимо предложението да е взето от педагогическия съвет, съгласувано с обществения съвет и отчитане мнението на преобладаващата част от  родителите", пише в заповедта.

От МОН наблягат на това, че преминаването към е-обучение следва да се случва при отчитане на принципа, че най-нежелателно е то да се осъществява в началния етап от обучението на учениците. Затова и препоръката на ведомството е то да се осъществява първо за гимназиален етап, след това за прогимназиален и като краен вариант за начален етап - при обективна невъзможност да се продължи присъствено. "Срокът за обучение от разстояние се съобразява с практиката на Регионалните здравни инспекции (РЗИ), епидемичната обстановка и при отчитане, че присъственото обучение е приоритетно за постигане на заложените образователни цели и социализацията на учениците", посочват от МОН.

"Тази заповед допълва механизмите. Тя не е покана към училищата за преминаване в електронна форма и не отменя отговорността за управление на кризата", коментира просветният министър Красимир Вълчев. По думите му в момента от МОН са сдържани да се преминава повсъвместно към електронно обучение, по-скоро са "за" това да има локално преминаване, тъй като засега в отделни училища има проблем с учителите. "Няма необходимост всички училища да се затварят, било то и за гимназиален етап. Ние и сега имаме разрешение за три училища, като в две са по предложение на педагогическите съвети", заяви Вълчев. По думите му в начален етап е най-нежелателно преминаването към електронно обучение, тъй като между 1-4 клас е най-важно педагогическото взаимодействие, а една част от родителите не могат да помагат. "Мнозинството са на мнение, че трябва да има присъствено обучение", каза още министърът.

По думите му най-вероятно ще се приложи цялостно преминаване в отделни области, когато има и сезонен грип. "Тогава ще бъде задължително до голяма степен. РУО следят ситуацията. Не трябва лековато да жертваме правото на образование. В някои случаи ще се вземе решение за затваряне преди да са надминали критериите", заяви още той. В момента 1.2 на 100 души от системата се обучават в електронна среда. Три училища са преминали на обучение от разстояние, 2 - частично. "Очакваме техния брой в следващите дни да се увеличи. Нямаме над пропорционални стойности в системата. Няма опасност от нулева учебна година. Остава целта ни максимална част от обучението да бъде присъствена", коментира още той.

Още пред уикенда зам.-министърът на образованието Таня Михайлова заяви пред Нова телевизия, че МОН възнамерява да даде възможност на училищата сами да преценяват кога да превключат към онлайн обучение по повод все по-зачестяващите гласове за преустановяване на присъственото обучение в училищата и минаване към обучение от разстояние. Днес в София предстои да се обсъди предложение именно за преминаване към дистанционно обучение, но само за по-големите ученици от гимназиите.

По думите на Таня Михайлова по принцип препоръките за минаване временно към онлайн обучение за даден клас или цяло училище идват от регионалните здравни инспекции, но занапред ще се даде възможност и на училищата да решават, защото те "най-добре виждат динамиката и следят процесите" в училище - знаят колко са отсъстващите, причините за това и т.н. Според нея по този начин ще може да се отчете и мнението на родителите и на обществения съвет в училището. По думите й решението за превключване към онлайн обучение за определен период няма да се дава безусловно - ще им критерии, като това например ще става само, ако училището се намира в червена или оранжева зона, т.е. съответно с над 120 заболели от Ковид-19 на 100 хил. души или от 60 до 119 хил. заразени на 100 хил. души. "Не говорим за затваряне на училищата, а за режим на превключване", уточни зам.-министърът.

Междувременно, с настъпването на коронавируса у нас все повече стават гласове в подкрепа на преминаване към е-обучение от разстояние. Преди дни групата "Родители за безопасно образование" изпрати отворено писмо до здравното и просветното министерство, с което настоя за активни дейности за предотвратяването на по-мащабното разпространение на инфекцията. Оттам предложиха всички училища и университети да преминат в обучение в електронна среда от разстояние от 26-ти октомври, понеделник, до края на обявената извънредна епидемиологична обстановка.

Преди ден председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов сподели лично мнение във фейсбук профила си - според него "разумно е, учениците от гимназиален етап в София да преминат на дистанционно обучение за период до 30 дни". "Така ще запазим учителите здрави, а учениците превантивно ще бъдат предпазени", мотивира се той, посочвайки че, в училищата, за да има дистанция, но истинска дистанция, трябва да се намали значителното струпването на ученици, и то "точно сега" "в един психологически пик на положителните тестове". Според Стаматов категорично не трябва да извеждаме в дистанция най-малките ученици, освен при карантиниране на ученик от класа. "София е в критично червената зона и е ясно, че положението ще се влошава в близките дни. Със страх за здравето трудно се преподава нормално!", казва още председателят на Съюза на работодателите и директор на 119-то училище, допълвайки, че трудно се взимат такива решения, но здравето на всички ни е най-важно и няма място за колебания.

Директорът на 51-во училище в столицата Асен Александров пък предложи алтернативна идея - вместо да минават на дистанционно обучение, учениците от гимназиалните паралелки да бъдат на училище с цели шлемове. "Това може да се издържи, ние учителите издържаме по цял ден с цели шлемове и това е вариант", заяви Александров пред БНТ. В училището му в момента има четири карантинирани класа заради трима ученици, както и 9 карантинирани ученици, без да имат положителен тест, а заради техните родители. Според него това не е много при положение, че в школото му има 43 паралелки.

Директорът на 107-мо училище в София Данко Калапиш пък заяви, че лично той подкрепя преминаване в електронна среда за 2 учебни седмици. "Предстои да се вземе решение в понеделник дали да се премине на електронно обучение в гимназиите. Всички сме наясно, че този вариант не е най-добрият, нито най-ефикасният", казва той. Според него обаче все пак гимназистите следва да превключат временно към е-обучение, тъй като започва масово отсъствие на деца и учители. "Само тази седмица в нашето училище отсъстваха 90 ученици, 4 учители и 1 непедагог, 10 карантинирани ученици. Не се знае другата седмица колко още ще се почувстват зле и ще си останат вкъщи и колко ще бъдат под карантина! Разчитам на студенти от различните факултети на СУ "Св. Климент Охридски", но и те не желаят да влязат в час или вече са започнали работа в системата!", казва Калапиш.

Той признава, че негови колеги директори му споделят, че учениците в гимназиите не спазват мерките и не носят предпазни средства. "Непрестанно са сред хора и пренасят вируса сред много хора в училище и извън него. Всички знаем, че децата нямат симптоми", казва още той. По думите му ежеседмично в училищата медицинските специалисти връщат ученици с грипоподобни симптоми (обикновено в годините това се е случвало през декември и януари). Родители не правят тестове, защото личните лекари не насочват към РЗИ да се направи безплатно. А тестът не е никак евтин, както всички знаем. "Важно е да запазим здравето на педагозите в училищата, за да има кой след месец, два, година да учи децата ни!!! За съжаление към настоящия момент не го правим!", посочва още директорът на 107-мо училище. И развенчава тезата, че учителите ги мързи да идват на работа в училище. "Никой от нас не е фен на обучението в електронна среда, но то е някакъв вариант. Всеки учител знае колко е различен е дизайнът на електронното обучение, колко е трудоемко да се направи онлайн урок качествено и как се оценяват учениците в онлайн среда", казва той, призовавайки все пак да се даде възможност училища, където няма карантинирани и болни ученици и учител, и да останат отворени.

 

ТРАГЕДИИ

В цялата тази ситуация най-рисково е здравето на учителите. Три са вече известните случаи на смърт на преподаватели зарази коронавирус. Трагедиите се случиха през последните две седмици. Най-напред почина учителка в Търговище, заради което деца отказаха да посещават класните стаи. После и в Разград - 48-годишна жена. Последният случай е с 49-годишна жена, в Шумен - работела с деца със специални образователни потребности в гимназия "Асен Златаров"; страдала от диабет.

 

 

 

Още по темата