Медия без
политическа реклама

МОН пусна верните отговори на матурата по български език

Зрелостниците разсъждаваха за компромиса в "Приказка за стълбата"

17 Май 2024Обновена
На матурата трябва да се пише с черна химикалка.
БГНЕС
На матурата трябва да се пише с черна химикалка.

Верните отговори на матурата по български език и литература вече са качени на сайта на МОН в раздел "Общо образование". Те могат да се видят тук.

"Приказка за стълбата" на Христо Смирненски - това произведение се падна на зрелостниците, избрали да пишат интерпретативно съчинение. Темата за него бе "Цената на компромиса".

Младежите, избрали да пишат есе, разсъждаваха по темата "Мълчанието - сила или слабост".

За разлика от минали години, този път коментарите за темата бяха по-позитивни. "Поздравления на МОН за темите: интерпретативно съчинение върху "Приказка за стълбата"- "Цената на компромиса". Есе - "Мълчанието - сила или слабост". Добро послание към новото поколение, към бъдещето!", написа Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета. Други коментари в социалните мрежи определяха темите за благодатни, актуални, прекрасни и т.н., а самият тест за сравнително лесен.

Днес рано сутринта по традиция в МОН беше изтеглен вариант 15 за изпита. Изпитният вариант беше генериран от 5 859 375 възможни комбинации.

Над 50 000 зрелостници подадоха заявления за първата си задължителна матура по български език и литература. Реално на нея обаче се явиха около 47 000. Матурата се проведе в 759 училища. За контрола следяха 12 970 квестори.

Изпитът започна в 8:30 ч. и продължи до 12:30, като зрелостниците трябваше да са в училищата поне половин час по-рано. Те трябваше да си носят личната карта и служебната бележка за допускане на изпит, като тя можеше да се покаже както в хартиен, така и в електронен вариант.

Тази година няма промяна във формата на теста, който се състои от 22 задачи с избираем отговор, 16 с кратък свободен отговор и две с разширен свободен отговор. Последният 41 въпрос включва есе по зададена тема или интерпретативно съчинение върху една или няколко изучавани художествени творби. За тази задача учениците имаха 120 минути - толкова, колкото са определени и за първите две части от теста, включващи въпросите с избираем, свободен и разширен отговор. На изпита се пише с черна химикалка.

На предстоящата сесия за първи път зрелостниците ще имат шанса да се явят повторно на матура за повишаване на резултата, ако на първата са изкарали ниска оценка. Тази възможност бе дадена с промени в училищния закон, като оценката от този изпит ще може да се използва само при кандидатстване във висше училище. Такса за повторно явяване т.г. няма да има.

От МОН съобщиха, че от училищата е постъпила информация за 6 нарушения на зрелостници, които са опитали да използват нерегламентирано мобилни телефони или друго техническо средство по време на изпита. По два случая има в областите Благоевград и Кърджали и по един в Перник и Хасково. Техните работи са анулирани изрелостниците са били помолени да напуснат изпитните помещения.

"Не е имало предварителен теч от МОН. Вече сме сезирали ДАНС и полицията да се направи щателно разследване откъде са изтекли отговорите от матурата по БЕЛ", обясни образователният министър проф. Галин Цоков, цитиран от Нова тв, по повод появата на отговорите от днешния държавен зрелостен изпит 16 минути след неговото начало.

Резултатите ще бъдат обявени до 7 юни.

На 20 май, понеделник, е втората задължителна матура за 12-класниците, която е по профилиращ предмет - очаква се тя да се проведе в около 420 училища. Най-много ученици са избрали да държат изпит по английски език. В близо 220 училища пък ще има държавни зрелостни изпит по желание, които ще са от 22 до 29 май.

 

ИЗПИТЕН МАРАТОН

Следващи по ред са 4-класниците, които ще имат национално външно оценяване по български език на 27 май, а по математика - на 28 май. И двата изпита започват в 10 ч.

На 19 и 21 юни, от 9 ч., са изпитите за 7-класниците, съответно по български език и по математика. За първи път учениците, които не могат да се явяват на НВО в 7 клас поради здравословен проблем, наложил болничен престой, поставяне под карантина или изолация, както и поради смъртен случай в семейството, ще могат да се явят на съответния изпит на допълнителна дата. Конкретната дата за него ще се определи на база данните от подадените заявления. Другата новост за седмокласниците е, че те ще имат повече време за работа по първата част от изпитите - ще имат 75 минути вместо досегашните 60 минути. В теста по математика ще има две задачи повече с избираем отговор за сметка на две задачи по-малко с кратък свободен отговор.

НВО-то по български в 10 клас ще е на 10 юни, като изпитът ще започне в 11 ч., вместо в 8 ч., за да има време училищата да се организират след проведените ден по-рано избори за български и европейски парламент. Тестът ще включва две задачи по-малко, за да има повече време за мислене. Тестът по математика за 10-класниците е на 12 юни.
 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата