Quantcast

Медия без
политическа реклама

МОН пусна верните отговори от изпита по български в 7 клас

Седмокласниците преразказваха "Талисманът" на Красимир Бачков

14 Юни 2022ОбновенаСИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА
БГНЕС
Изпитът по български за 7-класниците започва в 10 ч. и продължава 150 минути

МОН публикува тестовете и верните отговори от изпитите по български език и литература за 7 и за 10 клас. Може да ги видите тук.

Седмокласниците, които се явиха днес на изпит по български език и литература, са писали преразказ върху творбата "Талисманът" на Красимир Бачков, съобщиха от МОН. По-рано днес в министерството бе изтеглен Вариант 1 за изпита, от два възможни, в присъствието на зам.-министъра на образованието и науката Мария Гайдарова. Десетокласниците, които днес също имаха изпит по български, споделиха, че е трябвало да пишат резюме по "Дърво без корен" на Николай Хайтов.

В четвъртък предстоят изпитите по математика за 7 и 10 клас, които започват съответно в 10 ч. и в 9 ч.

 

СЕДМИ КЛАС

На националното външно оценяване по български език и литература, което започна днес в 10 ч., се явиха над 58 500 седмокласници (от общо 62 000) в 1709 училища.

Разказът "Талисманът" на Красимир Бачков е писан специално за банката с непознати произведения, която се използва за националното външно оценяване в 7 клас, поясниха от МОН. Авторът е писател и поет - публикувал е 7 сборника с разкази и новели, два романа и една стихосбирка. Носител е на различни национални награди за проза. Превеждан е на английски, руски, украински и словашки. Има висше педагогическо образование и в момента преподава изобразително изкуство във варненско училище.

В творбата му се разказва за ученически оркестър, който организира благотворителни концерти, за да събира пари за лечението на болно момиче, което в последствие оздравява. Тази история, разказана в авторския текст от един от музикантите, е трябвало да преразкажат от името на неутрален разказвач седмокласниците на изпита по български език и литература днес.

Майстор Кольо Фичето е бил герой на текстовете за четене с разбиране и за редактиране на изпита в 7 клас, посочиха още от министерството. С тях са свързани и останалите езикови задачи. Седмокласниците трябваше да решават също литературни задачи върху изучавани произведения. Изискваше се още с три-четири изречения да обяснят внушението на думи на Моканина от разказа "По жицата" на Йордан Йовков.

Доста родители и учители похвалиха министерството за текста, който се е паднал на децата, наричайки го "страхотен", "запомнящ се" и "затрогващ". Според тях в кризи като сегашните е много полезно да се дават подобни нравствени текстове, насочващи децата към взаимопомощ. "Прекрасен текст за преразказ - вълнуващ заради детската дружба, заради вярата, с която младите трябва да растат и толкова малко неща им я дават, за способността да разберат болката дори на непознат, колцина са способни на това?", коментира майка, която "сърдечно" поздрави експертите в МОН за избора - "такава необходимост имат детските сърчица, пък и възрастните, които четем и ценим образованието".

"Никакви затрудняващи елементи в преразказването - давали са далеч по-тежки текстове", посочи майка. Друга обаче смята, че не бива хората да се подвеждат заради емоционалния текст. "Не е никак лесен да се преразкаже. Има много уловки. Ще се подведат да сменят и времето на някои епизоди", казва тя. "Не е никак лесен - дъщеря ми преди малко се прибра от изпита. Преразказът я е затруднил най-много, заради множеството различни времеви референции и редът, в който се случват действията. А и подробностите за предаване са адски много", коментира друг родител. По-късно из мрежите се появиха и силно отрицателни коментари за художествената стойност на текста, който бе охулен като "подобие на литература".

Задачите в изпита по български бяха върху задължителното учебно съдържание от 5 до 7 клас включително. Целта им е освен да измерят доколко учениците са усвоили учебния материал, и да послужат като вход в гимназиите. Там за бъдещите осмокласници са планирани 2441 паралелки - 964 (39.5%) профилирани и 1477 (60.5%) професионални. В столицата са планирани 420 паралелки (спрямо 391 реализирани м. г.) за 11 888 ученици - 233 от тях, или 55%, са профилирани, а 187, или около 45% - даващи професия.

По български език и литература седмокласниците решаваха тест с общо 26 задачи за 150 минути. 18 задачи са със структуриран отговор с четири възможности за отговор, от които само един е правилен, 6 са задачите с кратък свободен отговор, 1 е с разширен свободен отговор, а последната е за създаване на текст, в който те трябва да преразкажат от името на неутрален разказвач или посочен герой неизучавана художествена творба.

По математика в четвъртък учениците ще решават тест от 23 задачи за същото време - 150 минути. 18 от тях са със затворен отговор, две - с кратък свободен отговор (числов, символен или словесен) и три - с разширен свободен отговор, като тук учениците трябва да опишат и да аргументират изпълнението на определена математическа задача с аналитико-синтетичен характер.

 

ДЕСЕТИ КЛАС

На изпит по български език, но от 9 ч., днес се явиха и 49 900 десетокласници (от общо 52 000) в 1006 училища. Учениците са работили с три текста - научен, медиен и художествен. Една от задачите е била свързана с формулиране на теза по темата "Човекът и общуването", а друга е изисквала да се напише резюме върху откъс от изучавано произведение - "Дърво без корен" на Николай Хайтов.

Тестът по български език е с общо 23 задачи. 14 въпроса са с избираем отговор, а 6 - с кратък свободен отговор. Има по една задача за редактиране и за разширен свободен отговор, в който трябва да се формулира теза или антитеза. Последната задача е за създаване на текст (резюме, заявление или CV). 

Тестът по математика за десетокласниците, който е на 16 юни, има 17 задачи, от които 15 са с избираем отговор, а две - с разширен свободен отговор с необходимите обосновки.

Оценките от изпитите в 10 клас не служат за нищо, освен за учениците от обединените училища (до 10 клас), които кандидатстват с тях за друго училище. По тази причина просветният министър Николай Денков заяви личното си мнение, че за да се мотивират учениците според него резултатите от НВО в 10 клас трябва да влизат в дипломата за средно образование.

 

МАРАТОН

Изпитният маратон продължава в четвъртък, на 16 юни, когато е изпитът по математика - и за 7, и за 10 клас. Учениците ще полагат изпитите в училищата, в които учат. Ще се допускат в сградите срещу документ за самоличност. Трябва да пишат с черен химикал. На външното оценяване по математика може да се използва свитък с формули. 

Максималният брой точки на всички изпити е 100. Точките не се преобразуват в оценки. Резултатите ще бъдат обявени до 28 юни т.г.

 

 

НЕВЕДЕНИЕ

Сегашните 6-класници, които догодина ще са в 7 клас, все още са в неведение какво точно ще представляват изпитите им догодина. Преди няколко години просветното министерство обяви, че от учебната 2022/23 тестовете ще са интегрални - освен по български език и математика, ще включват и задачи от други предмети като история, география, физика, химия. От МОН досега не са коментирали какво ще решат за догодина, въпреки че министър Денков е изразявал позиция, че пътят следва да е именно към постепенно превръщане на изпитите в интегрални.

"На този етап нямаме конкретна информация. Още повече законът казва, че може да го има, което означава, че не е задължително. Надявам се, че в тези предстоящи летни месеци, но преди началото на следващата учебна година, тази информация ще бъде своевременно оповестена", коментира Ваня Кастрева, началник на РУО-София пред БНТ.

 

Програмиране на роботи, бутикови облекла, художествена керамика, дрогерист, програмиране на изкуствен интелект, машинни системи и др. Това са част от новите специалности, с които гимназиите ще посрещнат бъдещите осмокласници тази есен.

 

Още по темата