Медия без
политическа реклама

МОН пусна отговорите на теста по български

Утре е тестът на четвъртокласниците по математика

27 Май 2024Обновена
Изпитите в 4 клас са 60 минути - от 10 до 11 часа.
Илияна Кирилова
Изпитите в 4 клас са 60 минути - от 10 до 11 часа.

Днес се проведе национално външно оценяване в края на 4 клас по български език и литература. На изпита се явиха около 52 000 ученици в 1738 училища. Ангажирани бяха 13 645 квестори. Отговорите вече са публикувани и можете да ги видите на сайта на МОН.

Децата решаваха тест в рамките на 60 минути. Учениците със специални образователни потребности имаха 90 минути.

Тестът по български език съдържаше 21 задачи, разпределени в 3 части. В първата имаше диктовка и 10 задачи с избираем отговор, тест за четене и тестови задачи и речева задача с творчески характер, изискваща свободен отговор. Втората част на теста е от текст за четене с разбиране и до 10 задачи към него - 4 задачи с избираем отговори 6 със свободен отговор. Третата част на теста включваше задача с творчески характер - тук се изискваше учениците да създадат кратък текст от 3 до 6 изречения с помощта на нагледна опора (в случая е серия от картини). Въпросната творческа 21-ва задача изискваше отговор на въпроса "Ако Земята можеше да говори, какво би ни помолила?". Децата можеха да използват в отговора си илюстрация и думите планета, дим, отпадъци, океани, почва и дървета.

Утре 4-класниците ще имат НВО по математика. Тестът съдържа 25 тестови задачи.

Резултатите ще бъдат обявени до 7 юни.

Оценките от националното външно оценяване в края на 4 клас се изразяват в брой точки и се вписват в удостоверението за завършен начален етап на основно образование. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата