facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Просвета

Кр. Вълчев: Образователната система става микс с електронно обучение

Ще финансираме учителите да създават онлайн уроци, каза просветният министър
3 163
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Образователната система у нас ще бъде микс от електронно и присъствено обучение. Това прогнозира министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в интервю за БНР. "Електронно ще се възлагат задачи, проекти, самоподготовка, дейности по интереси. Много повече през следващото десетилетие децата ще учат с електронни ресурси", уточни той. В тази връзка просветното министерство си е поставило за цел до 2027 г. цялото учебно съдържание да бъде безплатно онлайн. "Нямаме такава национална платформа с безплатни уроци. Ще финансираме учителите да ги създадат, ще ги подготвим, ще им дадем инструменти. От първи клас ще стартираме дейности в областта на дигиталната креативност", каза още Вълчев.

По негови думи това се налага, тъй като "днешните деца ще живеят в ера на взаимодействие с машини, алгоритми, изкуствен интелект". "Всички професии ще променят малко или много съдържанието си. Случват се в момента фундаментални промени в света, които ще се отразят в образователната система. Всички професии ще изискват много по-интегрални умения", отбеляза министърът. Той изтъкна, че през последните години образованието у нас е пренастроено към компетентностния подход.

"Децата не просто да придобият знания, а микс от умения. Системата направи голяма крачка и към иновативни методи на преподаване, при които учениците са активен участник в класната стая. Нови учебни програми бяха въведени във всички класове", добави Вълчев. Поради това тази година в националното външно оценяване и зрелостните изпити ще има повече въпроси, насочени към мерене на умения. "Това е сигнал към децата да не заучават, а да развиват множествена интелигентност. Това трябва да бъде посланието на 24 май - то се оказва много важно за днешния свят", коментира Вълчев.

Попитан какво ще се случи с децата, които не са имали възможност да се обучават електронно по време на извънредното положение, министърът отговори, че те са едва 1-2% от учениците въобще не са били ангажирани в образователния процес. За тях е предивдено да доучват през юни и юли. "Ще се направят шатри, открити класни стаи, на малки групи", уточни Вълчев.

Според него като цяло преподавателите са се справили с предизвикателствата на кризата с Covid-19. "За справянето с най-важните предизвикателства разчитаме на системата на образованието - да интегрираме всяко едно дете, да нямаме изключени от обществото, да живеем в едно по-хармонично и добро общество. Затова взехме политическото и бюджетно решение да заложим на учителите", заяви министър Вълчев.

12

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Кр. Вълчев: Новият тест в 7 клас няма да стимулира частните уроци

29.06.2020

4407 3
Учителите са работили над 10 часа на ден през кризата

27.06.2020

СИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА

13498 16
Математиката може да бъде интересна

Коментари

Звън®
снимка на Звън®

Това е може би най-духовно спеченият и ужасяващо посредствен министър на образованието. Подмякващ празнодумец с вид на слабохарактерен, стреснат гимназист. Ако има котка, то тя навярно редовно опикава обувките му. Позор за българското образование са такива празноглави скопци!

Порфирий

Постепенното заместване на класовете в стая, приятелствата, игрите, влюбванията и споровете с образованието през интернет е сигурно средство за израждане  на следващите поколения. Психично непълноценни хора и повсеместно затъпяване с претенции за модерност.

Тракийка7

Напълно съгласна съм с това. Изолирането на децата в къщи ще е голяма грешка.

Johnny2965

Министър Вълчев едва ли е прочел и една книга по педагогика?!

Интернет не е нищо повече от медия, от средство за комуникация. При това толкова бедно, че едва ли може да се съизмерва с човешкото общуване.

Преди около 35 години, полуобразовани администратори прогнозираха, че компютърните дискети ще заменят учебниците, печатани на хартия, а видеокасетите - необходимостта да се ходи на училище.

Не се случи нито едното, нито другото. Сещате се защо. 

Затова и електронното обучение е само "кърпене на дупките" в образователния процес.

pasamaz

Образователната система отдавна е микс който не включва знанието и мъдростта. Какво друго има в микса е несъществено.

nottheone

иноваторите те

това в ю-ес е три десетилетия - задачи, комуникации, тестове. за колежанчетата все пак, не за циганетата в 1-ви клас

 

не казвам дали го одобрявам или не

Chesanot
снимка на Chesanot

Децата не просто да придобият знания, а микс от умения.

Умения vs знания?

Върховното знание да пакетираш кабели стои много по-висок от умението да мислиш!

nottheone

Между впрочем, този човек се казва Красимир.

Съкращението на български на Красимир е не К., а Кр.

 

Аре, редакцията,

 

Мамка му!

 

Днес е 24-ти май!

 

Поне днес се напънете да пазите чистотата на българския език.

първолета

Ми ... със строителен техникум и публични финанси - толкова за съвременното образование. "Микс от умения" и "множествена интелигентност". И няма един журналист да го попита какво е значението на тези словосъчетания. 👎

"Главният електротехник (на племето зули по братя Мормареви) имаше политехническо образование и разбираше и от медицина. Изостави вентилатора и удари два шамара на припадналия."

mercury
снимка на mercury

Какво означава да създават онлайн уроци?!

Обучете учителите как да създават онлайн уроци, пък всеки да си ги създава сам. Щото в тази система едни създават, а други си клатят краката и потребяват безплатно. Всяко създадено нещо има авторско право и за него се плаща.

 

шиши

днешните деца ще живеят в ера на взаимодействие с машини, алгоритми, изкуствен интелект

Тойзи г.лфон е срам и позор за българското( за всяко национално ) образование .  Тия ша ни затрият, бре. Биваме или неставаме, питам се. 

редник

 ...а да развиват множествена интелигентност

 

Ц-ц-ц, това да не е някакво заболяване, може би следствие на короната?...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×