Медия без
политическа реклама

Кр. Вълчев: Образователната система става микс с електронно обучение

Ще финансираме учителите да създават онлайн уроци, каза просветният министър

24 Май 2020
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Образователната система у нас ще бъде микс от електронно и присъствено обучение. Това прогнозира министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в интервю за БНР. "Електронно ще се възлагат задачи, проекти, самоподготовка, дейности по интереси. Много повече през следващото десетилетие децата ще учат с електронни ресурси", уточни той. В тази връзка просветното министерство си е поставило за цел до 2027 г. цялото учебно съдържание да бъде безплатно онлайн. "Нямаме такава национална платформа с безплатни уроци. Ще финансираме учителите да ги създадат, ще ги подготвим, ще им дадем инструменти. От първи клас ще стартираме дейности в областта на дигиталната креативност", каза още Вълчев.

По негови думи това се налага, тъй като "днешните деца ще живеят в ера на взаимодействие с машини, алгоритми, изкуствен интелект". "Всички професии ще променят малко или много съдържанието си. Случват се в момента фундаментални промени в света, които ще се отразят в образователната система. Всички професии ще изискват много по-интегрални умения", отбеляза министърът. Той изтъкна, че през последните години образованието у нас е пренастроено към компетентностния подход.

"Децата не просто да придобият знания, а микс от умения. Системата направи голяма крачка и към иновативни методи на преподаване, при които учениците са активен участник в класната стая. Нови учебни програми бяха въведени във всички класове", добави Вълчев. Поради това тази година в националното външно оценяване и зрелостните изпити ще има повече въпроси, насочени към мерене на умения. "Това е сигнал към децата да не заучават, а да развиват множествена интелигентност. Това трябва да бъде посланието на 24 май - то се оказва много важно за днешния свят", коментира Вълчев.

Попитан какво ще се случи с децата, които не са имали възможност да се обучават електронно по време на извънредното положение, министърът отговори, че те са едва 1-2% от учениците въобще не са били ангажирани в образователния процес. За тях е предивдено да доучват през юни и юли. "Ще се направят шатри, открити класни стаи, на малки групи", уточни Вълчев.

Според него като цяло преподавателите са се справили с предизвикателствата на кризата с Covid-19. "За справянето с най-важните предизвикателства разчитаме на системата на образованието - да интегрираме всяко едно дете, да нямаме изключени от обществото, да живеем в едно по-хармонично и добро общество. Затова взехме политическото и бюджетно решение да заложим на учителите", заяви министър Вълчев.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата