Медия без
политическа реклама

Изместването на учебната година срещна сериозен отпор

Родители настояват да се промени учебният материал, а не датите

Наскоро от МОН обявиха, че обмислят 5 или 7 септември за начало на учебната година
Илияна Кирилова
Наскоро от МОН обявиха, че обмислят 5 или 7 септември за начало на учебната година

По-ранният старт на учебната година не получава обществена подкрепа. Две от страните в процеса - синдикати и родители - към момента са твърдо против местенето на 15 септември. "За" се обявиха директори.

"Започна дебат в Отрасловия съвет за възможните дати за начало на учебната година. МОН представи информация за началото, продължителността и края на учебната година в различни страни в Европа", разкри неотдавна председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов. По думите му общественото обсъждане за смяната на 15 септември с по-ранна дата ще продължи "до достигане на консенсус сред социалните партньори" и едва след това бъдат предложени промени в училищния закон.

От Съюза са внесли в МОН становища на 22 общински и областни структури за начало на учебната година. Предложили са също така МОН да проведе национално представително социологическо проучване за промените в учебните програми, съдържание и в графика на учебното време, да представи цялостна концепция за учебните програми, учебното съдържание и за продължителност на учебната година, както и да поиска становище от Агенцията за закрила на детето, министерствата на финансите, икономиката и туризма за евентуалната промяна на началото на учебната година и влиянието върху различни сфери на страната и икономиката.

Според Сдружението на директорите, чийто председател е Асен Александров, началото на учебната година може да е от 8 септември. От Съюза на българските учители също са изразили мнение, че не е уместно започване на 1 септември, а по-скоро от 8 септември. 70% от частните учебни заведения също подкрепят по-ранен старт на учебната година. 

Синдикати 

От Независимия учителски синдикат са се обявили за запазване на началото на учебната година от 15 септември. Същото показва и изследване на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа", направил национално проучване за нагласите на учители, директори и родители, в което са участвали 29 722 респонденти. 95.4% от участниците посочват 15 септември като единственото възможно начало на учебната година. 3.9% са съгласни 1 септември да стане начало на учебната година, а 0.5% са за 20 август като начало на учебните занятия за учениците.

"В исторически аспект образователният министър Стоян Омарчевски (1920-1923) въвежда от 1921 г. единно начало на учебната година - 15 септември, като завършването е на 12 юли за градските училища, а за селските училища тя завършва месец по-рано – на 15 юни. Датата 15 септември се запазва до 50-те години на ХХ век. За известен период 1952 - 1957 година под влияние на образователната система в СССР се извършва промяна в рамките на учебната година (1 септември до 30 май). Моделът се оказва неприложим за българската образователна традиция и от 1957 година до днес началото на учебната година е 15 септември. Ако се промени стартът на учебната година, учители и директори ще започват работа на 15 август", казва председателят на синдиката д-р Юлиян Петров. Според него българската образователна система и нейните традиции са били фундаментът на българското общество. "Всички промени без сериозни аргументи водят до ненужни турбуленции и разделение в най-голямата публична сфера - образованието. В днешния ден имаме най-голяма нужда от обединение, а има традиции, които ни обединяват и които си струва да запазим!", казва той.

Родители

Родители очакват от МОН съдържателна реформа за преструктуриране и олекотяване на учебния материал, а не ранен старт на учебната година. Това е основният извод от изследване на Асоциация "Родители" чрез онлайн анкета сред 1939 родители. 73% от родителите категорично не одобряват по-ранното започване на учебната година. Основната посочена причина за това е, че децата са претоварени и имат нужда от дълга лятна почивка, а причината за това претоварване родителите виждат в прекалено сгъстения учебен план и преподавания материал, който трябва да се преструктурира и олекоти, за да има повече часове за упражнения и усвояването му. Те не вярват, че двете седмици ще допринесат за по-доброто и качествено образование. Нещо повече – много родители виждат това предложение като формална мярка, безсмислено удължаване на годината, а не същностна реформа, която според тях е необходима и трябва да е на първо място съдържателна – в учебния план и материала - и едва след това да се разсъждава необходимо ли е местене на дати.

За родителите, които не одобряват предложението, е важно децата да са навън през топлото време, а не вкарани в класните стаи, в които в началото на септември все още е прекалено горещо. Освен това много семейства използват възможността да отидат на почивка на по-приемливи цени именно през този период. Според много родители 15 септември е традиция, която не бива да се изменя. Едва 18% одобряват или частично одобряват мярката. Най-често (40%) родителите я одобряват, при условие че има други по-дълги ваканции през учебната година.

 

 

Учебната година да започва за всички ученици по-рано – на 5-и или 7-и септември, обмисля просветното министерство. Наред с изместването на началото на учебната година експертите обсъждат и повече учебни дни за най-малките ученици, които сега завършват в края на май.

 

Просветният министър акад. Николай Денков днес за първи път се обяви в подкрепа на по-ранното започване на учебната година. Лично мое мнение е, че трябва да се върви към по-ранен старт на учебната година", коментира той пред БНТ.

 

Много намерения за промени в училищната система бяха анонсирани по време на преговорите между бъдещите управляващи като отговор на задълбочаващите се проблеми в образованието. Сред тях намери място и революционната идея за по-ранен старт на учебната година.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата