Медия без
политическа реклама

Избрани на тъмно деца се уреждат с безплатното море

Родители се опасяват от създаване на дискриминационни критерии и питат как се избират туроператорите

02 Юли 2021
Илияна Кирилова

Ученици, избирани по непрозрачни критерии, се уреждат за безплатно море. Това сигнализират родители до Омбудсмана Диана Ковачева по повод новата национална програма на МОН "Отново заедно", приета от кабинета  на 16 юни т.г. Затова и общественият защитник изпрати днес препоръка до служебния образователен министър проф. Николай Денков, в която настоява МОН да осигури пълна прозрачност и информираност за критериите, по които ученици се избират за безплатна почивка през лятото.

Повод за препоръката на доц. Ковачева са запитвания, в които родители и педагози сигнализират за неясноти около критериите за избор на ученици и учители, условията, при които децата ще почиват, включително как ще бъде заплатено на учителите за времето на тези летни лагери.

"Основен проблем, който гражданите поставят на вниманието ми, е свързан с критериите за подбор на учениците, които ще бъдат включвани в летните лагери. Те изразяват притеснението си от възможността за създаване на несправедливи, а дори и дискриминационни критерии. Настояват Педагогическите съвети на училищата да определят критериите обективно, в тесен диалог с обществените съвети в училищата и с представители на родителите", пише Диана Ковачева.

Омбудсманът подчертава, че за да се избегнат дискриминационни практики, е необходимо да се регламентира участието в програмата на деца с увреждания и на деца със специални образователни потребности, за които дистанционната форма на обучение се оказа неподходяща за осъществяване на специфичните за тяхното развитие дейности, както и обезпечаване на престоя им с необходимите грижи и професионалисти за тях.

Доц. Ковачева посочва още, че родителите се интересуват и от начините за избор на туроператорски фирми, от условията, при които децата ще бъдат настанени, както и от дейностите, които ще бъдат включени в дневните им програми по време на престоя. Тя обръща внимание, че гражданите са притеснени и от спазването на необходимите противоепидемичните мерки за дезинфекцията и хигиената в местата за настаняване на учениците.

Общественият защитник изразява подкрепа за програмата, с която се цели да се преодолеят последиците от изолацията от COVID-19, но смята за необходимо училищните общности и родителите да получат своевременно информация и повече яснота относно критериите за избор на ученици и учители, за условията, при които децата ще почиват, както и за програмата, по която ще се осъществяват дейностите при престоя им в почивните бази.

 

ОТГОВОРЪТ НА МОН

От МОН коментираха, че многократно са обяснявали за критериите за избор на ученици, които са дадени в ръцете на педагогическите съвети на училищата. При осбъждането на проекта на програмата оттам не бяха задали никакви условия, но в хода на общественото обсъждане препоръчаха 4 критерия, от които да се ръководят училищата - продължителността на обучението от дистанция, представянето на ученика в учебния процес, социалния и/или здравния му статус. Крайното решение за това обаче е именно в учебните заведения и в техните педагогически съвети, които могат да заложат и други, собствени критерии.

"Всяко училище има своя специфика. Тъкмо за да избегне дискриминация, МОН не определя унифицирани критерии за подбор. Учителите във всяко училище познават най-добре конкретните потребности на своите ученици", обясниха от ведомството преди десетина дни в специално свое прессъобщение. В него ясно е посочено, че от възможността да летуват на пълна държавна издръжка могат да се възползват всички ученици от 1-ви до 11-ти клас, включително и деца със специални образователни потребности. Децата и младежите в ученическа възраст, които посещават Центровете за подкрепа за личностно развитие, са също ученици, записани в определено училище, и имат право да участват в програмата.

"Това, което можем да направим, е да изпратим още веднъж препоръка до училищата да включат родителите в подбора на учениците и ясно да им обясняват както критериите за избор на младежи, така и на туроператори", посочиха от МОН. По повод оплаквания във фейсбук на родители, че децата от училищата по спорт и по изкуства не са включени в програмата за безплатното море от ведомството отговориха, че това не отговаря на истината - достъп до нея имат всички 2258 държавни и общински училища, без значение към кое министерство са, без частните училища, защото засега те не участват в изпълнението на националните програми за развитие на образованието.

 

ЗАПЛАЩАНЕ

Друг проблем, върху който омбудсманът акцентира, е заплащането на учителите по време на престоя на децата в лагерите. "Сигнализират ме, че заетостта и натовареността на учителите по време на подобни лагери е изключителна и често това е причина учители категорично да отказват да поемат подобни ангажименти. Предлагат учителите да бъдат на графици със смени, които да не водят до физическото и психическото им претоварване, както и възнагражденията, които учителите ще получат, да бъдат завишени", пише общественият защитник. "Придружаващите педагогически специалисти ще бъдат командировани от директорите, но без право на командировъчни пари, тъй като разходите за тяхното пътуване са за сметка на финансирания от държавата туристически пакет. Те могат да получат възнаграждение по силата на писмен договор с туроператора. МОН не е страна в този договор", пише в обясненията на МОН.

 

 

ученици от 46 училища са първите, които ще заминат на лятна почивка по Националната програма „Отново заедно“, съобщават от МОН. Това са заявките, постъпили в Министерството на образованието и науката (МОН) от 17 до 28 юни т. г. Децата ще бъдат разпределени в 103 групи.

 

 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата