Медия без
политическа реклама

Фонд "Стамболов" капитулира безславно

Депутатите не одобриха узаконяването му, предложено от Антон Тонев от ПП

Засега програма "Стамболов" се отлага
Pixabay
Засега програма "Стамболов" се отлага

Идеята на премиера в оставка Кирил Петков за фонд "Стамболов", по който държавата да финансира обучението на 30 български студенти във водещи университети в чужбина, ако след това се върнат да работят у нас, капитулира. Това стана ясно след последното заседание на просветната комисия, на което депутатите отхвърлиха предложението на депутата от ПП Антон Тонев за узаконяване на въпросния фонд.

В четвъртък депутатите най-накрая приеха на второ четене промените в закона за висше образование, регламентиращи обучението на един студент от няколко вуза. Те се чакат отдавна от университетите, за да могат те официално да стартират съвместните си програми с други вузове, разработени преди месеци по европрограма. Остава само те да бъдат приети и в пленарна зала, за да не бъдат под риск 52-те млн. лв., получени по вече сключените им договори.

Гледането на промените в ЗВО бе 4 пъти отлагано заради предложени между първо и второ четене нови редакции, нямащи нищо общо с предмета им. Такова бе именно предложението на Антон Тонев, което гласи, че със средства от държавния бюджет могат да се финансират не само национални програми за развитие на държавните висши училища, но и такива за "придобиване на степен на висше образование във висши училища в чужбина от български граждани с цел професионалната им реализация на пазара на труда в България". 

Текстът бе критикуван от почти всички партии, без ПП и БСП, най-малкото защото според тях подобни концептуални промени не бива да се внасят между първо и второ четене, а след нужното за това обществено обсъждане. Според ГЕРБ програмата би нанесла репутационен проблем на висшето ни образование, тъй като казва негласно, че чуждото е по-добро от нашето. От ДСП се усъмниха дали текстът не е лобистки, тъй като ще засегне много малък брой студенти, а ДБ - дали няма да се окаже противоконституционен. От опозицията, включително и от ИТН, напуснаха заседанието на комисията на 2 юни, бламирайки по този начин приемането на текста, като оттогава досега тя не успяваше да събере кворум.

На последното й заседание, когато това все пак стана - на 30 юни, депутатите отхвърлиха предложението на Тонев, което щеше да позволи програмата "Стамболов" да може да се реализира. След като то не бе прието, изпълнението й се проваля. Програмата предвиждаше в следващите 3 г. 30 талантливи български студенти да получат до 200 хил. лв. на година за обучение във водещи чуждестранни университети, като след дипломирането си се върнат да работят у нас поне 3 г.

 

Забавяне

Преди ден пред Би Ти Ви министър Денков заяви, че от ИТН са забавили приемането на промените в закона за висшето образование. Депутатът от ГЕРБ Красимир Вълчев обясни в профила си във фейсбук, че законопроектът е бил отлаган три пъти - три седмици, но не заради опозицията, а именно заради него. "Беше отлаган от председателя на Комисията по образованието и науката - Ирена Анастасова, но всички в комисията знаем, че това се правеше по искане на министъра и заради невъзможността му да събере подкрепа за спорните си предложения, внесени между първо и второ четене", казва той.

По думите му от опозицията са подкрепили на първо четене законопроекта, защото е безспорен и необходим за системата. "Проблемът е, че след това между първо и второ четене министърът направи две неприемливи предложения - едното, да принудим висшите училища да променят правилниците с нова методика за атестация, обвързана с изключително недомислените и спорни наукометрични показатели, които МОН публикува, и второто - да се финансира обучение на български граждани в чуждестранни частни университети при условие че Конституцията не позволява да финансираме дори българските частни висши училища. И ако министърът се отказа от първото предложение, заради острата негативна реакция от академичната общност, то той се запъна за второто и именно това стана причина за забавянето на законопроекта", посочва Вълчев.

 

Депутати от просветната комсиия бламираха узаконяването на фонд "Стамболов", по който кабинетът смята да финансира обучението на български студенти във водещи университети в чужбина, ако след това се върнат да работят у нас. Представители от ГЕРБ, ИТН, ДПС и др.
Всяко ново е добре забравено старо. Така и най-новото ни правителство реши да черпи опит от своите предшественици, създавайки фонд "Стамболов" на името на министър-председателя в бурните години 1887-1894 г.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

фонд Стамболов, ПП

Още по темата